A maximalista férfiak miatt csökkenhet a nők nemi vágya és a fájdalom is megjelenhet, mint tünet a hálószobában. Számos férfi csak akkor elégedett a teljesítményével, ha szex közben minden tökéletes, és a partnere heves orgazmust él át. Mivel ez gyakran nem lehetséges, a nő az állandó teljesítménykényszer miatt szorongani kezd, énképe sérül, és gyakran tapasztal fájdalmat szex közben.

Ezzel együtt nem csak a férfiak körében akadnak maximalisták a hálószobában. Ha a nő mindig tökéletes ágyjeleneteket vár, az kevésbé befolyásolja az öröm átélését, sőt: gyakrabban érez nemi vágyat és az orgazmust is sűrűbben éli át, mint kevésbé perfekcionista társai. Ugyanakkor azok, akik saját magukkal szemben maximalisták, többnyire magukat hibáztatják párjuk esetleges szexuális problémáiért is.

Forrás: Thinkstock

“A legtöbb probléma akkor jelentkezik, ha akár a férfi, akár a nő túl sokat vár a partnerétől, és ezért szinte törvényszerű, hogy csalódik. A cél az volna, hogy senki se vizualizáljon mindig tökéletes, hibátlan ágyjeleneteket, ugyanakkor el merje mondani, hogy mire vágyik szex közben” – összegzik a lényeget a University of Kent tudósai, akik Joachim Stoeber vezetéséve 366, 17 és 69 év közötti nő kérdőíves vizsgálatával jutottak erre az eredményre.

A kutatók megfigyeléseiket a művészek teljesítménykényszeréhez hasonlították: a túlzott maximalizmus nem csak a szexben, de többek között a zenében is problematikus, mivel a művész így jó eséllyel túl sokat vár magától, így nem mer igazán felszabadultan alkotni és játszani.