Az úgynevezett szexuális asszisztensek feladata a fogyatékkal élők szexuális vágyának kielégítése – a szexhez mindenkinek joga van elv alapján. Mostantól Csehországban legálisan lehet ilyen munkát is vállalni. 

Szexuális asszisztensi szolgálat már Svájcban, Németországban, Dániában, Belgiumban, Franciaországban, Ausztriában és Hollandiában is működik, de mostantól a cseh belügyminisztérium engedélyével Csehországban is.

Testi fogyatékosokról mintázott próbababákForrás: Facebook/Pro Infirmis

 „Az első szexuális asszisztenseket több érdeklődő közül választottuk ki. Az önkéntes jelentkezők mindegyikének már van tapasztalata szexuális munkában, és a gyakorlatban már mindnyájan voltak testi fogyatékkal élő férfiakkal is” – jelentette ki Lucie Sídová, a Rozkos bez rizika (Kockázat nélküli élvezet) nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója a témával foglalkozó nemzetközi szakmai egészségügyi konferencián.

A szexmunkások, mielőtt munkába lépnek, egy etikai kódexet írnak alá, rendszeres orvosi ellenőrzésen vesznek részt. Egy óra munkájukért 1200 koronát, azaz 18 ezer forintot kapnak.