Olvasónk, Kata, 64 évesen újra megtalálta a szerelmet. Őrülten szerencsés, mondhatnánk, az ő öröme sajnos nem felhőtlen. Az orgazmust hiányolja, de nem a sajátját, hanem a párjáét. Problémájuk megoldására szakértőnknek, Győri Szilviának írt, aki tanácsokkal látta el, és rávilágított, hogy mire is kell odafigyelniük az ágyban.

Tisztelt Győri Szilvia szexuálpszichológus!

Férjemtől évek óta elváltam. 64 éves vagyok, nemrég találkoztam egy 65 éves férfivel, akivel nagyon megszerettük egymást. A szex is jól működik, hetente többször megkívánjuk egymást. A párom merevedése tökéletes, 2 óra hosszat is jól működik, ezalatt én többször élvezek. Ilyen fantasztikus partnerem még nem volt.

Egyetlen problémával, hogy Ő nem tud elmenni.

Forrás: Thinkstock

Mindkettőnkben ez hiányérzetet okoz, minden vágyam, hogy segíteni tudjak. Szeretettel és megértéssel próbálok erről beszélgetni vele, csak annyit mond, hogy hosszú ideje nincs partnere.

Ez nagyon kényes kérdés, nem szeretnék rontani a helyzeten.

Kérem a segítségét, a tanácsát, hogyan tudnám ezt a gátat feloldani benne.
Köszönettel és üdvözlettel, Kati

Kedves Kati!

Azt szoktuk mondani, hogy az orgazmus egy kontrollvesztett állapot, vagyis abban az időintervallumban, amíg tart az orgazmus, elengedünk minden irányítást és áramlunk az eseményekkel. A párod valami miatt nem tudja elengedni ezt a fajta kontrollt.

Ez fakadhat abból, hogy túlságosan szabálykövető, merev és nehezen engedi el magát az élet egyéb területein is. De különféle hiedelmek, félelmek, vagy akár bűntudat is okozhatnak gátolt orgazmust. Van, aki valamiféle tiltást hordoz, akár vallási vagy bármilyen erkölcsi színezettel. Ilyen például, amikor ahhoz tartják magukat, hogy

„egy gyönyörű nőt, egy tiszta szerelmet nem mocskolhatok be", stb.

Forrás: Thinkstock

A háttérben korábbi szexuális traumák is állhatnak, akár serdülőkori maszturbáción való rajtakapás szülők, családtagok által, ezzel kapcsolatos tiltás, megszégyenítés. Emellett a teljesítménykényszer, a túlzott megfelelni vágyás is lehet blokkoló hatással.

Az orgazmuszavarnak szervi okai is lehetnek. Bizonyos gyógyszerek is lehetnek gátló hatással, de alacsonyabb tesztoszteron szint is állhat a háttérben. Ilyen helyzetben érdemes felkeresni orvosunkat, hogy kizárhassuk, vagy felszámolhassuk a szervi okokat. Persze azt is fontos lenne tudni, hogy ez a probléma új keletű a partnerednél, vagy korábbi kapcsolatokban is előjött már, illetve maszturbálás során képes-e az orgazmus megélésére vagy sem.

Érdemes lehet kísérletezni nem csak közösülés útján való ingerléssel, hanem akár kézzel, vagy szájjal is. Mindegyiknek más a minősége és az intenzitása.

Emellett természetesen a háttérben álló okokat is hasznos felkutatni:

  • Vajon biztonságban érzi-e magát érzelmileg?
  • Tarthat-e attól, hogy ha most nem teljesít, akkor elveszít téged?
  • Tudtok-e az együttlétek során zavartalan, vagy akár kifejezetten lazító hatású körülményeket biztosítani?
  • Használ-e esetleg potencianövelőt az együttlétekhez (akár tudtodon kívül)?

Nem érdemes úgy tenni, mintha a probléma nem is létezne. Egy érett kapcsolatban a kényes témákról is tudni kell beszélni, amire nyugodt körülmények között, elvárások, indulatok nélkül igazán célravezető sort keríteni.

Üdvözlettel: Győri Szilvia