'Na, erre is ráférne egy menet' - gondoljuk, amikor indokalatlan hisztit, megmagyarázhatatlan kiborulást, haszontalan szőrszálhasogatást és okafogyott, spontán dührohamot tapasztalunk nőtársainknál. Olyan ez, mint a 'tuti megjött neki, azért ilyen feszült' kifejezés. Ha pedig mások mondják ránk ezeket, még inkább kiborulunk. Csak nem azért, mert van benne igazság?

Számtalan írás foglalkozott már azzal, milyen testi és lelki tüneteket tapasztalnak, illetve produkálnak a nők, ha nem szeretkeznek elegetHárom tabletta, amit eldobhatsz, ha szexelsz című cikkünkben az egészségügyi hatásokat vettük górcső alá, mégpedig, hogy egy gyors numera kiváló az álmatlanságra, a fejfájásra, és nagyszerűen oldja a stresszt is. Az ilyen, és ehhez hasonló irományok, mint amilyen a Hat árulkodó jel, amely azt súgja: szexre van szükséged is, rengeteg ismertetőjelet listáz, melyekből ha egyet is megtapasztal magán az ember lánya, akkor bizony itt az ideje, hogy magára rántsa végre a barátját.

Forrás: Thinkstock
Ez persze nem olyan egyszerű...
... horkannak fel a szinglik, akiknek nem olyan könnyű a dolguk, hogy fogják magukat, és odadörgölik a popójukat húsvét vasárnapjának reggelén a szeretett férfihez. Nos, nekik pasit szerezni egyetlen újságcikkel nem tudunk, de annyit tehetünk, hogy felhívjuk a figyelmüket egy vadiúj, tartós kapcsolatot kereső telefonos alkalmazásra, amely többet tud, és vélhetően is többet is ad, mint a már jól ismert Tinder. Jobbra húz, balra húz, haza húz elnevezésű beszámolónkban elemeztük a Jingle-t.

Amikor még csak tervben volt a vasárnapi zárvatartás, a Life.hu idétlen érveket gyűjtött csokorba, hogy miért is lesz mégiscsak jó, ha a hét utolsó napján nem nyithatnak majd ki az üzletek. Akkor azzal érveltünk, hogy a vasárnap megmarad a szexre, és az egész heti rohanás után végre lesz egy napunk, amikor zavartalanul élvezkedhetünk. Ugyan még csak pár hete tesznek kényszerlakatot ajtajaikra a plázák, nem úgy tűnik, mintha mindenki ezerrel döngetne vasárnap.

15 felháborító ok, amiért nem szexel az, aki megtehetné című cikkünkben vázoltunk egy elszomorító statisztikát, miszerint egy 2014-es brit kutatás szerint egy átlagos párkapcsolatban a korábbi havi öt szeretkezés mára három alá csökkent. Egy Valentin-napi felméréséből pedig az is kiderült, hogy a magyarok 78%-a átlagosan hetente egyszer szeretkezik párjával. Így persze nem csoda, hogy a munkahelyeken idegbeteg kolléganőket, a közértben felpaprikázott alkalmazottakat, a villamoson pedig zabos utastársakat kényszerülünk elviselni, vagyis olyan nőket, akik kis túlzással, de ingerültségükkel, zaklatottságukkal, türelmetlenségükkel, lobbanékonyságukkal, vehemens zsörtölődésükkel és állandó nyűgösségükkel hívják fel a világ figyelmét saját szexhiányukra.

Amanda 26, blogger
"Korábban egy női magazin szerkesztőségében voltam gyakornok. Hát, ami ott ment, amit tizenöt hormonzavaros liba egy átlagos napon képes volt produkálni, azt még most is, jópár év távlatából is nehéz szavakba önteni. Az öltözködési és testsúlynyűg, a kalóriaszámlálás és az életkorpara még semmi azon problémákhoz képest, amit a menstruáció, valamint a szobahőmérséklet, az átlagos testhő és az utcai temperatúra túlzott eltérése okoz. Aztán ott voltak még a bőrproblémák, a túlzott stressz, a fáradtság, a fejfájás, a koplalás melletti állandó éhség, és ezekből kifolyólag a folyamatos rinyálás. (Pedig ezekre mind kiváló gyógyír a szex.)

Amikor pedig eluntam, hogy állandóan őröl a rinyamalom, mindig arra gondoltam, hogy látod, ha dugtál volna reggel, vagy leglább ezen a héten, akkor egyáltalán nem érdekelne, hogy elfogyott 
az egyébként ingyenes  ballonos víz, vagy hogy a parkolókártyád csak a második lehúzásra emelte fel a sorompót."

Megkérdeztük a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát, hogy szerinte kire, hogyan hat a szexmentesség. Azt persze tudjuk, hogy mindenki más és más, és gonosz dolog valakire egy jogos hangfelelmelés, vagy egy indokolt problémázás miatt azonnal ráütni a fapinaság billogát, de kíváncsiak voltunk, mik azok a tipikus tünetek, amik arra utalnak, hogy az illetőre tényleg ráférne végre egy menet.

Szakértőnk szerint, ha a szexuális élet megszűnik, egy idő után bizony számos tünet jelentkezhet. "Ez a nőknél a következő módokon nyilvánulhat meg: sokkal feszültebbek, ingerültebbek, türelmetlenebbek, sokszor az arcukon látszik, hogy nyúzottabbak. Apróságokba kötnek bele, akár rosszindulatúak is lesznek, hamarabb belemennek konfliktushelyzetekbe, vagy nem találják a helyüket, kibillennek egyensúlyukból. De az is előfordulhat, hogy 'bánatevés' alakul ki, akár általánosságban, akár az édességek fogyasztásában történik fellendülés."

Forrás: Thinkstock

 

Győri Szilvia:

Az, hogy ezek mennyi idő elteltével, és milyen formában jelennek meg, egyénenként változó. Egy azonban biztos. Ha a felgyülemlett szexuális feszültség nincs levezetve, az utat tör magának.

 

Szexuápszichológusunk véleménye, hogy extrémebb esetben az átlaghoz képest nagyban megnövekedhet a maszturbálások száma is, ami akár már zavaró is lehet. "Problémát tud okozni a mindennapi koncentrációban, gyengítheti az immunrendszert is, de akár fizikai fájdalmat is okozhat. Önértékelési problémákhoz is vezethet, mondván 'én még arra sem vagyok képes, hogy valakit elcsábítsak'. A hosszabb távon elmaradó szexuális élet akár depresszióhoz is vezethet" - állítja.

"Ahogy ez a cikk is említi, arra is lehet példa, hogy valaki kapcsolaton belül nem él minőségi szexuális életet, vagy az együttlétek nagyon ritkák, esetleg hosszú ideje egyáltalán nincs testiség. A szexhiány mellett ilyen helyzetben az is gondot okozhat, ha az egymás felé tanúsított szexuális kizárólagosság miatt más partner még csak véletlenül sem jöhet szóba. Ilyenkor akár szélsőségekben is találhatnak megoldást a szexuálisan elhanyagolt felek" - figyelmeztet Szilvia.

Jelek, hogy talán egy kicsit prűd vagy:
Nyilván senkinek nem esik jól, ha közlik vele, hogy kissé prűd. Mint ahogy oly sok más, ez is legfőképpen akkor esik rosszul, ha van benne igazság. Összegyűjtöttük a jeleket, melyek arra utalnak, te is lehetnél kicsit nyitottabb, bevállalósabb, kíváncsibb a szex terén. Íme a Life.hu összeállítása.