Az aputestű férfiak jobban szeretnek "szuperhősöset" játszani a gyerekkel, mint futópadozni a konditeremben, bűntudat nélkül legurítanak pár sört a haverokkal, és életük során több nővel fekszenek le, mint vékonyabb társaik. Legalábbis ezt állítják a Chapman Egyetem kutatói, akik nemrégiben a testtömegindex, a magasság és a szexuális partnerek száma közötti összefüggéseket vizsgálták.

Tényleg számít a méret – de nem úgy, ahogy gondolod!

Emberi természetünk része, hogy fizikai vonzalmat érzünk mások iránt, és ősidők óta ez az egyik legtermészetesebb kritérium, amikor a társunkat kiválasztjuk. Köztudott, hogy az első benyomás kialakulásában és a párkapcsolatok létrejöttében fontos szerepet játszanak a külső jegyek, ám a kaliforniai Chapman Egyetem kutatói ezúttal arra is kíváncsiak voltak, hogy a magasság és a testtömegindex (BMI) vajon összefüggésben áll-e a partnerek számával.

Adam SandlerForrás: Northfoto

A felmérésben több mint 60 ezer heteroszexuális férfit és nőt kértek meg arra, hogy tüntessék fel a magasságukat, a súlyukat és azt, hogy életük folyamán hány emberrel létesítettek nemi kapcsolatot. A vizsgálatban a résztvevőket hat kategóriára osztották, és az előítéletekkel ellentétben a kutatók egy rendkívül meglepő konklúzióra jutottak. 

Aputested van? Imádni fognak a nők!

Ha te is azon pasik közé tartozol, akik messziről elkerülik az edzőtermet, és vacsorára simán beburkolnak egy XXL-es pizzát, akkor van számodra egy jó hírünk. A kutatásban szereplők válaszaiból ugyanis kiderült, hogy a túlsúlyos férfiaknak volt a legtöbb szexuális kapcsolatuk: ők átlagosan nyolc nővel bújtak ágyba, átlagos testalkatú társaik hattal, a vékonyak pedig még ennél is kevesebbel.

"Azok a férfiak, akik valamivel magasabbak és erősebb testalkatúak, több szexuális tapasztalatról számoltak be, mint a többi ember" – állítja dr. David Frederick, a Chapman Egyetem pszichológiaprofesszora. A tanulmány szerint a testesebb alkatú férfiak büszkélkedhetnek a legtöbb hódítással, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a túlsúly hivatalos orvosi besorolása nem feltétlenül egyezik annak társadalmi megítélésével. A professzor hozzáfűzte, hogy a kapott adatok csak mérsékelten támogatják azt a sztereotípiát, miszerint a nők a magas férfiakat tartják a leginkább izgatónak.

Leonardo DiCaprioForrás: Northfoto

A kutatás arra világít rá, hogy párválasztás esetén a gyengébbik nem tagjai azokhoz a férfiakhoz vonzódnak szexuálisan, akik valamivel magasabbak náluk. A professzor szerint elképzelhető, hogy a legtöbb nő számára van egy minimális küszöb a testmagasságot illetően, és ez alapján potenciális szexuális partnerként tekint a kiválasztott férfira.

Enikő, 31, személyi asszisztens
"Én soha nem jönnék össze egy velem közel azonos magasságú vagy alacsonyabb férfival. Szeretek felnézni a páromra, hiszen ettől érzem nagybetűs nőnek magam, és egy 180 centis, vagy afölötti férfi a biztonságot, a támaszt, az erőt testesíti meg számomra. Ráadásul szívesen viselek magas sarkút, és elég hülyén néz ki, amikor nekem kell lehajolnom a pasihoz, hogy adhassak egy puszit a szájára."

A magasság egy releváns tényező a "párzási piacon"

Az amerikai Texas Egyetem evolúciós pszichológusa, David Buss szintén meglepődött a kutatás eredményein. "A magasság egy releváns tényező a párzási piacon, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az online társkereső oldalakon sokkal több levelet kapnak a magas férfiak, ezzel szemben alacsonyabb társaik kevésbé sikeresek a virtuális térben." A professzor megjegyezte, hogy a túlsúly, illetve a normál testalkat jobban illik a hagyományos férfieszményhez, 

míg a soványság a nők számára nem igazán képvisel erotikus tartalmat és dominanciát. 

Az Evolutionary Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor nem az első, ami azt sugallja, hogy a testsúly és a magasság bizony hatással van a szerelmi életünkre. Egy korábbi, amerikai kutatás megállapította, hogy az alacsony emberek nagyobb valószínűséggel házasodnak az élet későbbi szakaszában, mint a magas férfiak, ugyanakkor statisztikailag kevesebb eséllyel válnak el. És valószínűleg sok nő egy Ryan Gosling-kinézetű pasival gyűrné össze legszívesebben a lepedőt, de a török Erciyes Egyetem egyik felmérése szerint a mackós alkatú férfiakkal sokkal kellemesebb és eredményesebb lehet a szex.

Forrás: giphy.com
Levi 27, pizzafutár:
"Soha nem volt gondom azzal, hogy sovány vagyok. Tudom, hogy a többség szemében nem vagyok egy mai férfiideál, de én jól érzem magamat a bőrömben, és nem fogok muszklikat növeszteni csak azért, hogy megfeleljek másoknak. Szerintem a szexuális kisugárzás nem a kilókon és a centiken múlik, mindezt azért merem így kijelenteni, mert a dumámnak köszönhetően mindig jól tudtam érvényesülni a nőknél." 

A Life.hu szakértője, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus munkája során többször találkozott már olyan kliensekkel, ahol a külsőségek miatt volt az érintett felek között szexuális diszharmónia. "De többnyire nem azért, mert nem tetszettek egymásnak, hanem azért, mert a külső tulajdonságok félrevezették őket. Sokszor a magassághoz kötünk olyan tulajdonságokat, amikkel csak mi ruházzuk fel a másikat. A magassághoz könnyen társítjuk a biztonságot, a határozottságot, ebből adódóan pedig akár a megbízhatóságot, hűséget, hiszen nőként szó szerint szeretnénk felnézni álmaink férfijára. Hosszú távon persze előkerülnek a különbözőségek, a konfliktusok, és összetörnek az illúziók" – véli a szakértő. 

Seth Rogen és felesége, Lauren MillerForrás: Northfoto

"Egy, a külsőségek alapján hátrányból induló férfi jobban megdolgozik a másikért, több idő meghódítani a vágyott nőt, ez idő alatt pedig jobban meg lehet ismerni a másikat, mégpedig rózsaszín szemüveg nélkül. A vonzalom természetesen fontos, de nem csak külsőségek alapján tetszhet meg számunkra valaki. Érdemes teret adni a belső tulajdonságok megismerésének is. Ha csak a látható jelek alapján indulunk neki a párválasztásnak, csekély eséllyel alakíthatunk ki felnőtt és tartalmas, minőségi kapcsolatot.