Cikkek százai mantrázzák, hogy nem fontos a méret. Ez szimpla hazugság.  A felmérések szerint valóban így van, de a „face to face” beszélgetések pontosan az ellenkezőjét mutatják: sok nő úgy vélekedik, hogy egy méretes pénisz vizuálisan sokkal izgatóbb, mint egy átlagos, plusz intenzívebb élményt nyújt szex közben. Ráadásul azok a nők, akik átélték már a teljes kitöltés élményét, gyakran tapasztalják azt, hogy a nagy hímvesszőjű férfiak óriási önbizalommal is rendelkeznek. Cikkünkben az összefüggés okaira kerestük a választ. 

Az öltözőben a méret a lényeg

Van abban némi igazság, hogy a pasiknak folyton a szexen jár az eszük, ennek köszönhetően a péniszméret létfontosságú kérdés számukra. Ha egy férfi összehasonlítja a „csomagját” másokéval (ami valójában meglehetősen gyakori, különösen az edzőterem öltözőjében vagy az uszodában), és kiderül, hogy az övé nem dudorodik ott annyira, csökkent értékűnek érezheti magát. Ezzel szemben, akinek ilyen téren nincs problémája, eleve magabiztosabb fellépésű, szabadabban fejezi ki az érzelmeit, a véleményét, és fesztelenül viselkedik az intim helyzetekben is. Egyáltalán nem kérdéses, hogy az előnyösebb fizikai adottságok növelhetik az önbizalmat, amit alátámaszt az is, hogy 

amikor megkérdezik a férfiakat, min változtatnának a testükön, döntő többségük nagyobb hímvesszőt szeretne. 

Az öltözőben a méret a lényegForrás: Thinkstock
Brúnó, asszisztens (24):
„Aki lapozgatott már férfimagazint, az pontosan tudja, hogy mi van az utolsó néhány oldalon. Próbáld ki ezt a tablettát, amitől vastagabb péniszed lesz! Hatékony péniszhosszabbítás a szuperkrémmel! Ha szeretnéd lenyűgözni a nődet, próbáld ki az erekciónövelő növényt! Ezek a reklámok frusztrálják a pasikat, és elveszik a maradék önbizalmukat is, már ha van még nekik. Farokkisebbítő cuccokat miért nem hirdetnek?”

A nagyobb a nyerő? 

A megnyerő külsőn, a sikeres karrieren és a stabil anyagi helyzeten túl a nagy péniszt tartják a férfiasság valós fizikai megnyilvánulásának. Nem csoda, hogy pasik milliói szoronganak miatta. A nemi szerv méretével kapcsolatos aggályokat leggyakrabban a gyermekkori összehasonlítgatások okozzák, a testi változások pedig kamaszkorban a legmarkánsabbak, ami a szexuális tapasztalatlansággal párosulva rendkívül erős frusztrációt eredményezhet. 

A tömegmédia által közvetített tökéletesnek tűnő ideálkép, a férfiakat célzó reklámok, a népszerű tévésorozatok – amikben a nők mindig a nagy farkú pasikra buknak – sem enyhítik a mérettel kapcsolatos félelmeket. 

Nem a centik számítanak, hanem a személyiség.” 

Az a fontos, hogy tudd jól használni.” 

Az ilyen és ehhez hasonló mondatok nem igazán hatnak azokra a férfiakra, akik – többnyire teljesen alaptalanul – nincsenek megelégedve az intim testrészükkel. 

Orsi, tolmács (32):
„Az exemnek kicsi volt a pénisze, alig éreztem valamit szex közben. Tudom, hogy emiatt kapni fogom a negatív kommenteket, de tényleg kipróbáltunk több pózt is, de akkor sem történt semmi. Az érzelmi-lelki oldallal nem volt baj, és nagyon akartam, hogy működjön a dolog köztünk, mégis szakítás lett a vége. Saját tapasztalatból mondom: hazugság, hogy nem számít a méret.”

Önbizalom és magabiztosság a maximumon

A csajos traccspartik során hamar kiderül, hogy a nők jobban vonzódnak a nagy hímvesszővel bíró férfiakhoz, akik pont emiatt sokkal magabiztosabbak egész életükben. 

A nők jobban vonzódnak a nagy hímvesszővel bíró férfiakhozForrás: Thinkstock

Az ezzel kapcsolatos tanulmányok szintén hasonló eredményt mutatnak: a legtöbb férfi, aki nem átlagos szerszámmal rendelkezik, kielégítőnek tartja a szexuális életét, „kisebb” társaik viszont gyakran érzik úgy, hogy rossz szeretők, és nem képesek boldoggá tenni párjukat az ágyban. Nyilván vannak olyanok, akik 

elégedettek a saját testi adottságaikkal, még akkor is, ha alul pár centivel kisebbek. 

Náluk egyensúlyban van az önszeretet, az önbizalom és az énkép, tehát az ilyen típusú embereknél a péniszméret nem jelent lelki problémát. 

Roland, zenei menedzser (37):
„Ez vicces, mert 23 éves voltam, amikor először megmértem a farkamat, és rájöttem, hogy nagyobb az átlagosnál. Számomra ez mindenképpen egonövelő dolog, meg persze a randizást is megkönnyíti. Tök jó, hogy nem kell paráznom, ha szexre kerül sor, és eddig minden barátnőmet ki tudtam elégíteni, de a boldogsághoz ennél jóval több kell.”

Ebben a témában megkérdeztük párkapcsolati szakértőnket, Deáki Tímeát is: 

„Számos dolog lehet, ami miatt egy férfi nem felel meg a férfiakról alkotott általános képnek. Onnantól kezdve azonban, hogy elsődleges nemi jellege szerint férfi, vitathatatlanul az erősebbik nem táborát erősíti. S a férfiak szeretnek is férfiak lenni. Egy nő inkább mondja, hogy férfi szeretne lenni, mint fordítva. 

A nők szemében a nagy férfiassággal megáldott egyén a dominánsabbForrás: Thinkstock

Az emberiséggel körülbelül egyidős az a gondolkodás, hogy a férfi erősebb, értékesebb. Változás ezen a téren csak a 20. században indult el, és ezzel megkezdődött a nők egyenjogúsági mozgalma. A férfiak péniszirigysége sem új keletű jelenség. Megjegyzendő, hogy a péniszirigység eredetileg Sigmund Freud máig vitatott elmélete, amely szerint a 4–6 éves kislányok, amikor felfedezik fiútársaik eltérő nemiségét, szó szerint irigységet éreznek. Ez végigkíséri és befolyásolja felnőttkori szexualitásukat.” 

Deáki Tímea hozzáfűzte azt is, hogy a férfiak ugyanúgy irigykednek a másik ember péniszméretére. Az állatvilágban a vezérhímek külső jegyeikkel, erejükkel vagy a fajukra jellemző domináns viselkedéssel tartják fenn vagy vívják ki elsőbbségüket csapaton belül. „A férfi esetében a nagy pénisz egyúttal azt is jelenti, hogy a rangsorban előrébb áll, vagyis kitűnik az átlagból. Nem ritka jelenség, hogy a piszoárnál álló fickók – ki burkoltan, ki nyíltan – megnézik egymás szerszámát, s ebből levonják a következtetést saját pozíciójukat illetően” – véli a szakértő, aki szerint mindezekből egyenesen következik, hogy a férfiak elképzelése alapján 

a nők szemében a nagy férfiassággal megáldott egyén a dominánsabb, így ő alkalmasabb fajfenntartásra. 

Mekkora most az átlagos péniszméret?
2015-ben egy tudósokból álló csoport állítólag 15 521 férfi péniszét mérte meg világszerte. És a kapott eredmény alapján kiszámították, mekkora az átlagos péniszméret. Ők erre az eredményre jutottak: Erekció közben 13,12 centiméter hosszú, ernyedten pedig 9,16 centiméteres. Az átlagos körméret erektált állapotban 11,66 cm, nyugalomban 9,31 centiméter.