Sandra LaMorgese szexuálterapeuta és holisztikus szakember, számos intim témájú könyv szerzője arról számolt be a blogjában, milyen élményeket él át egy szadomazo kapcsolatban az alárendelt fél. Hogy mi az a többlet, amit kap, ami miatt vállalja azt, ami egy kívülálló számára akár elborzasztó is lehet.

Amikor megszűnik a világ

A szadomazo szex során a való világ megszűnik, és az ember azt éli meg, amit addig csak a legmerészebb fantáziáiban élt át. Sokan éppen ezért eleve olyan helyre mennek ilyenkor, ahol már a környezet is inspiráló, és segít abban, hogy könnyebben hangulatba kerüljenek. Az ilyen jellegű szexben mindig van egy domináns és egy alárendelt fél, és a dolog csak akkor működik, ha utóbbi teljes mértékben megbízik a párjában, hajlandó teljesen átadni neki az irányítást - írja cikkében a Huffingtonpost.

Forrás: Thinkstock

Az az állapot, amibe ilyenkor az alárendelt fél kerül, hasonló ahhoz, amikor valaki teljes elméjével átadja magát egy élménynek, az úgynevezett mindfulness technika - azaz az éber önirányítás - révén. Erre képes a legtöbb előadóművész, zenész, de a sportolók is, hiszen egy-egy koncerten vagy versenyen fontos, hogy semmi ne tudja elvonni a figyelmüket. De hasonlót él át az a hétköznapi ember is, aki annyira belefeledkezik egy jó könyvbe vagy filmbe, hogy megszűnik körülötte a világ, nem gondol semmi másra, elfelejt minden problémát, nehézséget, csak az adott valóságban van jelen.

Szado-mazo szex a filmvásznon (18+)
A szürke ötven árnyalata című regény óriási sikere megmutatta, hogy a keményebb szex milyen sok ember fantáziáját izgatja világszerte. A könyvből azóta film is készült, mi pedig korábban összegyűjtöttünk néhány olyan mozit, amelyben az ilyen típusú viszony központi szerepet játszik.

Mi az alárendeltek feladata?

A szexben az alárendelt félnek nincs más dolga, mint engedelmeskedni. A megkötözés, az elfenekelés, az ostorral csapkodás mind része a játéknak, ahogy a szidalmazás, megalázás, illetve az alárendelt fél részéről a könyörgés is.

Forrás: Thinkstock

Pszichológiai szinten ilyenkor a félelemérzet növeli az adrenalinszintet, ám ahogy elmúlik a veszély, endorfin szabadul fel, ami hatalmas megnyugvással tölti el az embert, szinte eufórikus állapotba kerül, pár lépéssel a föld felett jár még akár órákkal, napokkal vagy hetekkel később is. Ráadásul egy ilyen élmény nagyon szoros köteléket tud létrehozni a két fél között, hiszen egészen intim oldalát látják meg egymásnak, olyat, amilyet senki más nem ismer.

Egymás előtt megélhetik a legmélyebb vágyaikat, legtitkosabb fantáziáikat anélkül, hogy szégyent kellene érezniük.

Mi történik a testtel utána?

Az extázis átélése után gyakran hirtelen lemerültség, fáradtság jelentkezik, ilyenkor a testhőmérséklet is leeshet, ezért érdemes betakarni egymást egy meleg pléddel. Ilyenkor az utógondoskodás is nagyon fontos a párok számára, hogy a fizikai és érzelmi igényeik egyaránt kielégüljenek.

Ha valaki a párjával együtt érdeklődik az ilyen jellegű szex iránt, érdemes keresni egy ilyen közösséget, vagy minél több cikket elolvasni, filmet megnézni ebben a témában, felkeresni olyan boltokat, ahol ilyen jellegű segédeszközök kaphatóak. Fontos, hogy mindkét fél betartsa a szabályokat, mert ebben az esetben számos testi-lelki előnye lehet ennek a szexuális játéknak, és mindkét félnek hatalmas élményt fog nyújtani.

Forrás: Thinkstock

Milyen előnyökről lehet szó?

Sokan perverz szokásnak tartják, de egy 2013-as kutatás szerint a korbácsütés és a lánc érintésének élvezete a szadomazo szerelmeseit pszichológiailag egészségesebbé teheti, mint amilyenek a szelídebb szexuális élet kedvelői - írtuk korábbi cikkünkben.

A Tilburg Egyetem kutatói dr. Andreas Wismeijer pszichológus vezetésével kimutatták, hogy a BDSM szerelmesei jobban teljesítettek számos személyiség- és pszichológiai teszten, mint azok, akik nem kedvelik az ilyesfajta szexet.

A szakértők ezt azzal magyarázták, hogy a bizarr szex kedvelői extrovertáltabbak, nyitottabbak az új élményekre, és kevésbé neurotikusak.

A Journal of Sexual Medicine szaklapban megjelent kutatáshoz dr. Wismeijer és munkatársai 902 BDSM szexet folytató és 434, visszafogottabb nemi életű emberrel töltettek ki kérdőíveket. Az alanyok csak annyit tudtak, hogy a vizsgálat célja általánosan az emberi viselkedés kutatása. A kérdések a személyiségre, az elutasítással kapcsolatos érzékenységre, a kapcsolatokbeli kötődés stílusára, valamint a boldogságra vonatkoztak.

Forrás: Thinkstock

Az eredmények alap szinten azt mutatták, hogy a BDSM gyakorlói semmivel sem zavartabbak, mint az általános népesség. Valójában extrovertáltabbak, nyitottabbak az új élményekre, és lelkiismeretesebbek, mint kevésbé kalandvágyó társaik. Ezenkívül kevésbé neurotikusak, mely személyiségjegyet a szorongás mértéke jelez leginkább. A BDSM kedvelői ráadásul az elutasítással kapcsolatos érzékenység tekintetében is alacsonyabb pontszámot értek el az általános népességnél, ami azt méri, hogyan éreznek a paranoid emberek azzal kapcsolatban, ha mások nem kedvelik őket.

A BDSM szeánszban játszott szerep érdekes módon összefüggésben áll a megkérdezettek pszichológiai profiljával.

A domináns szerepet betöltők bizonyultak a legkiegyensúlyozottabbaknak, az alárendeltek a legkevésbé kiegyensúlyozottaknak, a két szerepet váltogatók pedig valahol középen álltak a skálán. Az alárendeltek azonban soha nem értek el rosszabb eredményt az általános népesség tagjainál, sőt gyakran jobbat.

Forrás: Nathalie Daoust
Fotók a szadomazo szerelemszállodából!
A legmélyebb tabuk világában járt Nathalie Daoust fotós, aki bejutott Japán egyik híres szerelemszállodájába. A művész 39 nő privát szobájába nyert betekintést, ahol speciális felszereléseik, eszközeik körében fotózta le őket. Az álom és a valóság határmezsgyéjén egyensúlyozó, perverz fantáziákkal teli világ sötét, homályos és kísérteties. A piros lámpás negyedek ködös létezése telepszik a fotók hangulatára is, új mítoszokat teremtve ezzel – hiszen a valóság már elbukott. Merülj el galériánkban, ismerd meg ezt a világot!