A menstruáció valahol még mindig tabu, a nők pedig nem mindig a megfelelő eszközhöz nyúlnak, hogy ledöntsék az azt körülvevő falat: a vérrel festés, és a menstruációs vérrel történő arcápolás nem a legjobb választás a menzesz elfogadtatására.

Nem általános beszédtéma a menstruáció, legalábbis férfiak és nők között biztosan nem. A gyengébbik nem képviselői mindent megtesznek azért, hogy a menzesz körüli negatív érzéseket és misztikumot lerombolják, csak nem mindig a megfelelő eszközzel: festeni a vérünkkel, vagy éppen az arcunkra kenni nem jó megoldás, de egyéb meghökkentés sem célravezető. Íme, néhány őrület, amit egyes nők tettek a menstruációjukkal.

Átázott nadrágban jógázott az Instagramon 

Véres nadrágban jógázott Stephanie GóngoraForrás: Instagram/Stephanie Góngora

Stephanie Góngora úgy döntött, nem hajlandó rejtegetni a menstruációját, ehelyett fehér, átázott nadrágban jógázik az Instagramon: azt szerette volna elérni ezzel, hogy minden nő bátran beszéljen a havi vérzéséről, és ne jöjjön zavarba, ha férfi pénztárosnál vásárol tampont.

Menzesszel festeni


Magyar és külföldi példát is tudunk mondani a vérükkel festő nőkre: Jess Cummin az a külföldi művészhölgy, aki erősebb vérzés esetén olajfesték helyett használja saját menstruációját, Magyarországon pedig a Megasztárból megismert Páll Tímea fest bátran vérével, ám ő az ujjait használja a műalkotás elkészítéséhez.

Vérrel pózolni

Louelle Denor pózolt vérévelForrás: Instagram/ Louelle Denor


Nem lett túlságosan népszerű az a lány, aki a menstruációs vérével beborított kezét mutogatta az Instagram-oldalán. Louelle Denor persze sok támogató levelet kapott, de kritikák is érték, volt, aki még halálosan meg is fenyegette a lányt.

Tampon nélkül futott

Tampon nélkül futotta végig a maratontForrás: Instagram/madamegandhi


Vérrel borított nadrágban futotta végig a londoni maratont Kiran Gandhi, ugyanis hiába menstruált, sem betétet, sem tampont nem használt, mivel a tampon és a betét is gátolták volna őt a futásban. Inkább bevállalta átázott nadrággal a maratont, és így felhívta azokra a nőkra is a figyelmet, akiknek egyáltalán nincs lehetőségük tampont használni. 

Rákente az arcára  

Yazmina (@yazmina.jade) által megosztott bejegyzés,

A 26 éves Yasmina Jade is az Instagramon vált egy csapásra híressé, mégpedig azért, mert saját menstruációs vérével borította be az arcát. Úgy döntött, hogy ledönti a menzesz körüli tabut, és rejtegetés helyett az arcára keni vérzését. Elmondása szerint ez a lépés teljesen felszabadította őt, és segített, hogy elfogadja saját magát.