Sok tényező befolyásolhatja a női orgazmust: életkor, hormonális állapot, szexuális élmény, fizikai ingerlés, általános egészség, stimuláció típusa, a szexuális aktivitás típusa (pl. maszturbáció), és hogy a szexuális partner rövid vagy hosszú távú-e. Több tanulmány is született az elmúlt időszakban, melyekből az derült ki, hogy a nők közel fele nem él át orgazmust a nemi aktus közben.

Miért olyan nehéz elérni a csúcsra nőként?

Számos lehetséges tényező játszik ebben szerepet: ilyen lehet a csökkent szexuális vágy, a közösülés során fellépő fájdalom, vagy épp a pszichés és párkapcsolati motívum. A szexualitással, szexuális szokásokkal összefüggő kutatásokat igencsak megnehezítik a társadalomban élő sztereotípiák, valamint ezen kérdéskör megbélyegzése, azaz, hogy még ma is tabu a szexről beszélni. Ugyanakkor elengedhetetlenül fontosak is, hiszen a személyes szexualitás mibenléte kihat az egyén teljes életére.

Egy közeli kutatásban 913, 18 évesnél idősebb nőt kérdeztek meg, melyek közül döbbenetesen magas számban – 452 hölgy esetén – észleltek súlyos problémákat az orgazmus elérésekor. 

Még ma is tabu a szexről beszélniForrás: Shutterstock

Ezen nők 30 százalékánál, az összes szexuális élmény nélkülözte a csúcsra érésüket. Tehát 913 nőből, 135 egyszer sem él át totális beteljesülést. Ez a szám nagyon ijesztő, főként, ha azt vesszük, hogy ezen hölgyek közül voltak olyanok, akiket egyáltalán nem zavar ennek ténye.

A nőket megkérdezték arról is, hogy esetükben miért ütközik nehézségekbe az orgazmus elérése; erre 11 kategória volt megadva, és egy 12., az „Egyéb":

1. Nem érdekel a szex a partneremmel.
2. A partneremet nem érdekli a szex.
3. Nem szeretem a szexet a partneremmel.
4. Úgy tűnik, hogy a partnerem nem szeret szexelni velem.
5. Nem vagyok eléggé felizgatva stimulálva a szex alatt.
6. Nem vagyok kellően nedves a szex alatt.
7. A szex közben fájdalmat és/vagy irritációt tapasztalok.
8. Kevés idő jut a szexuális együttlétekre.
9. Kényelmetlenül érzem magam a testem miatt, nem tudok eléggé felengedni.
10. Úgy érzem, hogy a gyógyszer szedése (ez lehet bármilyen gyógyhatású készítmény) vagy az egészségi állapotom miatt nincs orgazmusom.
11. Úgy érzem, hogy a stressz és/vagy a szorongás nehezíti az orgazmus elérését.
12. Egyéb...

A fenti listában többet is bejelölhettek a nők. A megkérdezettek 58 százaléka a stresszt nevezte meg elsőszámú akadályozó tényezőként, a megfelelő és elegendő izgatás, stimuláció hiánya 48 százalékkal a második helyen végzett, és a képzeletbeli negatív dobogó harmadik fokára a szexuális együttlét rövidsége került, 40 százalékkal. 

A megkérdezett nők közel felének ütközik nehézségekbe az orgazmus eléréseForrás: Shutterstock

A negatív testkép, mint zavaró tényező 28 százalékuk esetében okozta az orgazmus elmaradását, nem sokkal elmaradva ettől, 25 százalék panaszkodott fájdalomra a szexuális együttlét alatt, és 24 százalék szerint azért nem tudnak elérni a csúcsra, mert nem eléggé nedvesek. 17 százalékkal szerepel még a gyógyszerek szedése, a többi válaszlehetőség 10% alatt volt.

Ezek közül egyes tényező együtt jár. Például az agyi izgalom hiánya a stresszhez és a szorongáshoz, a szexre szánt idő rövidsége, az együttlétek alatti fájdalomhoz, szárazsághoz kapcsolódhat, a testükkel nem elégedett nők pedig szorongással és stresszel élik meg a szexuális aktusokat. Sok ilyen tényező, látszólag könnyedén orvosolható lenne, és mind a pár-, illetve a szexuális kapcsolat minőségét jelzi. Az orgazmus gyakoriságának javítására egyszerű és kézenfekvő módszerek állnak rendelkezésre: „technikai" változtatások és kommunikációs stratégiák. Sok ok marad azonban, melyet nem lehet ilyen egyszerűen átugrani, ezek közé tartozik például az egészségi és hormonális állapot, a szorongás és a trauma.

Nem ciki a szexről beszélgetni, hogy jobb legyen

A szexualitás sok ember számára, a mai napig szégyenérzettel és teljesítési-, valamint megfelelési kényszerrel párosul. A felszabadult, kiegyensúlyozott és orgazmust eredményező szexuális együttlétek elengedhetetlen feltétele a saját testünk ismerete, a nyitottság, a partnerek kölcsönös odafigyelése és tisztelete. Nem kell elsőre megváltani a világot az ágyban, de már pár minőségbeli javulás, komoly indikátora lehet, a későbbi tökéletes állapot eléréséhez. Egy hosszú távú kapcsolatban, a szexualitás nagy szerephez jut. Ebben az esetben a szex már nem csupán a testi vágyak kielégítéséről szól, az intimitás megőrzésében is jelentős szerepet játszik. A különböző terápiák során – melyek a párok közti kommunikációt és az egymással szembeni nyitottságot célzottak segíteni -, nagyban hozzájárulhat a szexuális együttlétek minőségének javításában is.

Sosem szabad irreális és rövid távú célokat meghatározni. Azzal, ha a szex kimondott és elvárt célja a női orgazmus elérése, egyfajta pszichés fal emelkedik, mely gátolni fogja annak elérését. A türelmetlenség, a csalódottság és az erőltetés is ugyanilyen eredményt fog hozni. A türelem, a kíváncsiság, a nyitottság, az osztatlan figyelem azonban előbb-utóbb meghozza a várva várt beteljesülést.

Beszélj a szexről, hogy jobb legyen!Forrás: Shutterstock

Ezért akarj orgazmust!

A minőségi és élményt adó szexuális együttlét során a női szervezetben többek között oxitocin és endorfin szabadul fel, melyek boldogsághormonként ismeretesek. Csúcspontjukat az orgazmuskor érik el, eufórikus és mámoros érzést nyújtva. Ám a női beteljesülésnek hosszú távú hatásai is ismeretesek.

Carol Rinkleib Ellison, női szexuálterapeuta egy tanulmányában 2632 nőt kérdezett meg az orgazmus hölgyekre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az eredményei alapján elmondható, hogy a rendszeres orgazmus általános stresszcsökkentő és feszültségoldó hatással bír. Sőt, az agyra is lazító hatással bír, így például nyugodtabb alvást eredményez. Ezeken kívül bizonyított az orgazmus immunerősítő és fájdalomcsillapító hatása, valamint a pszichés állapotra gyakorolt jótékony hatása is.

Cél az orgazmus

Az első lépés önmagad felfedezése, melyre a legalkalmasabb a maszturbáció. Simogasd magad, tapasztald ki, hogy melyek az érzékeny pontjaid, mi számodra a megfelelő ritmus. Ezután vond be a partneredet, ne szemérmeskedj, a szex akkor lesz a legjobb, ha ki mered mutatni, és ki mered mondani, hogy épp hol, hogyan történjenek a dolgok. Nem szabad az első pár „sikertelen" alkalom után feladni. Érezni fogod, hogy egyre jobbá, egyre minőségibbé válik a szexuális életed, kitartással pedig el fogod érni az orgazmust is. Csúcsra érni többféleképpen is lehet: behatolással, csiklóizgatással, vagy a kettő kombinációjával. Ne legyetek szégyenlősek, nyugodtan használjatok szexuális segédeszközöket; egy vibrátor vagy síkosító csak fokozhatja az élményt.

Ismerd meg a testedet!Forrás: Shutterstock

Sose;

  • hasonlítsd magad másokhoz; a te tested, a te párkapcsolatod, a te szexualitásod egyedi
  • engedj olyat, amihez nincs kedved, ugyanakkor próbálj nyitott lenni
  • erőltess semmit, helyette inkább próbálj a szexuális együttlét alatt csak magadra és partneredre koncentrálni, és nyugodtan várd el a másik fél részéről is ugyanezt
  • légy türelmetlen önmagaddal szemben
  • gondold azt, hogy nem érdemled meg az orgazmust