Két ember legintimebb együttléte a szeretkezés, ami felszabadít, kiteljesít, energiát ad és boldoggá tesz. De mi van akkor, ha az orgazmusodat nem euforikus mámor kíséri, hanem valami megmagyarázhatatlan szomorúság és könnyek?

Még mielőtt bebeszélnéd magadnak, hogy nem vagy teljesen százas, megnyugtatunk: sok nővel előfordul, hogy időnként elbőgi magát az ágyban, és ez alól a férfiak sem kivételek. Lássuk, milyen okok állhatnak a szex utáni letargia hátterében!

Forrás: Thinkstock

A posztszexuális depresszió nem egyedi jelenség

Néha nincs jobb dolog annál, mint bőgni egy kiadósat. Öngyógyító, katartikus, megkönnyebbülést hozó. A sírás természetes emberi reakció, válasz a bánatra, a frusztrációra, ami nem csak a lelket gyógyítja, de a szervezet egyensúlyát is visszaállítja. Az együtt töltött intim pillanatok lehetnek olyan fenomenálisak, hogy minden izzadtságcsepp örömkönnyé változik. Ez a lehető legkellemesebb verzió. De vannak olyan szexuális aktusok, amelyek után egyes nőknél posztkoitális diszfória (PCD), vagyis sírással, szorongással, nyugtalansággal és depresszióval, sőt néha akár agresszióval járó hangulatzavar jelentkezik.

Az elmúlt években már számos tanulmány foglalkozott a posztszexuális depresszióval, ám az együttlétet követő szomorúság látszólag nincs összefüggésben az aktuális érzelmi állapottal vagy a magánélet jellegével, minőségével. Azok a nők, akik rendszeresen megtapasztalják ezeket a tüneteket, nem boldogabbak vagy kevésbé elégedettek a szerelmi életükkel, mint mások.

Letargiába fulladt hancúrok

Raymond Francis pszichoterapeuta szerint sok nő azért válik depresszióssá a szeretkezés után, mert próbál megfelelni a kreált szépségideáloknak, nehezen fogadja el magát szülés után, vagy bántalmazó kapcsolatban élt a múltban. A kiváltó okok sokfélék lehetnek, és a PCD-nek rengeteg arca van. A 27 éves Krisztina jól ismeri ezt a kellemetlen állapotot, és amikor orgazmusa van, különös szomorúság lesz rajta úrrá.

"Nem arról van szó, hogy nem szeretem a szexet, épp ellenkezőleg. Általában sikerül a csúcsra jutnom, de néha olyan pillanatok jönnek utána, amiket iszonyúan utálok. Bár csak pár percig tart, de furcsa szorongást érzek, és sírás fojtogatja a torkomat. Ez olyan megmagyarázhatatlan dolog, mert nem tudom megmondani, hogy mitől érzem magam ennyire pocsékul."

A 34 esztendős Cili helyzete még ennél is rosszabb, hiszen ő már évek óta küzd ezekkel a problémákkal. Azt mondja, hogy a kielégülés után kb. fél óráig negatív gondolatok gyötrik, és hiába próbál neki segíteni a férje, ő teljesen leblokkol. "Sokszor úgy érzem, hogy idegen helyre tévedtem, és idegen test fekszik mellettem. Pedig a saját ágyamban vagyok." 

Forrás: Thinkstock

A posztkoitális diszfória sokkal több embert érint, mint gondolnánk: a The Journal of Sexual Medicine-ben publikált tanulmány szerint a megkérdezett nők közel fele elismerte, hogy élete során legalább egyszer elsírta magát a szex után.

Amikor férfikönnyek áztatják a párnát

Az úgynevezett "post-coital tristesse" (közösülés utáni szomorúság) hátteréről számos elmélet született, ám ez egy viszonylag új kutatási terület, így a szakemberek között nincs egyértelmű konszenzus. A hormonok, a genetikai összetevők, vagy akár az orgazmus elmaradása is eredményezheti magát a jelenséget, ám az intenzív érzelmi reakciók éppúgy okozhatnak bánatkönnyeket.

Fontos megjegyeznünk ugyanakkor, hogy a szex utáni szomorúság nem korlátozódik csak a nőkre.

"A barátom visszahúzódó típus, de ettől még nem nevezném szuperérzékenynek" - kezdi a grafikusként dolgozó Virág. "A múltkor szexeltünk, de valahogy minden sokkal szenvedélyesebb volt, mint máskor. Iván egyszer csak erősen megszorította a derekamat, majd váratlanul elkezdett sírni. Eléggé megijedtem, de próbáltam magam nyugtatni, és persze őt is. Amikor megkérdeztem tőle, mi a baja, csak annyit válaszolt, hogy nagy rajta a nyomás, és be van feszülve. Nem akartam tovább boncolgatni a témát, úgy voltam vele, ha beszélni akar róla, akkor úgyis szól. Néhány hete pontosan ugyanez történt, de most már kezdek komolyan aggódni érte. Csak szerintem nem normális dolog, ha egy pasi elbőgi magát az ágyban."

Dr. Petra Boynton, a neves brit szexuálpszichológus úgy véli, szex után nem csak a nők kerülhetnek érzelmileg túlcsordult állapotba. Ha a szeretkezés lassú, meghitt és bensőséges, akkor valószínűleg teljes egészében kitárjuk magunkat a párunknak, és ezzel sebezhetővé válunk; ebben a rendkívül nyitott állapotban kényelmetlen érzések is hatalmukba keríthetnek minket. 

Forrás: Thinkstock

Mielőtt a PCD-vel diagnosztizálnád magad, és pánikba esnél, szögezzünk le gyorsan valamit: az együttlét utáni szomorúság valamilyen szinten az élet természetes velejárója. A szex lehet intenzív, az emóciók is lehet intenzívek, és ezzel alapvetően nincs semmi baj. Van, amikor engedni kell azokat a könnycseppeket...

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen hiányérzetből fakad a lehangoltság. Egyáltalán az ok magunkban vagy partnerünkben keresendő?

A Life.hu szakértője, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus szerint a posztkoitális diszfória hátterében számos tényező állhat. "Egy önző partner is kiválthatja a félelem, a szorongás és a bizonytalanság érzését. Abban az esetben, ha az orgazmus nem jár együtt az érzelmi kielégüléssel, tehát nem érezzük, hogy a másik fél valóban szeret minket, akkor a lelkünkben marad egyfajta űr, ami akár szomorúság formájában is felszínre törhet" - véli a szakértő.

"Ez szeretői viszonyokra vagy egyéjszakás kalandokra ugyanúgy jellemző lehet, hiszen megéljük a fizikai örömöt, de ezzel együtt magányosság-, elhagyatottság- vagy akár kiszolgáltatottságélményünk is lehet, az esetleges bűntudatról, szégyenérzetről nem beszélve. Ha bármiféle tiltást hordozunk magunkkal, lehet az szülői, vallási vagy bármilyen erkölcsi okból, akkor belénk van kódolva, hogy a szexet nem élvezhetjük. Ezért is lenne fontos a megfelelő szexuális nevelés és a tabuk mellőzése, amikkel hatalmas károkat lehet okozni" - állítja Győri Szilvia.

"A múltbéli traumák szintúgy jelentős szerepet játszhatnak a posztszexuális depresszió kialakulásában. Ha fizikai bántalmazás, lelki terror és megaláztatás ért bennünket a múltban, majd később elfogadó, támogató, szeretetteljes kapcsolatban van részünk, akkor is követheti levertség az intim együttlétet. Egyrészt felszínre kerülhetnek újra a régi, fájó emlékek, másrészt sokaknál önvád jelentkezik, hogy korábban miért hagyták magukat kihasználni. A múlt eseményeinek feldolgozása sok időt, energiát vesz igénybe, és a gyógyuláshoz olykor külső segítség kell.