Azok, akik félmeztelen nőkről nézegetnek képeket, és a szoftpornó egyéb változatait is kedvelik, hajlamosak arra, hogy negatív érzéseket tápláljanak a nőkkel szemben, és bagatellizálják nemi erőszakot is akár – derül ki egy friss kutatásból.

A Notthinghami Egyetem munkatársai szerint azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a keménypornót kedvelő emberek körében gyakoribbak a szexuális bűncselekmények, a devianciák, a nemi erőszakkal kapcsolatos mítoszokra fogékonyabbak, és általában negatívan állnak az intim kapcsolatokhoz. A szakemberek szerint azonban egyelőre kevés kutatás létezik, amely azt vizsgálná, hogyan hat a szoftpornó a gondolkozásra és a viselkedésre.

Forrás: David Bellemere

A pornográfia finomabb formája a kutatást vezető Dr. Simon Duff szerint olyasmi, amivel a hétköznapi életben meglehetősen gyakran találkozunk, pl. a félmeztelen, szexi fehérneműs nőket ábrázoló reklámok kapcsán az újságokban, a tévében. Éppen ezért aggasztó felfedezés, hogy aki gyakran találkozik ilyesfajta tartalmakkal, az bizony könnyen hajlamos érzéketlenné válni.

A kutatás során 143 résztevő reakcióit vizsgálták, akiknek átlagéletkora 19 év körül alakult, és 46 százalékuk volt férfi. A szakembereket az érdekelte, hogyan hat a szoftpornó a hasonló képekkel kapcsolatos érzékenységére, a nőkhöz való viszonyra és az erőszak-mítoszok elfogadására. Kiderült, hogy aki gyakran lát ilyesfajta tartalmat, annak kevésbé tűnik fel a meztelenség, negatívvá válik a nőkhöz való viszonya, és az erőszak-mítoszokat könnyebben hiszi el.

Egyértelmű ok-okozati összefüggésről a szakemberek ebben a fázisban nem beszélhetnek, de egyértelmű, hogy kapcsolat van a két jelenség között.