Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológusa korábban már felhívta a figyelmünket arra, hogy körülbelül 30 éves korunkra érünk el a nemiségünk csúcsára. Ezzel magyarázható, hogy fiatalabb korban sok nő képtelen a sorozatos orgazmusra, amikor azonban beköszön a multiorgazmus, nem értjük, mi is történik a testünkkel. Most Edina fordult szakértőhöz a sorozatos orgazmus problémakörével.

"Kedves Győri Szilvia!

Nagyon jó a párommal a szex, pár éve már együtt vagyunk, senkivel nem voltam még ennyire összhangban, és mindig mindent megtesz, hogy az orgazmust is elérjem. Átlagban egy héten 4-5 alkalommal találkozunk, és nagyjából minden találkozáskor összebújunk. Ő volt az első barátom, aki el tudott a csúcsra juttatni, azonban engem zavar, hogy nem tudok minden alkalommal elmenni... Hangsúlyozom, hogy ő ezért minden tőle telhetőt megtesz.

Forrás: Thinkstock

Ha egy ideje ki vagyok éhezve, mondjuk menstruáció után, akkor egymást követő két nap is elt udok jutni a csúcsra, de aztán van, hogy egy hétig semmi... Sőt, ha ingerli a csiklóm, akkor is érzékeny. Szinte minden alkalommal fel tudok izgulni, hiszen annyira vonzódunk egymáshoz és szerencsére nincsenek gátlásaink se. Miután azonban elmegyek, szokatlan, hogy másnap is el tudok jutni a csúcsra, azonban ez is változó, mert ritkán fordult elő olyan, hogy két egymást követő szex után is el tudtam menni, amit egyazon nap tettünk meg. Mit tegyek, vagy tegyünk?

Köszönettel: Edina, egy 20 éves lány"

Kedves Edina!

A szexuális együttléteknek valójában nem az orgazmus a célja. Persze az orgazmus ad egyfajta pluszt, de fontos, hogy meg tudjuk élni és élvezzük az odáig vezető utat is. A leveledből az derül ki, hogy nálatok ezzel semmiféle probléma nincs. A vágy megvan, oda tudtok figyelni egymásra és kellően nyitottak is vagytok.

Azt, hogy egy-egy együttlét alkalmával el tudsz-e élvezni, számos tényező befolyásolhatja. Az sem mindegy, hogy milyen hangulatban, lelkiállapotban vagy, hogy hol tartasz épp a ciklusodban, egészséges vagy-e, megfelelő körülményeket tudtok-e biztosítani. Az ingerlés intenzitása sem mindig ugyanolyan formában és mértékben esik jól, ebben lehet segíteni, vezetni a partnert. Bármi megzavarhatja azt, hogy maximálisan el tudd engedni magad és ne terelje el semmi a gondolataidat.

Fontos ügyelni a higiéniára, a kellemetlen szagok és ízek könnyen elvehetik a kedvet. De arról is érdemes gondoskodni, hogy az ágy vagy az együttlét helye ne legyen kényelmetlen, és biztosan tudjuk, hogy nem zavarhatnak meg minket; hogy kettesben vagyunk, tudjuk zárni az ajtót, a család többi tagjának beszűrődő szöszmötölése vagy a házi kedvencek kíváncsi tekintete nem zökkent ki bennünket.

Forrás: Thinkstock

A fogamzásgátlás legyen biztos és megoldott, mert a nemkívánt terhesség lehetőségének fennállása is megnehezíti az ellazulást. Ha nagyon meg akarunk felelni a párunknak, és görcsösen akarjuk az orgazmust, abba is könnyen beletörhet a bicskánk. Fontos a partnerünk iránti bizalom megléte is, hiszen például egy megcsalás után sokkal nehezebb egymáshoz visszatalálni, még akkor is, ha már túl van a pár a megbocsátáson és egyöntetűen egymás mellett döntöttek. Egyéb életesemények is befolyásolhatják az ágyban történteket: különböző krízisek, munkahelyi vagy iskolai stressz, anyagi, családi gondok, veszteségélmény stb.

Egyénenként változó, hogy kinél milyen tényező van leginkább kedvezőtlen hatással az orgazmus megélésére.

Lényeges, hogy nem szabad mindenáron az orgazmusra törekedni, mert az hosszú távon kudarcélményhez vezet, és könnyen elveheti a kedvünket magától a szextől. Egyszerűen próbáljuk meg átadni magunkat az élménynek és elfogadni, hogy vannak olyan napok, időszakok, amikor nem jutunk el az orgazmusig, emellett pedig nyugtasson bennünket az a gondolat, hogy alapjában véve képesek vagyunk rá.

Üdvözlettel: Győri Szilvia

Mindent a multiorgazmusról:
A nőknél kifejezetten fontos az önkielégítés gyakorlása. A férfiak serdülőkorban akarva-akaratlanul megélik a spontán merevedést és magömlést, így az ő dolguk egyszerűbb, megtapasztalják az orgazmushoz vezető utat. Ezzel szemben a nőknek foglalkozni kell a saját testükkel, fel kell fedezni azt, és amíg nem tudják, hogy mi okoz számukra örömet, a melléjük kerülő férfiaknak igencsak nehéz dolga lesz. Vagyis ahhoz, hogy a pároddal fergeteges orgazmussorozatot élhess át, tudnod kell, hogyan működik a tested, és hogy egyébként képes vagy-e rá. A témában az alábbi cikkeket ajánljuk:

Multiorgazmus: jó hír, a szünet nélküli élvezet is tanulható, amely szerint ha nem is sikerül elérned elsőre a folytonos gyönyört, nincs ok az aggodalomra.

Az orgazmuskészség a pasiknál alap, nőknél nem, amely írás tisztázza, mikor kell elkezdened aggódni, ha huzamosabb ideig nem jutsz a csúcsra.

Te hányat bírsz? A lány, aki ötször élvez el című cikk pedig megnyugtat, hogy nem kell a pasid előző csajához hasonlítanod magad, még akkor sem, ha ő egy aktus alatt ötször élvezett el.