Hajszolod a kielégülést, újabban napi három-négy orgazmus sem elég, és teljesen össze vagy zavarodva? Betegessé váltak a szexuális ösztöneid, vagy ez még belefér a normális kategóriába? Vannak időszakok, amikor még a banánról is a hancúrozás jut egyből eszedbe, és folyton kielégíthetetlen mohóságot érzel, de azért ne ess kétségbe! Sok oka lehet annak, ha túlteng benned az erotika, most áttekintjük, mi húzódhat a háttérben.

Ó, azok a hormonok!

A párkapcsolatok örökzöld témáját szolgáltatják a szexuális vágyak, valamint azok különbözőségei, amit a Life.hu szakértője, Győri Szilvia is tanúsíthat. A párterápiákon gyakran elhangzó kérdés, hogy az egyik fél vajon miért kívánja jobban az együttlétet, mint a másik? Ez tipikus probléma a két nem között, ám az általános vélekedés szerint a férfiak azok, akik mindig benne vannak a légyottban, míg a nőknek az intimitás elsősorban érzelmi közelséget jelent. Ha mindez fordítva történik, a helyzet sokkal nyugtalanítóbb lehet az érintettek számára, de mielőtt még azt hinnéd, hogy kóros szexvágyban szenvedsz, nem árt tisztában lenni a tested működésével.

Forrás: Dreamstime

A libidó alakulásában fontos szerepet játszanak a hormonok, és ennek nagyfokú emelkedése jelzi az ovuláció közeledtét. Ilyenkor dolgoznak benned az ösztönök, és természetes, hogy minden gondolatod a szex körül forog. Ez jó jel, hisz arra utal, hogy egészséges vagy, de ha úgy érzed, hogy a szenvedély túlnő rajtad, kövesd a „mozgasd vagy használd” szabályt: menj el túrázni, jógázni vagy kardiózni a konditerembe. A mozgás endorfint termel, amitől boldognak és elégedettnek érzed majd magad. Táncórákat is vehetsz, ha épp úgy tartja kedved, ami szintén nagyszerű módja annak, hogy másfajta tevékenységben éld ki a szexuális energiát.

Beatrix 28, stylist:
"Alapvetően alacsony a libidóm, de ahogy közeleg a menzeszem, mindig iszonyúan kívánom a szexet, és sokkal nagyobbakat élvezek, mint egyébként. Érdekes, hogy ilyenkor gyakran álmodom is a szexről, legutóbb például a szomszéd sráccal és a barátnőjével keveredtem édes hármasba, és arra keltem, hogy orgazmusom van."
Forrás: Dreamstime

Csábító afrodiziákumok

Köztudott, hogy egyes élelmiszerek nemcsak az energiatermelést és a koncentrálóképességet, hanem a nemi vágyat is fokozzák. A leghatékonyabb afrodiziákumok közé tartozik az osztriga, a chili, az eper, a csokoládé és a méz, így ha túl sokat eszel belőlük, előfordulhat, hogy egyszerűen képtelen vagy betelni a szexszel. Ha legszívesebben az egész napot az ágyban töltenéd a pároddal, anélkül, hogy megunnád a szeretkezést, nem árt mérsékelni az ajzószernek tartott ételek fogyasztását.

Roland 42, környezetmérnök:
"Öt éve vagyunk házasok, de a feleségem még mindig annyit akar szexelni, mint az elején. Régebben nem igazán kezdeményezett, most viszont épp az ellenkezője van. Lehúzok napi 10 órát a munkahelyemen, és amikor hazamegyek, pihenni szeretnék, és a saját dolgaimmal foglalkozni egy kicsit. A párom gyönyörűen néz ki, és vele akarom leélni az életem, de úgy érzem, képtelen vagyok kielégíteni a vágyait."
Forrás: Dreamstime

Ez a kémia nem az a kémia

A felpörgött libidóért számos esetben a hormonok felelősek, de nem lehet mindig rájuk fogni a szexuális töltet mértékét. Biztosan veled is megtörtént már egy buliban, hogy néhány koktél után úgy érezted, azonnal letépnéd a melletted álló pasi ruháját. Igen, ez az, amit az alkohol tehet valakivel, ugyanis a gátlások oldása révén serkenti a vágyat, és fokozza a szexuális késztetést. Legalábbis rövid távon. (A mellékhatásokról érdemes elolvasnod korábbi cikkünket). Bizonyos vegyi anyagok erőteljes hatást gyakorolhatnak a libidóra, például egy krém vagy egy parfüm illata jelentősen befolyásolhatja az adott személyre vagy szituációra vonatkozó érzékelésünket.

Mónika 37, kereskedelmi igazgató:
"Régebben a szexet egyfajta eszközként használtam, olyan volt nekem, mint egy ragtapasz, amivel igyekeztem elfedni az érzelmi hiányaimat. Később rájöttem, hogy nincs az az orgazmus, ami pótolja a szeretetet, a törődést, és hiába vagyok együtt valakivel fizikailag, ha a lelkünket fényévek választják el egymástól."
Forrás: Dreamstime

Pillangók bűvöletében

Amikor vele vagy, mosolygsz, és hiányzik, ha nincs ott a közeledben – az élet egyik legszebb időszaka, mikor megrészegülsz a szerelem mámorától. Ha beleszeretsz valakibe, az érzelmek és a szexuális energiák a tetőfokukra hágnak, lehetetlenné téve, hogy akár egyetlen napig is ne akarnál szeretkezni. Mindannyian megtapasztaltuk már, milyen érzés rózsaszín ködben lebegni, megélni a katarzis élményét.

Természetes, hogy egy kapcsolat elején minden a szenvedélyről szól, és igen, az újdonság varázsával semmi nem veheti fel a versenyt. Ha egyformán kívánjátok a szexet, akkor minden rendben köztetek, de könnyen lehet, hogy feléd billen a mérleg nyelve. Ilyenkor kerülhet képbe a jó öreg maszturbáció. Ki mondta, hogy fel kell hagynod önmagad szeretetével csak azért, mert új kapcsolatod van? Kényeztesd magad minél többször, és ezzel az édes gyönyörrel a párodat is megajándékozhatod az együttlétek során.

Forrás: Dreamstime

Győri Szilva szexuálpszichológust is megkérdeztük, hogy szerinte mi a különbség a felfokozott nemi izgalom és a szexfüggőség között? „Az erős szexuális vágy és a függőség között a differencia elsősorban abban mutatkozik meg, hogy utóbbi esetén az illető mindennapi életvezetését zavarja meg a hiányérzet és annak mielőbbi kielégítése, vagyis képtelen kordában tartani a vágyait. Minden követ megmozgat a feszültség csökkentésére, és ezért rengeteg mindent hajlandó feláldozni: időt, pénzt, családi békét, kockáztatja a munkáját, hazudozik stb.

Az ember életében általában a fokozott szexuális étvágy nem folyamatosan van jelen, amit befolyásol az aktuális élethelyzet, az egészségi állapot, a napi események stb. Mivel a szex és a vele járó kielégülés egyfajta feszültséglevezetés, stresszesebb időszakban könnyen megnőhet a vágy. Sokan mesélik, hogy vizsgaidőszakban, munkahelyi határidőknél vagy állásváltás esetén fokozódik a szexuális étvágyuk, és naponta többször maszturbálnak vagy szeretkeznek az átlagos igényükhöz képest. Ha úgy érezzük, hogy túlteng bennünk a szexuális szenvedély, és ez számunkra is újdonság, gondoljuk át, milyen változás, újfajta stressz került be mindennapjainkba. Ettől nem kell megijedni, ahogy a kiváltó stressz enyhül, úgy térünk vissza mi is a megszokott kerékvágásba” – mondta a Life.hu szakértője.