Máig a legelterjedtebb védelem a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen is, egyre kényelmesebb és minőségibb verziókkal állnak elő a gyártók, a pasik viszonya az óvszerhez mégis minimum ellentmondásos. Miért utálják, és miért nem, ki hogyan van vele? Megkérdeztünk néhány férfiút a témáról. 

Csak a szünet ne lenne

„Nem is azt utálom a legjobban a gumiban, hogy más érzés vele a szex, az még beleférne, még ezzel együtt is épp elég jó. Engem az zavar a leginkább, hogy meg kell miatta szakítani az együttlétet, abbahagyni, amit addig csináltunk, és ez akár vadulás, akár romantikus bújás esetében lelombozó tud lenni. Meg nincs az a lehetőség, hogy mondjuk reggel félálomban csak úgy összeolvadunk... Ilyenkor kikelni az ágyból, és gumit húzni maga a borzalom.” (Márk, 31, vállalkozó)

Forrás: Dreamstime

Már hozzátartozik

„Hallom, hogy a férfitársaim állandóan panaszkodnak rá, de nekem őszintén szólva sose volt semmi bajom a gumival. Teljesen természetes számomra, hozzátartozik a szexhez. Igaz, ebben az is közrejátszhat, hogy világéletemben olyan barátnőim voltak, akik ilyen-olyan okokból nem tudtak, vagy akartak más módszerrel védekezni, így mindig is gumiban szexeltem. Lehet, már hiányozna is... Na jó, azért az nem. (Bálint, 22, főiskolás)

A kényszer nagy úr

„Eddig csak az alkalmi kalandoknál használtam, vagy szégyenszemre ott se mindig, mert egyszerűen rühellem a tudatot, ahogy rátapad a farkamra. A mostani párom viszont nem szedhet tablettát,

azt a tudatot meg még jobban rühellném, ha pesszárium vagy hasonló lenne a puncijában,

szóval óvszerezünk. Nem vagyok oda tőle, de sikerült találni egy olyan típust, ami extravékony, és alig érzem. A rossz tudat meg egyre jobban elhalványul.” (Dávid, 25, kertész) 

Forrás: Dreamstime

Vágycsökkentő funkció

„Számomra ki van zárva az óvszer használata, és nem azért, mert bármi elvi kifogásom lenne ellene, meg olyan hülyeségeket gondolnék, hogy a védekezés a nők dolga, satöbbi. Egyszerűen pszichésen van valami bajom vele, nem tudom miért,

de ha gumit húzok, akkor gyorsan elkezd távozni a vér abból a bizonyos testrészemből...

Pedig amúgy nincsenek ilyen problémáim, szóval csak az óvszer lehet az oka. Ilyen élmények meg kinek hiányoznak ugye, szóval inkább nem is próbálkozom.” (Imre, 35, programozó)

Méretgondok

„A legrosszabb az, hogy hiába van millióféle ízesítésű meg színű meg érdesített óvszer, méretben mindegyik ugyanakkora. Vagy csak nagyon speciális boltokban és neten rendelve lehet nagyobbat kapni. Igen, az enyém jóval nagyobb az átlagnál, de ez több gondot okoz, mint amennyi előnnyel jár, a gumihasználatban és a megrémülő lányok esetében is.” (András, 27, nyelvtanár)

Forrás: Dreamstime

Egy más dimenzió

„Emlékszem, amikor először szexeltem óvszer nélkül... Előtte csak olyan lányokkal voltam, akikkel kötelező volt a gumi, és hát az érzés... Egészen más! Sokkal finomabb, közvetlenebb, arról nem is beszélve, mennyire izgató a tudat, hogy beleélvezek a másikba. Utána újból gumiban csinálni olyan volt, mint esőköpenyben ölelkezni. Azóta inkább félévente járok szűrésre, és ha más nincs, inkább kiveszem idő előtt, még az is jobb módszer.” (Robi, 29, mérnök)

Megszoksz, vagy megszöksz

„Nem tudom, mi ez a nagy siránkozás, amit állandóan hallok, hogy így utálom az óvszert, meg úgy kényelmetlen. 

A nők is hoznak épp elég áldozatot a szépségük meg a szexuális vágykeltés miatt, ne panaszkodjunk már ugyanúgy, mint ők szoktak!

Oké, egy hosszabb kapcsolatban én se örülnék az állandó gumizásnak, de ha még nem ismerjük egymást alaposabban, akkor mégis mi mást lehetne? És ha valakinek eléggé áll a dákó, azon úgy fog feszülni, hogy nem is érzi.” (Gábor, 42, személyi edző) 

Óvszertörténelem: a kecskehólyagtól a szupervékony latexig
Gondoltad volna, hogy már az ókori görögök is használtak óvszert? És hogy sokáig többször használatos eszköznek számított? Tudtad, hogy Casanova is írt róla a naplójában? Hogy mikor alakult ki a mai formája? Mindezekre és még sok másra is fény derül kotontörténeti összefoglaló cikkünkből.