Egy hét telt el a 2017-es Oscar-gála óta, megoldódni látszik a La La Land–Moonlight fiaskó, és lassan, de biztosan felfogjuk azt is, hogy a Mindenki bizony tényleg hazahozott egy szobrocskát Los Angelesből. Egyvalamin azonban képtelen vagyok túllendülni. Méghozzá azon, hogy Eva Mendes nem kísérte el Ryan Goslingot a rendezvényre. És ugyan beolvasni nem tudok neki, önmagam megnyugtatására leírom, mi a problémám.

Persze joggal kérdezhetnék, miért foglalkozom ezzel, illetve minek vekengek valami olyanon, amiről jóformán semmit sem tudok. Nem látok bele az életükbe, nem ismerem ezeket az embereket, és fogalmam sem lehet, miért döntenek úgy, ahogy. Ennek ellenére mégis késztetést érzek, hogy rajongóként, Gosling-fanként, filmszeretőként, lelkes mozifogyasztóként, újságíróként és gondolkodó nőként hangot adjak a véleményemnek.

Eva MendesForrás: Instagram/Eva Mendes

Kedves Eva!

Szomorúan vettem tudomásul, hogy a januári Golden Globe-gála után az Oscaron sem jelentél meg. Az Aranyglóbusznál legalább annyi kiderült, hogy a testvéred halála miatt nem teszed tiszteleted az estélyen. Ezt mindenki elfogadta, annak ellenére, hogy az eset 2016 áprilisában történt, senki nem kérdezett semmit. Akkor férjurad – ha egyáltalán házasok vagytok, mert nekünk, Gosling-rajongóknak ez még a mai napig nem világos – egyedül vonult végig a vörös szőnyegen. Akkor elhangzott egy ígéret, amit lehet, hogy csak egy túlbuzgó médiamunkás kreált egy külföldi portálon, miszerint a február 26-ai Oscaron már mindenképpen ott leszel. Mondván életed párja megnyerheti a létező legnagyobb színészi elismerést, a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Képzelheted a megdöbbenésemet, amikor a múlt héten Ryan magányosan kullogott a szebbnél szebb celebpárok között, majd végül egy nagy mellű szőke csaj társaságában töltötte az estét.

Gosling a 2017-es OscaronForrás: AFP/2017 Getty Images/Christopher Polk

Mondjuk azok után, hogy jóformán két éve nem jelentél meg nyilvános eseményen, nem is értem, mit vártam. A 2015-ös Lost River premierje óta, amely produkcióba gondolom, azért kerültél be, mert Ryan Gosling írta és rendezte, alig láttunk. Azelőtt 2012 szeptemberében, a Túl a fenyvesen bemutatóján készült rólad utoljára normális fotó. Akkor lőtték Ryanről és rólad az egyetlen közös képeteket is, legalábbis ami az általunk elérhető hivatalos képügynökség archívumából elővadászható. Ezt:

Eva Mendes és Ryan Gosling a Túl a fenyvesen torontói premierjén 2012-benForrás: AFP/2012 Getty Images/Sonia Recchia

Mivel azóta sem álltál kamera elé, és nem is készül új filmed, okkal hihetjük, hogy nagyon lefoglal az anyaság. Igen, tudjuk, hogy Ryan Gosling ágyékának gyümölcsei idén 3, illetve egyévesek lesznek. Mindezek ellenére azt gondolom, illett volna megerőltetned magad, felhívni a dadátokat, szerezni valamelyik neves divatháztól egy igényes gálarucit, és elmenni fodrászhoz, ha már fénykorodban volt, hogy hat órát töltöttél ott.

Mivel Ryan 2006-ban is a tesójával, Mandivel jelent meg a Gotham Awardson, két évre rá pedig a SAG Awardson voltak együtt, tudtuk, hogy nem szívleled a rivaldafényt. Ez a múlt heti viszont egy egészen különleges nap volt a kedvesed életében. Nemcsak azért, mert ő maga is jelölve volt, hanem mert a film, amiben szerepelt, további 13 kategóriában volt esélyes. A Kaliforniai álom végigszántotta a világot, aki korábban nem volt szerelmes a pasidba, az most tuti belezúgott, és az Oscar előtt szinte az összes szóba jöhető díjat bezsebelték már vele. Te azonban valamiért nem kívántál részt venni ebben az egészben, meghagytad Emma Stone-nak azt a csodás lehetőséget, hogy hónapokon át Ryan mellől vigyoroghatott a kamerákba.

Emma Stone és Ryan Gosling a Kaliforniai álom című filmbenForrás: Big Bang Média

Pedig egész biztosan a férjednek is jólesett volna, ha ott vagy vele legalább ezen a nagy napon, ha fogod a kezét, és támogatod, akkor is, ha sikerrel jár, és akkor is, ha nem. (Ezt persze nem tudhatjuk biztosan, hiszen Ryan Gosling minket még soha nem vett feleségül, de ugye tudjuk, hogy ami késik, nem múlik.)

Muszáj megemlítenünk például Meryl Streepet, akit huszadszorra jelöltek Oscarra, és ugyan nem néztem utána, hogy férje, a 70 éves szobrász, Don Gummer ebből hány gálára kísérte el, de most ott volt vele. Kapcsolatuk egyetlen képpel tökéletesen összefoglalható. Mutatom:

Meryl Streep és az őt mindenben támogató Don GummerForrás: AFP/2017 Getty Images/Kevin Winter

Említettem már, hogy Meryl férjének eredeti foglalkozása szobrász? Ami csak azért nagyon érdekes, mert neki azon kívül, hogy a felesége a világ egyik legnagyobb színészlegendája, nincs túl sok köze a reflektorfényhez. Veled ellentétben ő soha egyetlen filmben sem szerepelt, mégis amikor kell, ott van a vörös szőnyegen. Te azonban

végighakniztad az elmúlt 15 évet azzal, hogy te vagy a tuti csaj, a szexi, kubai–amerikai díva, a dús keblű, nyitott szájú szexistennő

a Cindy Crawford-os szépségpöttyel a bal orcádon.

Eva MendesForrás: W magazin

Te, aki anyaszült meztelen jelenetet vállaltál a Kiképzésben, és pornósztárokat megszégyenítő önfeledtséggel maszturbáltál Az éjszaka uraiban Joaquin Phoenixnek, pont te idegenkedsz a nyilvános megjelenésektől, a gálaestektől, a díjkiosztóktól és az Oscartól? Remélem, nem haragszol, ha azt mondom, hogy a pofám leszakad...

Pedig gondolj csak bele, mennyivel jobb neked, mint szegény, nyomorult Scarlett Johanssonnak, aki ugyan egy tízessel fiatalabb nálad, de 32 éves korára már egy kétszeresen elvált, egyedülálló anyuka lett, akinek a volt menedzserével kellett villognia az Oscar-gálán, mert nem volt más, aki elkísérje!

Neked meg csak a világegyetem egyik legszebb férfiújának a karjába kapaszkodva kellett volna mosolyognod. A megfelelő időben meg tapsolnod...

Tudod, a világon több millió olyan nő van, aki kérés nélkül elkísérné Mr. Goslingot a sarki boltba, az összes filmje összes bemutatójára, az Oscar-gálára, a Holdra, vagy akár a világ végére is. És ugyanezt tesszük akkor is, ha a szerelmünk, a társunk, a férjünk, a gyerekeink apja nem Ryan Gosling, hanem Kiss János.

Ezért is vagy olyan iszonyatosan bosszantó és idegesítő, hiszen te csak addig játszottad el a dögös szexbálványt, amíg ki nem fogtad a magad Brad Pittjét, és amint ez megtörtént, átkapcsoltál ősanyába, aki azt is megengedheti magának, hogy így nézzen ki a nyílt utcán, Budapesten, fényes nappal:

Szeretnélek emlékeztetni rá, hogy néztél ki régen. Amikor még számított, mit gondolnak rólad mások, mondjuk azok az emberek, akik miattad ültek be filmekre, vagy a férfiak, akik hébe-hóba rólad fantáziáltak. Nos, így:

Eva Mendes a Calvin Klein modelljekéntForrás: Calvin Klein
Eva Mendes
Eva nemcsak parfümöt, de fehérneműt is reklámozottForrás: Origo
Eva Mendes pucér teste a Calvin Klein Secret Obsession kampányábanForrás: Getty Images/AFP/Brad Barket

A lényeg tehát, kedves Evám, hogy talán ideje lenne újra nyeregbe pattannod. Március 5-én 43 éves lettél, amiért utólag is Isten éltessen, de egyvalamit nem árt észben tartanod. Ryan Gosling még mindig csak 36 éves, és ő körülbelül 30-40 évig még ugyanilyen szexi lesz. (Hacsak nem még dögösebb, ha úgy öregszik majd, mint Clooney.) Egyre magasabbra tör majd színészként, amíg te otthon, kócosan, a kanapéról figyeled a sikereit a tévében.

És persze, van két csodálatos gyermeketek, de Brangelináéknak háromszor annyi van, mégis láthatod, hova jutottak...

Persze nem szeretnék beleszólni, miként egyengeted a párkapcsolatodat, csak annyit mondok, Mrs. Gosling, hogy több millióan állunk ugrásra készen, hogy tíz perc alatt pótoljunk téged, ha Ryan mégis úgy döntene, olyan társra vágyik, aki mellette áll/ül, szorítja a kezét, és együtt izgul vele, amikor kinyílik a megfelelő boríték. Ennyi!

További kellemes napot!