Ha már a mostani amerikai választási kampányban oly sok szó esett szexuális ügyekről, utánanéztünk, mik voltak a legnevezetesebb esetek, amikor az Egyesült Államok elnökei tényleg csúnya dolgokba keveredtek ez ügyben.

John F. Kennedy (1961–1963)

Mára már köztudomású lett, hogy JFK igazi nőfaló volt, és nemcsak fiatalsága, de hivatali ideje és házassága idején is. Egyes szakértők úgy tartják, hogy az Addison-kórban szenvedő elnök az erre kapott gyógyszerek mellékhatásaként vált csillapíthatatlan étvágyú szexfüggővé, akinek a világ összes nője sem lehetett elég.

Marilyn Monroe, Angie Dickinson, Blaze Starr, Judith Exner Campbell (utóbbi az akkori olasz maffia fejének barátnője): csak a leghíresebbek a szeretői közül, de a két, Fehér Házben őt szolgáló állandó titkárnője, Priscilla Weir és Jill Cowan is a szexpartnerei voltak. Az FBI-t vezető, rettegett J. Edgar Hoover pedig minderről nyilván tudott, és valószínűleg nem véletlenül kapott meg mindent, amit Kennedytől kért. Így a nyilvánosság elé bizonyított formában akkor még nem kerültek ezek az ügyek, noha Marilyn Monroe híres születésnapi köszöntője azért elég egyértelmű volt mindenki számára.

James Buchanan (1857-1861)

Meleg férfi az Egyesült Államok elnöki székében? Elképzelhetetlennek tűnik, de nagyon valószínű, hogy már megtörtént. James Buchanan volt az egyetlen nőtlen amerikai elnök a történelemben, akit emellett évtizedes partneri kapcsolat fűzött William Rufus King képviselőhöz (korábbi alelnökhöz).

A viszonyuk pletykák tárgya volt az egykorú feljegyzések szerint, a korabeli levelek pedig ennél is többről árulkodnak: például, hogy az őket közelről ismerők Kingre mint Buchanan „jobbik felére” és „feleségére” utalnak, amikor pedig később King egy kiküldetést elvállalva Franciaországba költözött, Buchanan egy nőbarátjának vallotta meg levélben, hogy milyen bánat gyötri a társa távozása miatt, és hogy hiába keresi az utódját a férfiak között, nem leli.

James BuchananForrás: Wikipedia

Bill Clinton (1993–2001)

Donald Trump az idei kampányban is előhozta ezt a mindenki által ismert ügyet, mondván

ha Hillary Clinton a férjét sem tudta kielégíteni, hogyan tudná Amerikát?

Nem mintha valaki elnöki alkalmasságát befolyásolná az, hogy megcsalták-e, de Bill Clinton valóban bizonyítottan megtette ezt az elnöksége alatt, ama bizonyos Orális Ovális Irodában, egy Monica Lewinsky nevű gyakornoklánnyal. A nyilvános botrány kirobbanása után pedig egész Amerika azon vitatkozott, hazudott-e az elnök (végül nem kellett lemondania), és hogy az orális szex vajon szexuális kapcsolatnak számít-e (utóbbit tagadta le). Az persze elég biztosra vehető, hogy nem Monica volt az egyetlen: Bill Clintonnak még arkansasi kormányzó korában az volt a híre, hogy csak akkor húzza fel a nadrágját, ha fotózzák.

Bill Clinton viszonya Monica Lewinskyval nagy port kavartForrás: AFP

Grover Cleveland (1885–1889, 1893–1897)

Amikor még ügyvédként dolgozott Buffalóban, a későbbi Cleveland elnök viszonyt folytatott egy fiatal lánnyal, bizonyos Maria Crofts Halpinnal. Később Halpin azzal vádolta, hogy ő az apja a fiúgyermekének, és noha ezt Cleveland soha nem vallotta be, de nem is tagadta, és küldte rendesen a gyerektartást.

Amikor az elnökségért indult, a kampányban fel is használták ellene ezt a botrányt, de végül aztán kétszer is megválasztották. Szintén hozzá kapcsolódó sztori, hogy férjezetlen lánytestvére, Rose Cleveland töltötte be mellette a first lady protokolláris szerepét mindaddig, amíg az elnök meg nem nősült 1886-ban. Rose Cleveland pedig később viszonyt kezdett egy férjes asszonnyal, Evangeline Simpsonnal, akivel annak férje halála után el is költöztek Olaszországba.

Grover ClevelandForrás: AFP

Franklin D. Roosevelt (1933–1945)

Noha hivatala és élete utolsó jó néhány évét már kerekesszékben kellett töltenie Roosevelt elnöknek, szexuálisan attól még aktív maradt, de nem a feleségével. Sőt, pont a felesége titkárnője, Lucy Mercer volt az, akivel évtizedeken át tartó viszonyt folytatott. Eleanor Roosevelt persze idővel rájött erre, és válással fenyegette a férjét, akinek ez a politikai karrierje végét jelentette volna. Végül megállapodtak, és Eleanor feleségként a később elnökké váló Roosevelt örök társa maradt, ha a szerelme és szeretője nem is (megvoltak a maga női afférjai helyette). Lucy Mercer pedig ott állt Roosevelt halálos ágyánál is.

Eleanor végül megbocsájtott csapodár férjének, Franklin D. RooseveltnekForrás: AFP

Thomas Jefferson (1801–1809)

A Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazója, az USA harmadik elnöke, az alapító atyák egyike, építész, filozófus, a felvilágosodás embere – aki közben a saját rabszolgájával folytatott házasságtörő viszonyt évtizedeken át. A félvér rabszolga, Sally Hemings ráadásul a felesége féltestvére volt (igen, Jefferson apósa sem vetette meg a rabszolgaszexet...), hogy még súlyosabb legyen a sztori. Jeffersonnak összesen hat gyereke született Hemingstől, akiket felszabadított a rabszolgaságból – az anyjukat viszont nem. Ezt Jefferson halála után a lányának kellett megtennie.

Thomas JeffersonForrás: AFP

Warren G. Hardling (1921–1923)

Hardling elnök méltó elődje volt Kennedynek a házaságtörés terén: 15 éven át tartó viszonyt folytatott az egyik barátja feleségével, Carrie Fulton Phillipsszel, elnökként szeretőjévé tette a nála 30 évvel fiatalabb és a szüzességét vele elvesztő Nan Brittont (aki gyereket is szült neki), és se szeri, se száma nem volt az egyéb szexkalandjainak. Amikor 1923-ban váratlanul meghalt, nem véletlenül terjedt el az a szóbeszéd, hogy a féltékeny first lady mérgezte meg...

Warren G. HardlingForrás: Wikipedia