Az óvszer az egyik leggyakrabban alkalmazott fogamzásgátló eszköz, mégis sokan utálják: rontja a szeretkezés élményét, ráadásul még el is szakadhat. Ennek azonban hamarosan vége lehet egy ausztrál kutatócsoportnak köszönhetően, akik valódi szexuális forradalmat remélnek újgenerációs kondomjuktól.

A polimerek speciális csoportjába tartozó hidrogélek erős és rugalmas anyagok, évtizedek óta használják őket különböző célokra. A technológia fejlődésének köszönhetően az alkalmazási lehetőségek tárháza különösen az utóbbi években bővült, főként az egészségügyben: az emberi szövet természetességéhez hasonlító mesterséges szövet hozható létre belőle, amelyet fel lehet használni többek között szemprotézis vagy művi vérerek készítésére - tájékoztat az Origo.

Az új óvszer terhelhetőségét folyamatosan tesztelik.Forrás: University of Wollongong

A szívós anyagnak azonban egy új felhasználási lehetősége is izgatja az ausztrál Wollongong Egyetem kutatóit: olyan óvszer alapanyagául szánnák, amely rövid időn belül teljesen leváltaná a hagyományos – és sokak által megvetett - latexből készült kondomokat.

A fejlesztést az élvezetes szexet tönkretevő óvszereknek hadat üzenő Bill és Melinda Gates alapítvány is támogatja 100 000 dollárral. "Az ötletünk az volt, hogy egy olyan újszerű anyagot alkossunk meg, amely felválthatja a hagyományos latexet" - mondta Robert Gorkin, a kutatócsoport anyagmérnöke.

Hogy pontosan miről is van szó, milyen terveik vannak a fejlesztőknek, miképpen lehetséges az önnedvesítés, valamint az erekciót segítő szerek (például Viagra) szervezetbe juttatása, továbbá hogy a hidrogélt tudjuk-e valaha kondomként használni, kiderül az alábbi cikkből és videóból.