A megszokottól eltérő szexuális magatartás egy olyan megváltozott tudatállapotot hoz, amelynek segítségével saját belső kreativitásunk aktivizálható. Legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból, ahol a szakemberek a BDSM-et vizsgálták. 

A Fetlife nevű, különféle fétiseket összefogó közösségi oldal megbízásából készült felmérés a szadizmus és a mazochizmus elemeit ötvöző BDSM elménkre gyakorolt hatását vizsgálta. Kiderült, hogy ez a fajta, sokak számára ijesztő szerepjáték nem csupán kétféle megváltozott tudatállapothoz vezet, de egyúttal 

csökkenti a pszichológiai stresszt, javítja a hangulatot, és növeli a szexuális izgalmat. 

Forrás: Dreamstime

A Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice című szaklapban publikált anyag hét olyan párt vizsgált, akik BDSM-kapcsolatukban rendszeresen cserélnek szerepet, vagyis domináns és szubmisszív félként egyaránt megjelennek. Ez azért fontos a kutatás szempontjából, hogy ne a személyiség, hanem az adott szerep hatásait tudják vizsgálni a szakemberek. 

Meztelenül, leláncolva, kutyatálból vacsorázni (18+)
Neked belefér az ostorcsapás? Felizgat a fojtogatás? Akkor is, ha kedvesed fojtja beléd a levegőt, vagy akkor igazán? Mit jelentenek számodra a következő szavak: csizmasarok, bilincs, lakktrikó, izzás, fekete, fájdalomba ágyazott gyönyör? Lehet, nem izgat, sőt, talán taszít is a dolog, de mások nem csak ráléptek, hanem jól is ismerik az erotika különös, hatalommal és fájdalommal kikövezett útját, a szado-mazo szexet. Ha több kérdésre is igen a válaszod, korábbi cikkünket javasoljuk.

Összesen 14 ember vett részt a kutatásban, 10 nő és négy férfi, életkoruk 23 és 64 között alakult. A felméréshez az alanyok hét jelenetben vettek részt, amelyben a gyengéd érintéstől és kommunikációtól kezdve az ütéseken, a kötözésen át sok minden történt, és fétisruhát viseltek.

Az állapotot, amibe az együttlét sokan kerülnek, úgy jellemezték, mint egyfajta alfa-állapot – az ábrándozás és az elalvás előtti állapot –, de a meditációt, illetve a futók módosult tudatállapotát is említették a résztvevők. 

Forrás: Dreamstime

Voltak olyanok is, akik hasonló állapotba kerültek, mintha bizonyos drogokat fogyasztottak volna. 

Egyértelművé vált, hogy nem csak a flow-állapot jelent meg, de a résztvevők az esemény után is kreatívabbak voltak, amit vélhetően a módosult tudatállapot hozott elő. 

Pálcával és korbáccsal: Egy femme fatale vallomása!
A 40 éves, szellemi szabadfoglalkozásúként dolgozó Virág a rakoncátlan szőke tincseivel, mély hangjával igazi vagány jelenség - így nem csoda, hogy a BDSM-szubkultúra találkozóin többször nézték már első blikkre dominának. Igaz, ebben szerepet játszanak az általa kedvelt lakk- és bőrruhák is, melyekhez viszont nem fetisiszta vonzalom köti: egyszerűen tetszenek neki, ezért hordja őket. De Virág cseppet sem domina: ő úgy határozza meg magát, mint aki "mazochista, szubmisszív hajlamokkal". Élményeiről itt mesélt.

Dr. Almási Kitti pszichológus szerint a fájdalomnak, a szadomazó játékoknak lehet szerepe a párkapcsolatokban is, de hogy milyen mélységeket érnek el közösen, az egyénektől, kapcsolattól függ – derül ki egyik korábbi cikkünkből. „A párkapcsolatban megélt valódi érzelmek és a szexben megvalósított fájdalommal, hatalommal kapcsolatos szexuális vágyak és élmények nem zárják ki egymást. Így akár a korbács használata is beleférhet. Akik ezt gyakorolják, azok keretek között tudják tartani mindezt, ha így szeretnék. 

Forrás: Dreamstime

Másrészt lehet olyan párkapcsolat is, ahol engedik, hogy a szexben, a szadomazó játék során bevállalt szerep kiússzon az élet más területeire is, mert ott meg így működik a partnerek között a kapcsolat. Olyan is gyakran (és egyre gyakrabban) megtörténik azonban, hogy 

magas társadalmi pozíciókat betöltő, nagy hatalommal bíró férfiak, akiknek óriási felelősség nyomja a vállukat, éppen otthon, a hálószoba falai között tudják levetni ezt a terhet, és vállalják szenvedélyesen a sub, az irányítható, a felelősséggel nem bíró, alárendelt fél szerepét.”