Abban az emberek többsége egyetért, hogy a boldog párkapcsolatnak igen fontos tényezője az erotika és az intimitás. Arról azonban a szakemberek véleménye is megoszlik, hogy mennyi az ideális szex egy kapcsolatban.

Vajon itt is igaz az a nézet, miszerint minél több, annál jobb? Vagy van egy felső határ, ami után már teljesítménykényszerré válik a dolog? Egy, a Social Psychological and Personality Science című lapban közzétett tanulmány szerint a párok közös és egyéni boldogságérzete akkor kezd kiegyensúlyozottá válni, ha hetente egyszer élnek nemi életet. Vagyis felesleges azon igyekezni, hogy minél több együttlétre találjunk alkalmat, egy idő után a mennyiségnek már nem lesz pozitív hozadéka - állítja a kutatásra hivatkozva a Huffingtonpost

Forrás: Thinkstock

Amint azt a felmérést vezető Amy Muise, a Toronto Mississauga Egyetem szakembere kifejtette, természetesen nagyon fontos, hogy a párunkkal szexuálisan is összetartozzunk, de az is fontos, hogy reális elvárásaink legyenek a szex terén. Hiszen a munka és az egyéb teendők sokat ki tudnak szívni belőlünk, így előfordulhat, hogy a nap végén az intimitásra már nem feltétlenül marad energiánk. 

Ezt nem szabad tragédiaként megélni, 

mert egyáltalán nem biztos, hogy azok a legboldogabb párok, akik a legtöbbet szexelnek.

Muise és munkatársai három vizsgálatot is végeztek ezen a téren. Az első egy 23 éven át folyó kutatáson alapult, amelyben több mint 25 000 pár vett részt. Ebből az derült ki, hogy a szex valóban hozzájárul a párok boldogságához, de csak akkor, ha heti egy alkalomnál nem gyakoribb.

Forrás: Thinkstock

A második vizsgálatban 335-en vettek részt, akik egy online kérdőív kitöltésével szintén az első vizsgálat eredményeit támasztották alá. Muise arra is kíváncsi volt, vajon az anyagi helyzet a szexhez képest mennyire befolyásoló tényező a boldogság tekintetében. A válaszokból arra a megállapításra jutott, hogy 

a boldogságérzetet jóval drámaibban csökkentette az, ha valakinél nem hetente, csak havonta volt szex, mint ha a havi bevétele lett volna kevesebb.

Egy harmadik vizsgálatban 2400 házaspár vett részt, és az eredmények megegyeztek a korábbiakkal, vagyis itt is a heti egy szex volt az a mennyiség, ami a tartós boldogságérzetet kiváltotta. 

Forrás: Thinkstock

Muise szerint a vizsgálatok eredményei azért fontosak, mert nagyon sok pár küzd az időbeosztásával, és próbál egyensúlyozni munka, gyerek, otthoni teendők és egyéb feladatok között. És ha emellett úgy érzi, hogy nem él elég gyakran szexuális életet a párjával, az csak lelkiismeret-furdalást okoz, és tovább növeli a stresszt az életében. "Az ideális az lenne, ha az ember nem valami elvárásnak akarna megfelelni, hanem akkor és annyiszor lenne együtt a párjával, amennyire igényük van, és amennyi a jó közérzetük eléréséhez szükséges" - tette hozzá.

Fotó: Hámori Zsófia - Origo
15 felháborító ok, amiért nem szexel az, aki megtehetné
Korábbi cikkünkben megkérdeztük a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát, mi áll annak hátterében, hogy egyre kevesebb emberrel szexelünk, és azokkal, akikkel mégis ágyba bújunk, alig csináljuk.

A szakértő szerint egyértelmű, hogy a szexhez való kedvet különböző tényezők befolyásolják. "Az egyénenként változó, hogy kinél mi áll a kevesebb szexuális együttlét hátterében" - mondta akkor Szilvia, majd pedig 15 pontban szedte össze, mik is lehetnek ezek az okok: 

1.) nem stabil a kapcsolat érzelmileg 
2.) nem megoldott a fogamzásgátlás/félelem a nem kívánt terhességtől 
3.) félelem a nemi betegségektől 
4.) nincs mély bizalom a partner felé, ezért gátolt a felszabadultság 
5.) valamelyik fél szégyelli a testét 
6.) valaki tart tőle, hogy ügyetlen
7.) nem ismeri a testét, ezért nem is tudja igazán élvezni a szexet
8.) ha lebutul a szex a megszokások és a rutin szintjére
9.) ha a férfinak több az igénye, a nők sokszor még inkább bezárkóznak, és elutasítják a szexet 
10.) ha a férfi részéről mechanikus az egész, és az ösztönei kielégítéséről szól
11.) a hangulatnak is fontos szerepe van, illetve a napi eseményeknek: munkahelyi és egyéb stressz, veszteségélmény, krízisek, megcsalás, munkanélküliség, munkahelyváltás, anyagi gondok, családi problémák stb.
12.) a ciklus is befolyásolja a kedvet 
13.) a média által közvetített szexuális szabadosság is visszavetheti a kedvet, hiszen ez által bővelkedünk a technikákban, de a lelki rész sivár, pedig pont az teszi élővé a szexet 
14.) ha kapcsolati konfliktus van 
15.) betegség, hormonális változások, gyógyszerek szedése is csökkentheti a vágyat