Ha gondjaid vannak az ágyban, az utolsó dolog, amit valószínűleg akarsz, hogy egy idegen előtt kelljen beszélned erről, mert könnyebb a negatív érzéseket elnyomni vagy elhessegetni magadtól, vagy egyszerűen csak azt remélni, hogy majd legközelebb jobb lesz.

Természetesen a szexuális élet nem lehet mindig gördülékeny, de bizonyos problémák könnyen krónikussá válhatnak, és a kezelésük szinte lehetetlen szakember segítsége nélkül. Kíváncsi vagy arra, hogy mit is csinál pontosan egy szexterapeuta, mi történik a beszélgetések során, és mitől válhat a közös munka eredményessé? Eláruljuk!

Forrás: Thinkstock
Férfiak a díványomon:
Igaz történetek szexről, szerelemről, pszichoterápiáról – olvasható a címlapon, hátul pedig a csajozás, a pornófüggőség, az impotencia, a prostik, a szerelem, a férfidüh, a csábítás és a masszázsszalonok szavak jelzik, mely témák kerülnek elő akkor, ha egy férfi úgy dönt, szexuálterapeutához fordul. Mire is vágynak az urak? Mitől félnek?

Az ajánlás szerint minden kérdésünkre választ kapunk, a kiadvány ugyanis alapjaiban változtatja meg a férfiak és a nők szerelemről, szexről, vágyról alkotott elképzeléseit. A páciensek elképesztő nyíltsággal beszélnek saját nemiségükről és vágyaikról, bizalmuk pedig az odahaza problémákkal küszködő, az úton valahol megrekedt olvasóknak is irányt mutat. Dr. Brandy Engler - David Rensin: Férfiak a díványomon című könyvéről itt írtunk korábban.

A szex nem mindig tökéletes

Amikor iszonyúan ég a gyomrod, felkeresed a gasztroenterológust, ha csúnya kiütések jelennek meg a testeden, bejelentkezel a bőrgyógyászhoz, és kardiológushoz fordulsz, ha erős mellkasi fájdalmaid vannak. De ha nem élvezed úgy a szeretkezést, mint korábban, vagy az együttlét alatt túl száraz a hüvelyed, legfeljebb a nőgyógyászhoz mész el, és valószínűleg nem is gondolsz arra, hogy konzultálnod kellene erről egy megfelelő szakemberrel. 

A hálószobai történésekről általában könnyebben kommunikálunk, de szexuális problémáinkról nem tudunk (vagy nem merünk) nyíltan és őszintén beszélni még a partnerünkkel sem, nemhogy egy idegen személlyel. A legnagyobb hiba egy párkapcsolatban, hogy a felek azt hiszik, az ágyban maguktól működnek a dolgok. Pedig ez egyáltalán nem így van, és különösen a hosszú távú kapcsolatokat hullámzó dinamika jellemzi, fizikai, lelki-szellemi és szociális szempontból egyaránt. Nem lehet elvárni, hogy a szex minden alkalommal tökéletes legyen, és finomhangolás szükséges, hogy mindkét fél elégedett legyen a testiség nyújtotta élvezetekkel.

Forrás: Thinkstock
Zsófia 30, zenetanár:
"Amióta az eszemet tudom, problémáim voltak a kövérségem miatt, és egy idő után már annyira elhatalmasodott rajtam ez az egész, hogy képtelen voltam normális párkapcsolatot kialakítani. Januárban diétázni kezdtem, és 3 hónap alatt 15 kilót fogytam, amitől sokkal jobban nézek ki ruhában, de levetkőzve katasztrofális látványt nyújtok. Ha belenézek a tükörbe, undorodom magamtól, és arra gondolok, melyik pasi kívánna meg egy ilyen testet, mint az enyém? Változtatni szeretnék a helyzeten, de nem hiszem, hogy van olyan szakember, aki segíteni tudna rajtam."

Tabuk fogságában

Az egyik nagy tabu a szexben a nemi aktusok számának csökkenése, amiről sokan azt hiszik, hogy a legrosszabb dolog a világon, és előbb-utóbb szakítást eredményez. De tudnod kell, hogy a jó szex nem mennyiség, hanem minőség kérdése! A kevesebb együttlét nem jelent automatikusan kevesebb szeretetet, boldogságot és elégedettséget, különösen azoknál a pároknál, akik egy ideje már együtt vannak.

A másik tabutéma az eltérő szexuális igény és a „rossz” típusú vágy, például egyre több nő és férfi érzi magát bűnösnek azért, mert rendszeresen néz pornófilmeket (a párja mellett). A szexszel kapcsolatos szokatlan gondolatok megijesztenek bennünket, és nem fogadjuk el azt a tényt, hogy a fantáziálgatás normális, és talán még szükséges is – noha soha nem éljük meg a valóságban.

Nehéz megfelelni az elvárásoknak

A férfiakra nagy nyomás nehezedik, hogy az ágyban jól teljesítsenek, és kevesebbnek érzik magukat, ha nem felelnek meg a rájuk nehezedő elvárásoknak. Az ellenkező nem helyzete sem egyszerű a mai abszolúte külsőségorientált világban, a médiából áradó tökéletes szépségek láttán a nők könnyen frusztrálttá, szorongóvá és önbizalom-hiányossá válhatnak. Ami a hálószobában vágyhiányt, fájdalmas közösülést vagy orgazmusra való képtelenséget eredményezhet. És amiben sokszor csak egy szakember segíthet.

Forrás: Thinkstock

Mi történik egy szexterápián?

Ellentétben azzal, amit egyesek gondolnak, nincs semmi furcsa és különös abban, ha valaki úgy dönt, hogy felkeres egy szexterapeutát. Igazából egy ilyen típusú konzultáció nem sokban különbözik a más jellegű pszichológiai tanácsadásoktól.

„A téma kifejezetten a szexuális élet akadályairól, megoldási lehetőségeiről szól, ha az illető párkapcsolatban él, akkor annak körüljárásával együtt. Legyen szó a szülés után bekövetkező fizikai és érzelmi változásról, orgazmussal kapcsolatos problémákról, fájdalmas közösülésről, szexuális irányultság miatti bizonytalanságról, vagy valamilyen szexuális eredetű függőségről, a terápia során lehetőség van kényelmesen, biztonságos környezetben beszélni a szexről, a kényes kérdésekről. Ilyen esetekben közösen kidolgozunk egy tervet, konzultációkkal és a konzultációk közt elvégzendő feladatokkal, amik segítik a megoldást és a fejlődést” – állítja Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus szakértője.

Viktor 35, ügyintéző:
"Szeretem a feleségemet, de sajnos az utóbbi időben eléggé ellaposodott a kapcsolatunk, és amikor szeretkezni kezdtünk, a behelyezés után mindig lelankadtam. Nem akartam, hogy rámenjen erre a házasságom, ezért bejelentkeztem egy szexuálpszichológushoz, mert rengeteget őrlődtem azon, mi lehet a baj velem. Elég sokat beszélgettem vele, és a terápiás ülések során kiderült, hogy nagyon sok harag gyűlt fel bennem amiatt, hogy a feleségemnek a munkája a mindene, engem pedig elhanyagolt az utóbbi években. És féltem igazán kimutatni a dühömet, mert nem akartam őt megbántani. Miután megbeszéltük ezt a problémát, hatalmas kő esett le a szívemről, teljesen felszabadultam, és újra élvezem a szexet."

Szeretnéd tudni, hogy nálad mi okozhatja az átmeneti vágyhiányt?

A tanácsadó segíthet rájönni arra, hogy mi állhat szexuális problémáid hátterében, és ha kétségeid vannak a hasznosságát illetően, elmondjuk: egyes statisztikák szerint a párok 93%-ának jelentősen javultak a szexuális élményei a terápia után. 

Szakértőnk tippje:
Ha szexuális problémáinkra szeretnénk megoldást találni, biztosabb, ha kifejezetten szexuálpszichológust keresünk. A szexológus és a szexterapeuta címkék mögött legtöbbször nem pszichológus végzettségű szakemberek állnak. A végzettségnek, szakmai háttérnek mindig érdemes utánanézni, mielőtt választunk, illetve az sem mellékes, hogy publikációk vagy kép alapján szimpatikus-e az illető, érezzük-e, hogy meg fogunk tudni nyílni egy konzultáción.

Itt bármiről beszélhetsz!

A terapeuta a közös munka révén segít érzelmi és lelki oldalról megközelíteni a szexuális természetű problémát. A két leggyakoribb jelenség, amivel a szakemberek találkoznak: a túlságosan eltérő szexuális igény és az állandó jelleggel fennálló alacsony libidó – ez utóbbi gyakrabban fordul elő nőknél, de a férfiak is szenvednek tőle. A vágy hiányát nagyon nehéz kezelni, de ha sikerül kideríteni, hogy konkrétan mi állhat a háttérben, általában gyógyítható. Szakértőnk úgy véli, hogy a megcsalás a párkapcsolatokat leginkább veszélyeztető probléma, és akik úgy döntenek, hogy hajlandóak megbocsátani, azok élhetnek a konzultáció lehetőségével, ami segíthet a bizalom újjáépítésében.

Forrás: Thinkstock

„Én ilyenkor azt tanácsolom a klienseimnek, hogy életük legyen nyitott könyv, és késznek kell lenniük arra, hogy felfedjék szexuális életük legtitkosabb részleteit a másik előtt, amiről a partner nem tud vagy tudni szeretne. Erre azért van szükség, mert a másik úgy érzi, hogy elárulták, már nem bízik a társában, és nyitottság kell ahhoz, hogy helyreálljon az elveszett bizalom. 

Emellett pedig ki kell mondani a megcsaláshoz vezető okokat, hogy mindkét félnek legyen lehetősége a változásra, változtatásra. A legtöbb terápia után a páciens megkönnyebbülést érez, hogy tud beszélni az érzéseiről, a gondolatairól, a vágyairól. Sokan egy konzultáció során jönnek rá arra, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, de olyan is előfordul, hogy problémának gondolnak valamit, ami valójában nem az” – fűzte hozzá Győri Szilvia. 

Kornél 22, egyetemista:
"Volt már jó néhány csajom, de néhány hónapja totál belezúgtam egy évfolyamtársamba, akivel sokáig nem mertem lefeküdni, mert rástresszeltem arra, hogy pár perc alatt elmegyek. Beszéltem erről az egyik haverommal, akinek az ismerőse szexuálpszichológus, és rádumált arra, hogy menjek el hozzá. Eleinte hülyeségnek tartottam az egészet, de annyira odavoltam azért a nőért, hogy úgy gondoltam, ennyit tényleg megér a dolog. Amikor felvázoltam a terapeutának a problémát, azt kérdezte tőlem, hogy szerintem egy férfi mennyi idő alatt jut el a csúcsra. Én 15-20 percre tippeltem, és amikor elárulta, hogy átlagban 3-6 perc, egyszerűen nem tudtam elhinni. Még párszor jártam nála (tök jó fej amúgy!), sokat beszélgettünk, és szerencsére megszűnt ez a parám."

Otthonra is jut tanulás

Bár semmilyen szexuális jellegű akció nem történik a terápia során (ha le kell vetkőznöd, nem a megfelelő helyen vagy!), a szakembernek lehetnek olyan ötletei, amiket a hálószobában kell kipróbálnod. Házi feladatként előírhat neked olyan érzékszervre fókuszáló gyakorlatokat, amelyek nem a konkrét aktusra vonatkoznak, hanem segítenek lebontani a szexuális problémákat kiváltó pszichológiai gátakat.

A párodat is magaddal viheted

Egyes kutatások szerint hasznos lehet egy szexuálpszichológus segítségét igénybe venni a partnerrel együtt, de ez mindig az adott kérdéstől függ. Ha ez egy párkapcsolati probléma, mindkét fél szemszögéből érdemes megvizsgálni a kialakult helyzetet, ám ha a felmerülő probléma kezelése és megoldása önálló munkát igényel, akkor jobb, ha csak a kliens találkozik a szakemberrel.

Győri Szilvia szerint fontos megjegyezni, hogy a szexuálterápia a pszichológiai tanácsadáshoz hasonló, ami azt jelenti, hogy nem fog meggyógyítani olyan fizikai betegségeket, amelyek kifejezetten orvosi szakértelmet igényelnek, és a pszichológus – ellentétben a pszichiáterrel – nem nyújt gyógyszeres kezelést.