Világszerte tízből egy férfi merevedési zavarral küzd, aminek rengeteg oka lehet a szervi problémáktól kezdve a lelki gondokig. Az erekciós gondok nemcsak szex előtt, de közben is előfordulhatnak. Íme, a lankadás néhány oka.

Kábítószerek vagy túlzott alkoholfogyasztásA merevedési zavarok egyik leggyakoribb oka a kábítószerezés vagy alkoholfogyasztás. Az alkohol késlelteti a reakciókat, ezért okoz problémákat az ágyban is.

DohányzásA dohányzás egészségügyi kockázatai különösen megdöbbentőek a férfiaknál, korlátozhatja a pénisz vérellátását, ami miatt merevedési problémák alakulhatnak ki, de természetesen nem csak a hímvessző vérellátásánál okozhat problémát, hanem a test egyéb területein is.

Pszichológiai okokA depresszió, a szorongás, a bizonytalanság mind olyan érzések, melyek befolyásolják az erekciót. Súlyos esetben természetesen szakértő segítségét érdemes kérni, de ha csupán egy-egy stresszes nap után fordul elő, akkor otthon is orvosolható a probléma: előbb érdemes kibeszélni a dolgot, és csak azután belevágni a hancúrozásba.

Sok férfi küzd merevedési zavarral, ezek lehetnek a probléma okaiForrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Egészségügyi gondokSzámos egészségügyi probléma van hatással a merevedésre, ilyen a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás. Ezekben az esetekben csak szakember segíthet, ha merevedési problémát észlelnek, és sejthető, hogy valamilyen szív- és érrendszeri probléma áll a háttérben, akkor egy teljes kivizsgálást kell beütemezni.

Gyógyszerek mellékhatásaBizonyos gyógyszerek merevedési problémákat okozhatnak, mint például az antidepresszánsok, és a szívproblémákra felírt egyes pirulák.

Alacsony tesztoszteronszintA tesztoszteronszint csökkenése esetén kimerültséget tapasztalhatnak a férfiak, de sok egyéb probléma okozója is lehet: libidócsökkenéssel és merevedési zavarokkal járhat.