A megszokottól eltérő szexuális magatartás egy olyan megváltozott tudatállapotot hoz, amelynek segítségével saját belső kreativitásunk aktivizálható – derül ki egy friss kutatásból. A szakemberek a BDSM-et vizsgálták.

A Fetlife nevű, különféle fétiseket összefogó közösségi oldal megbízásából készült felmérés a szadizmus és a mazochizmus elemeit ötvöző BDSM elménkre gyakorolt hatását vizsgálta. Kiderült, hogy ez a fajta, sokak számára ijesztő szerepjáték nem csupán kétféle megváltozott tudatállapothoz vezet, de egyúttal csökkenti a pszichológiai stresszt, javítja a hangulatot és növeli a szexuális izgalmat.
 

BDSMForrás: Dreamstime

A Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice című szaklapban publikált anyag hét olyan párt vizsgált, akik BDSM-kapcsolatukban rendszeresen cserélnek szerepet, vagyis domináns és szubmisszív félként egyaránt megjelennek. Ez azért fontos a kutatás szempontjából, hogy ne a személyiség, hanem az adott szerep hatásait tudják vizsgálni a szakemberek.

Összesen 14 ember vett részt a kutatásban, 10 nő és négy férfi, életkoruk 23 és 64 között alakult. A felméréshez a résztvevők hét jelenetben vettek részt, amelyben a gyengéd érintéstől és kommunikációtól kezdve az ütéseken, a kötözésen át sok minden történt, és fétisruhát viseltek.

Az állapot, amibe az együttlét sokan kerülnek, úgy jellemezték, mint egyfajta alfaállapot – az ábrándozás és az elalvás előtti állapot -, de a meditációt illetve a futók módosult tudatállapotát is említették a résztvevők. Voltak olyanok is, akik hasonló állapotba kerültek, mintha bizonyos drogokat fogyasztottak volna.

Egyértelművé vált, hogy nem csak a flow-állapot jelent meg, de a résztvevők az esemény után is kreatívabbak voltak, amit vélhetően a módosult tudatállapot hozott elő.