Ha láttad az Amerikai pszichót, biztosan emlékszel arra a jelenetre, amikor Patrick Bateman (akit Christian Bale alakított) úgy tesz magáévá egy prostit, hogy közben a saját izmaiban gyönyörködik a tükör előtt. A nappal sikeres üzletember, éjjel könyörtelen sorozatgyilkos esetében többféle személyiségzavarról van szó, de mi a helyzet azokkal a hétköznapi párokkal, akik élvezettel nézik magukat szex közben? Ez egy teljesen ártalmatlan dolog, vagy a túlzott önimádat jele?

Legmélyebb vágyaink metaforája

Önbecsülés, önismeret, önszeretet, önreflexió. A tükör iránti lelkesedésünk archetipikus éhségünket mutatja, hogy a legigazabb énünket lássuk, ám félelmeinkről is árulkodik, amikor rettegünk belenézni, mert attól tartunk, hogy nem a valóságot fogjuk megpillantani.

A tükrök felfedik számunkra mindazt, amit nem tudunk, és talán nem is akarunk tudni önmagunkról, és olyan pillanatokat mutatnak meg a világról, ami messze meghaladja a személyes tudattalant. A saját tükörképébe beleszerető Narkisszosz képviseli azokat a dolgokat, ami az önimádattal kapcsolatban veszélyes lehet, és úgy tűnik, hogy jelenlegi társadalmunk az én felületes megnyilvánulásának megszállottja lett.

Forrás: Thinkstock

A sztárok élen járnak ebben, elég, ha csak Kim Kardashian és Miley Cyrus  magamutogató selfijeire gondolunk, és még hosszan sorolhatnánk a legnarcisztikusabb hírességek listáját. A tükör előtti pózolás mára mainstreammé vált, és sokan úgy tekintenek rá, mint a szexuális örömszerzés egyik lehetséges eszközére.

Marcsi 37, asszisztens:
"Volt egy pasim, akinek a hálójában a gardróbszekrényt végig tükör borította. Meg is kérdeztem egyszer tőle, hogy Mi ez? A csajozós kelléked?, amire ő azt felelte, hogy csak azért vette meg, mert akciósan adták. Mondjuk ezt nehéz volt elhinni, mert amúgy túl egoista és nagyképű volt.

Egyszer egy átbulizott éjszaka után az ágyában kötöttünk ki, és már egy ideje szeretkeztünk, amikor ilyet szólt: Baromi jól nézek ki, amikor duglak. Elég hülye fejet vághattam abban a pillanatban, mert iszonyúan elkezdett röhögni rajtam."

Akkor most saját magunkkal szexelünk?

Tükör előtt szexelni első benyomásra divatjamúltnak tűnik egy olyan korban, ahol erotikus mozzanatainkat egy selfie vagy egy videó formájában pillanatok alatt megörökíthetjük, megoszthatjuk és visszanézhetjük. Ebben az értelemben a tükör előtt egymással játszadozni viszonylag ártatlannak tekinthető, hisz nincs benne a pakliban az a kockázat, hogy az akcióról felvétel készül.

A kérdés csupán az, hogy önmagunk figyelése szex közben megzavarja-e az intimitást, vagy épp ellenkezőleg, fokozza az érzéki gyönyört? És ez nem azt jelenti, hogy tulajdonképpen saját magunkkal szexelünk?

Forrás: Thinkstock

Az építészként dolgozó Zsuzsa imádja magát egy másik aspektusból figyelni, és amikor állva szeretkezik a párjával, mindig tükör előtt teszik, mert a látvány miatt mindketten intenzívebb orgazmust élnek át. Néhány éve a 44 éves Zoltán is máshogy tekint a tükörre, mert amióta a felesége beszerzett egy egész alakot mutató darabot, úgy érzik magukat, mintha egy saját gyártmányú pornófilmben lennének a főszereplők.

Bennem van, mégis önmagával szeretkezik a pasi (18+)
Érdekes levél érkezett korábban a Life.hu párterapeuta szakértőjéhez, Deáki Tímeához. Olívia üzenetében azt pedzegette, hogy a srác, akivel együtt volt, szinte nem is vele, hanem inkább önmagával szexelt. A lány ezt annak tudta be, hogy a pasi elég régóta szingli, ezért nem szentel neki kellő figyelmet. Párterapeutánk szerint ennél azért többről van szó. Válaszát itt tekintheted meg.

Nem minden pasi izmos Adonisz

Vannak olyan esetek, amikor egy hatalmas tükör nem hevíti a vágyat, hanem kínos harmadikként jelenik meg. Mindenféle erotikus szögből látni egymás testét jó mókának hangzik, de azok számára, akiknek gátlásaik vannak a külsejük miatt, inkább ijesztő az ötlet. Hisz nem minden pasi izmos Adonisz, nem minden nőnek olyan tökéletes az alakja, mint a szupermodelleké, és az ágyban nem mindenki tud megszabadulni a szorongástól.

Így vélekedik erről a 29 éves Tamás is, aki az utóbbi hónapokban felszedett pár kilót. "A csajom kifejezetten exhibicionista típus, neki nem okoz gondot se a fürdés, se a vetkőzés mások előtt, és imád a tükör előtt pózolgatni. Tudom, hogy most nem vagyok jó formában, ezért annyira nem csigáz fel a gondolat, hogy a sörhasamat nézegessem szex közben. És azt hiszem, a farkamat sem akarom látni. A nők azt hiszik, hogy csak ők lehetnek szégyenlősek az ágyban, nekünk nem szabad.”

A V-(vizuális) faktor növeli az élvezetet

A szex nemcsak arról szól, hogy mit érzel, amikor a párod megérinti az erogén zónáidat, vagy fordítva; az átélt élmények szorosan kapcsolódnak ahhoz is, hogy mit tapasztalsz vizuálisan az aktus során. Amikor az intim együttlét közben hosszasan egymás szemébe néztek, vagy amikor látod a másikon, hogy élvezi, amit és ahogyan teszel, még inkább felébreszti az érzékiséget, és erősíti a vágyat.

Tükör előtt szeretkezni sokoldalú szexuális élmény, amibe bevonhatjátok minden érzékszerveteket, felfedezhetitek fantáziátok vizuális megnyilvánulását, és leskelődés közben az intimitás szintjét is növelhetitek. Az ilyen típusú aktus rendkívül izgalmas lehet, de csak akkor, ha mindkét fél egészséges testképpel bír, megfelelő az önbecsülése, és hajlandó az újításokra, mert ellenkező esetben a gátlások megölhetik a harmonikus együttlétet.

Forrás: Thinkstock
Szakértői oldalát itt érheted el! Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Győri Szilviának, a Life.hu szexuálpszichológusának véleménye:
"A szex önmagában izgalmas dolog, de nézni is izgalmas, sokaknak pedig önmaguk látványa szex közben a legizgalmasabb. A tükör előtti szex kielégíti a kukkolás iránti vágyat, az exhibicionizmust és a narcizmust egyaránt. Ez nem jelenti azt, hogy aki tükör előtt szexel, az beteges is.

Ezekből a vonásokból egy kicsi mindenkiben ott rejtőzik, gondoljunk csak a valóságshow-k sikerére. Senki sem állítaná magáról, hogy szeret kukkolni, mégis számos széria lement a nézettség miatt.

Az sem mellékes, hogy a tükör ad egy plusz vizuális ingert, hiszen olyan szögből is láthatod magatokat, ami alapesetben nem adott. Ez nagyon vágykeltő tud lenni, ha nem arról szól, hogy az önmagadban való gyönyörködés sokkal fontosabb, mint a kölcsönösen kielégítő együttlét.

Nemcsak saját testedet kell meglátni meztelen valójában, hanem kettőtökét együtt, ami erősítheti a kapcsolatot, hiszen egy új, közös perspektívát adhat egy intim helyzetben. Sőt a tükör előtti szexnek önbizalom-növelő hatása is lehet, hiszen megszokod, elfogadod a látványt és egyre komfortosabban érzed magad meztelenül."