Tévhitek tömkelege kering a BDSM kapcsán, éppen ezért sokan azt gondolják, hogy ez csak a sérült emberek fétise lehet. 

A BDSM egy gyűjtőszó, a Bondage & discipline, Domination & submission rövidített alakja. Magyarul minden olyan szexuális viselkedésforma ide tartozik, amely során a szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep.

A BDSM nem feltétlen egyenlő a szexszel 

Sokan azt hiszik, hogyha valaki igénybe veszi egy dom vagy domina szolgáltatásait, akkor az tulajdonképpen egy agresszív, durva prosti-szolgáltatást kap a pénzéért. Pedig ez általában nem így van, noha valóban erotikától fütőtt hangulatról van szó. És természetesen magánemberek, sőt párkapcsolatok is működnek domináns-szubmisszív viszonyban, nem csak pénzért élhet át az ember hasonlót. 

A BDSM nem csak az uralomról szólForrás: Thinkstock

Nem a beteg emberek játéka 

Az is egy súlyos tévhit, hogy BDSM-mel kizárólag frusztrált, elnyomott, kisebbségi komplexussal rendelkező emberek foglalkoznak, akikben sok az elfojtás, és nincs önbizalmuk. Kétségtelen, vannak ilyenek is, ahogy az élet összes más területén is megtalálható ez az embertípus. De alapvetően nem ez a jellemző.

A Journal of Sexual Medicine egyik tanulmánya szerint döntö többségben azok nyitnak a BDSM felé, akik rendezett lelki háttérrel, kellő önbizalommal és egészséges szexualitással rendelkeznek. Akár domináns, akár alárendelt szerepben is áll az illető, "játékon" kívül nem él agresszív életet, nem bántalmazza a partnerét, szeretetteljes, dolgozó és gyerekeket nevelő felnőttekről van szó. 

A szürke 50 árnyalatán jót nevetnek a BDSM közösségek 

Aki ezzel találkozott már életében, az tudja, hogy a valóságnak semmi köze a filmhez. Még pedig azért, mert a filmben a főszereplők közti viszonyrendszer teljesen el van tolva az egyik fél irányába, aki minden lehetséges módon nyomást és uralmat gyakorol a lány felett.

A való életben ilyenről szó sincs. Persze az nagyon jó, hogy erről az eddig tabuként kezelt témáról végre előítélet nélkül lehet beszélni, de sajnos a film és a könyv nem egyenlő a valósággal. - írta meg a Men.hu