Szexuális zaklatás: „Mindenki tudja, kiről van szó, de az egyetemi vezetés nem csinál semmit” című cikkünkben idén februárban beszámoltunk arról, hogy az elmúlt évek gólyatáboros botrányai, az ELTE HÖK-ös listázása és az egyre nagyobb számban nyilvánosságra kerülő egyetemi, főiskolai, szexuális visszaélésekről szóló történetek után végre készül egy átfogó kutatás az ELTE-n. Ennek a kutatásnak az eredményeit a későbbiekben közöljük. Időközben azonba az ELTE a szexualitás témakörénél maradva egy másik kutatásának eredményeit is nyilvánosságra hozta.

Az intézmény nemrég kiadott azonban egy másik kutatási eredményeket tartalmazó dokumentumot is, melyet az "ELTE eddigi legnagyobb online szexkutatásának eredményei" címmel tett közzé a 444

Az ELTE által közreadott, sajtónyilvános adatok 

arról szólnak, hogy a diákok mennyi pornót néznek, heti hány alkalommal maszturbálnak, és hogy akik párkapcsolatban élnek, átlagosan hetente hányszor közösülnek a partnerükkel. 

A részletek a következők:

"Több mint 15 ezren töltötték ki januárban az eddigi legnagyobb magyar online szexfelmérést, amelyet az ELTE kutatói vettek fel. A kérdőívben olyan intim adatokra kérdeztek rá, hogy például milyen gyakran élnek nemi életet, milyen sűrűn maszturbálnak, mennyi pornót néznek, elégedettek-e a szexuális életükkel a válaszadók" – írja a 444 összeállítására hivatkozva a hvg.hu.

A felmérésből az derült ki, hogy: 

 • A válaszadók átlagosan 13 évesen nyúltak magukhoz először, 17 évesen veszítették el a szüzességüket, és eddig 7 szexuális partnerük volt életük során.
 • A válaszadók legnagyobb részének, 18,1 százaléknak 11–20 szexuális partnere volt élete során, a több mint 50 partner választ 4,8 százalék jelölte be, 3,1 százalék ugyanakkor még soha nem szexelt senkivel. 
 • Átlagosan heti egy alkalommal maszturbálnak, és 13 százalékuk eközben nem néz pornót, 40 százalékuk viszont mindig vagy majdnem mindig pornót néz önkielégítés közben.
 • A legtöbben, 23,8 százalék heti 2-3 alkalommal nyúl magához, 12,6 százalék a hétnek majdnem minden napján önkielégít, 3,3 százalék még soha nem maszturbált, 1,1 százalék az elmúlt évben egyszer tett ilyet. 
 • A legtöbben (27,4 százalék) szinte mindig pornót néznek önkielégítés közben, 12,8 százalék a saját fantáziájára hagyatkozik, soha nem néz szexfilmet, 12,7 százalék pedig kizárólag pornóra maszturbál.
 • Azok, akik kapcsolatban élnek, átlagosan hetente egyszer közösülnek a partnerükkel, de kevesebb mint 50 százalékuk meg van elégedve ezzel a gyakorisággal. 68 százalékuk elégedett a szexuális életével, több mint 75 százalékuk majdnem mindig vagy mindig eljut a beteljesülésig. 
Forrás: Thinkstock
 • A legtöbben, 34,6 százalék úgy nyilatkozott, hogy heti 2-3 alkalommal bújik ágyba a párjával, heti 1 alkalommal 19,8, havi 2-3 alkalommal 16 százalékuk szeretkezik. 4,7 százalék heti 6-7 alkalommal közösül a párjával, 1,5 százalék még nem élt nemi életet a párjával.
 • 44,8 százalék mondta, hogy elégedett az együttlétek gyakoriságával, 38 százalék kevesli, amiben része van, 13,5 százalék szerint sokkal kevesebb szex jut neki, mint amire szüksége lenne, és 0,3 százalék válaszolt úgy, hogy sokkal kevesebb szexet szeretne.
 • A legnagyobb csoport, 67,1 százalék soha nem használ szexuális segédeszközt, 21,3 százalék az esetek kevesebb mint negyedében, 0,3 százalék használ minden alkalommal, 0,8 százalék szinte mindig segédeszközt.
 • 36 százalék inkább elégedett, 31,6 százalék nagyon elégedett a szexuális életével, 6 százalék elégedetlen, 8,9 százalék inkább nem elégedett.
 • 40,3 százaléknak minden alkalommal van orgazmusa, 36,1 százaléknak szinte mindig, 1,9 százalék soha nem jut el a tetőpontig, 2,8 százalék csak az esetek kevesebb mint negyedében tud elmenni.
 • Alkalmi kapcsolatban a válaszadók 35,1 százalékának volt része az elmúlt évben.

Az ELTE tehát a nagy, átfogó, szexuális visszaélésekről szóló kutatásától függetlenül készített egy olyat is, amely a hallgatóik szexuális szokásait vizsgálja. Hamarosan feldolgozzuk azokat a kutatási eredményeket is, amelyek azt tárják fel, hogy 

hány olyan hallgató van az egyetemen, aki tapasztalt már valamilyen formában szexuális visszaélést a tanulmányai során, érte-e esetleg bántalmazás vagy erőszak.

A felmérés nem reprezentatív!
A 15 703 kitöltő nagyobb része, 64,8 százaléka férfi, 34,7 százaléka nő volt, 0,6 százalék pedig az egyéb kategóriára ikszelt. A kitöltők életkora 18-tól 76 évig terjedt, átlagéletkoruk 33 év volt. A legtöbben Budapestről mentek végig a kérdőíven (54,4 százalék), a válaszadók 15,4 százaléka megyeszékhelyen, 21 százaléka városban, 9,2 százaléka községben vagy faluban él. A kutatás résztvevőinek 42,1 százaléka párkapcsolatban él, 24,6 százalékuk házas, 24,6 százalékuk egyedülálló, 4 százalékuk eljegyzett, 2,8 százalékuk elvált, 0,5 százalékuk özvegy.