A nemi hormonok az okai annak, hogy a férfi pénisze és a nő mellbimbója mindig sötétebb a teljes testnél. Ugyanakkor a hirtelen sötétedés mindkét nemnél a diabétesz jele is lehet.

Teljesen mindegy, hogy melyik etnikumhoz tartozik az ember, a pénisz és a mellbimbó mindig sötétebb a test egyéb részeinél. Ennek oka egyszerű: a pubertáskor idején termelődő tesztoszteron teszi sötétebbé a péniszt és a mellbimbót, míg a nőknél az ösztrogén az oka a szeméremajkak és a mellbimbóudvar sötétedésének.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A hormonok hatására kezdődik meg a melanin termelődése, ami ugyanaz az aminosav, amely a bőrünk és a hajunk színéért felelős.

Ez egy teljesen természetes jelenség, amely a felnőtté válás része, ugyanakkor komoly egészségügyi problémákat is jelezhet minden további sötétedés felnőttkorban. "A bőrünk akkor válhat sötétebbé a nemi szervek környékén, ha a vércukorszintünk nagyon magas, és a diabétesz kialakulásának veszélye forog fenn" - mondja Dr. Lindsey Bordone, a New York-i Columbia University Medical Center dermatológusa.

"A legtöbb ember világosabb pigmentációval születik etnikai háttértől függetlenül, és később válik sötétebbé a haja, a szeme. Sokan szőkén születnek, majd később sötét hajuk lesz. A fiatal lányok mellbimbója világos, majd ahogy a pubertáskorba érnek, a hormonok átveszik az irányítást, és mellbimbó sötétebbé válik. Hasonló a jelenség a fiúk esetében is" - véli a szakember.

Vigyázni akkor kell, ha felnőttkorban a nemi szervek még sötétebbé válnak hirtelen.

Ilyenkor elképzelhető, hogy a pácienst hamarosan diabétesszel diagnosztizálják majd. Kivétel ez alól a terhességi pigmentáció, amelyre szintén a megemelkedett ösztrogénszint miatt kerül sor.