Akár akarjuk, akár nem, a női test teljesen átalakul a késői negyvenes és korai ötvenes évek tájékán. A nemi hormonrendszer, azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének változása, a menstruációs ciklus elmaradása pedig számos kellemetlenséggel jár. Hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr- és nemi szervi szárazság, hízékonyság, na és persze a szexuális vágy csökkenése.

Több ízben is foglalkoztunk már a klimaxmumus kérdéskörével. Írtunk már a túl korán érkező menopauzáról, a klimaxszal összefüggő cukorbetegségről, illetve a férfikrízisről is, a változókor ugyanis az urakat sem kíméli. Pár dögös celebnőnek persze sikerül kicseleznie az elkerülhetetlent; ők azok, akik az 50-60-as éveikre fittebbek és szebbek, mint valaha. De mit tehet egy átlagos nő, hogy megőrizze frissességét?

Forrás: Dreamstime

Mi történik az ösztrogénnel?

"A fitoösztrogének pótlása egészséges állapotban is fontos, és figyelmet érdemel, hiszen ezek az anyagok hamar kiürülnek a szervezetből, de még inkább oda kell rá figyelniük a nőknek, amikor a változás korába lépnek. Fontos tudni, hogy a növényekből nyert ösztrogén egyfajta hormonszerű előanyagként van jelen a szervezetben, és ezeket a testünk csak akkor tudja alkalmazni, ha egészséges a bélflóránk, amit például egy antibiotikumkúra, vagy egy esetleges hasmenés károsíthat" - írta korábban Benke Rita, a Life.hu természetgyógyásza.

"Több olyan növényt ismerünk, és vannak olyan alapélelmiszerek, amelyekkel megoldhatjuk a testünk folyamatos, kiegyensúlyozott ösztrogénellátását. Mind közül talán a legismertebb a hüvelyesek közé tartozó szója, amelynek a magvából még étrend-kiegészítő tablettákat, kapszulákat is készítenek, és amely a kínai konyha alapélelmiszerét, a szójaszószt is adja. Feldolgozva, mintha húskockák vagy darált hús lennének, megvehetők, és beilleszthetők az étrendbe minden esetben, ahol ily módon használnánk a húst" - véli a szakértő.

A rozsliszt, a belőle készült kenyér, valamint az olajos magvak is jó ösztrogénlelőhelyek, ilyen a napraforgó, a lóhere, a szezámmag, valamint a lenmag is.

Mi lesz a szexuális életünkkel?

Egy 2014-es felmérés szerint azok, akiknek szexuálisan aktív éveikben fontos a testiség, háromszor akkora eséllyel maradnak aktívak az ágyban akár ötven felett is. Ráadásul akik ötvenesként is hajlandók időt és energiát fektetni az együttlétekbe, valószínűsíthetően nyugdíjas korukban sem hagynak majd fel az erotikával. Legalábbis ez derült ki a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központjának korábbi kutatásából.

Forrás: Dreamstime

A tanulmány elkészítésekor azt a 354 középkorú és idősebb nőt vizsgálták meg, akik négy évvel azelőtt egyszer már beszámoltak a kutatócsoportnak a szexuális aktivitásukról. Az adatok szerint ezeknek a 48 és 73 év közötti nőknek több mint a háromnegyede, nagyjából a 85 százaléka maradt szexuálisan tevékeny több év elteltével is.

Vagyis bebizonyosodott, hogy akik középkorúként aktív szexuális életet éltek, azok később is folytatják az ez irányú cselekvést.

Hová tűnik a libidónk?

Tettük fel a kérdést a Life.hu szexuálpszichológusának, Győri Szilviának, aki szerint egyénenként változó, kinek mennyi igénye van a szexre. Ez ugyanis meghatározza az erotikához való viszonyát a kor előrehaladtával is. "Illetve az is számít, hogy milyen partnerünk van, neki milyen igényei vannak, azok milyen formában jelentkeznek, és valóban ott van-e a testi vonzalom, és az fenntartható-e" - véli a szakértő.

"Akinek kialakultak a szexuális szokásai, 50 fölött is jó eséllyel vágyni fog rá, így nem kell ezt tudatosan tervezni, csak ha már befolyásolják a különböző külső tényezők. Ilyenek például az egészségi és fizikai állapotváltozás, bizonyos gyógyszerek szedése, de olyan is van, akit lelkileg visel meg az öregedés ténye."

Pedig 50 felett azért még nem igazán öreg az ember."

Hogyan őrizzük meg a tüzet?

"A férfiaknál született olyan kutatási eredmény, amely azt bizonyítja, hogy a libidó nem csökken a kor előrehaladtával, vagyis a tesztoszteronszintjük nem változik, de csak akkor, ha vigyáznak az egészségükre" - állítja a szakértő, aki szerint ez alapján a libidó nem a kor miatt csökken, hanem az egészségi állapot romlása miatt.

Forrás: Dreamstime

Tehát aki jobban odafigyel magára, sokkal tovább lehet szexuálisan aktív.

!
Nőknél a változókor befolyásolja a libidót, hiszen csökken az ösztrogén- és tesztoszteronszint, ami a szexhez való kedvet visszaveti. A változókor olyan testi változásokat hoz, ami miatt a szex hátrébb kerül a listán. Például rosszabbul alszanak, kimerültebbek, feszültebbek, illetve a nőiességüket is másképp élik meg. Lelkileg sok nőt megvisel, hogy múlóban van a fiatalsága.

Miként segíthetünk egymásnak?

A megfelelő kommunikáció mindenképp fontos. Ha egyszer csak elkezd kikopni a szex az életükből, látszólag ok nélkül, akkor elengedhetetlen, hogy erről tudjanak beszélni a partnerek. Ez mindkét fél szempontjából szükséges, hiszen akinél alábbhagy a vágy, az is egyfajta veszteségélményen megy keresztül, hiszen szembesülnie kell azzal, hogy a teste már nem úgy működik, mint korábban.

Ilyenkor nagyon sokat segít, ha a párunk empátiával fordul felénk. Emellett az intimitásnak nem kell feltétlenül megszűnnie. Az érintések, simogatások, a csók is nagy jelentőséggel bír, erről sem szabad megfeledkezni.

A másik félnek pedig tudnia kell, hogy mi a változás oka, mert hajlamosak vagyunk elméleteket gyártani arról, hogy már mi nem vagyunk elég jók, vagy csak szimplán nem értjük, hogy mi történik körülöttünk.

Ne nyúlj hozzám, fáj! Ha túl érzékeny szeméremtest
Az "indokolatlan" szeméremtest környéki fájdalmat, mely mögött semmiféle más betegség nem áll, kevesebb mint harminc éve írták le, és nevezték el vulvodyniának. A tünetek elég kellemetlenek: égő, csípő érzés a hüvely és a szeméremajkak körül, amelyek nyomásra, érintésre fokozódnak. A jelenség nemcsak a tamponhasználatot, a nőgyógyászati vizsgálatokat, de az intim érintkezést is ellehetetlenítheti. A betegség jellemzően negyvenéves kor alatt, illetve a változó kor környékén jelenik meg, de a menstruációs időszak alatt is előjöhet. Itt írtuk róla korábban!