Úgy néz ki, hogy a női orgazmus egy örömteli evolúciós mellékhatás, amely valaha az ovulációt segítette – derül ki egy friss kutatásból, amelyet emlősökön végeztek. 

Mivel a női orgazmusnak reprodukciós szempontból láthatóan nincs értelme, a tudósokat már Arisztotelész korától kezdve élénken foglalkoztatta, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy a nők is élvezik a jó szexet. Számos elmélet próbált már választ találni a kérdésre, de eddig főként az emberekre és az emberszabásúakra koncentrálódott a figyelem. 

Forrás: Thinkstock

A JEZ Molecular and Developmental Evolution című szaklapban publikált kutatás kimondottan az evolúciós háttérre koncentrált, és félretette a kizárólag emberi biológiára épülő megközelítés korlátjait. 

„Minden jel arra mutat, hogy ősi evolúciós szükségszerűség volt a női orgazmus, és valaha az ovulációt serkentette" – mondja a kutatást vezető Gunter Wagner, a Yale Egyetem munkatársa. 

Mivel nincs látható összefüggés az orgazmus és az utódszám között, a szakemberek egy különleges fiziológiai adottságot vizsgáltak, amely a női orgazmust kíséri, ez pedig a prolaktin és az oxitocin termelődése. A fő figyelmet a placentával rendelkező emlősökre fordították, és kiderült, hogy ezeknél számos esetben ez a reflex az ovulációt segíti.