Boldogan éltek, amíg meg nem haltak - Oké, de hogyan őrizzük meg addig a szenvedélyt?

szenvedély párkapcsolat szex
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki arról álmodik, hogy megtalálja a tökéletes párját, akivel élete végéig boldogan élhet. Sokaknak valóra is válik ez az álom, és a szerelem tüzében legszívesebben szinte eggyé válnának a másikkal.

A szerelem egy idő után eljegyzésbe, majd házasságba torkollik, jönnek a mézeshetek, és az újdonsült pár már közös otthonát csinosítgatja. A mesékben itt érkezünk el a "boldogan éltek, míg meg nem haltak" részhez, ami egyben a történet végét is szokta jelenteni.

Forrás: Thinkstock

A valóságban azonban az a jellemző, hogy ettől a szakasztól kezdve a kezdeti tűz veszít melegéből, és a szexuális vágy szép lassan csökken. Jack Morin amerikai szexuálpszichológus szerint azonban nem feltétlenül kell, hogy mindez így történjen, csak meg kell érteni, hogyan is működik az ember - pedzegeti cikkében a Huffingtonpost.

A szakember szerint ugyanis a vágy és a forró szex csak akkor tartható fenn, ha folytonos akadályok állnak az útjába.

Ha nincs semmi konfliktus, csak a megszokott, harmonikus mindennapok, akkor a szenvedély is gyorsan kihűl. Dr. Morin az erotika négy szegletkövét nevezte meg: a folytonos vágyakozást, a tilalmak megszegését, a hatalom és erő keresését, valamint a vegyes érzelmek leküzdését.

Forrás: Thinkstock

A szakember még hozzátette, hogy alapvetően három okból szoktak összejönni a párok. Az egyik eset, amikor az erotika és a szenvedély tartja össze őket. Az ilyen kapcsolatok elég sérülékenyek, és amint kihűl a szenvedély, véget is érnek. A másik eset, amikor a szerelmesek egymás lelki társai, legjobb barátai. Ez nagyon romantikus lehet, de hosszú időn át itt sem tartható fenn a szexuális vágy. Végül a harmadik eset, amikor a felek valamilyen praktikus okból jönnek össze, például a vagyon, a hírnév vagy a társadalmi helyzet diktálja azt, hogy együtt legyenek. Szenvedélyről itt egyáltalán nem beszélhetünk, inkább üzleti vállalkozásról.

Morin szerint két dolgot alapvetően összekevernek az emberek: az intimitást és a szenvedélyt.

Előbbi azt takarja, hogy a másikról mindent tudni akarunk, utóbbi pedig azt, hogy elfogadjuk őt úgy, hogy tudjuk, sosem fogjuk teljesen kiismerni. Utóbbi szükséges ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a szenvedélyt a kapcsolatunkban, ám további segítségként még néhány tippel is szolgál a szakember.

Forrás: Thinkstock

Az első tanács, hogy csináljanak a párok együtt valami tiltott dolgot. Például izgassák fel egymást a moziban, vagy utazzanak el együtt egy erotikus nyaralásra. A második, hogy hagyjanak a másiknak teret, legyenek saját dolgaik és titkaik. A harmadik, hogy igyekezzenek feltérképezni saját erotikus vágyaikat, és vigyék be azt a kapcsolatukba. A negyedik tipp, hogy ha szükséges, merjenek elmenni szextanfolyamra, ahol olyan ötleteket sajátíthatnak el, melyekkel szintén felpezsdíthetik szexuális életüket.

A szakértő szerint a szexuálisan is kielégítő élet ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit eszünk.

A szerelem, a közelség, a szex és a szenvedély mind egyaránt fontos egy kapcsolatban, és ha megtanuljuk, mikre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesen erotikus legyen a kapcsolatunk, akkor képesek leszünk megőrizni a kezdeti szenvedélyt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.