Jó dolog, ha figyeled a tested változásait, ám nem kell minden egyes apróságtól megijednek. Most összeszedtünk néhány dolgot, amely teljesen normális a vagináddal kapcsolatban. 

A Self.com szedett össze néhány olyan dolgot, amely miatt nem kell aggódnia a nőknek. Érdemes figyelni a testedet, a változásokat, de vannak olyan dolgok, amikkel nem feltétlen kell orvoshoz fordulni. Íme tehát öt dolog, ami teljesen normális a vaginádon. 

1. Ekkor normális a vaginaváladék

Teljesen normális, ha váladék távozik a vaginádból, hiszen ez hozzájárul a higiéniához és a szexuális együttléteket is megkönnyíti. A hónap folyamán enne kintenzitása változhat, leginkább tojásfehérjére emlékeztető anyagnak kell látszania. Ha azonban változást tapasztalunk, például túrós állagot vagy sárgás zöld árnyalatot, érdemes orvoshoz fordulni. 

2. Csomók, dudorok

Az sem kirívó eset, ha valaki kisebb duzzanatokat vél felfedezni, hiszen a Bartholin-mirigyek és a verejtékmirigyek is megduzzadhatnak. A fájdalmas és hólyagos kinövések esetén azonban forduljunk orvoshoz. 

Sok változást tapasztalhatunk a vagina körülForrás: Getty Images/iStockphoto/Attila Barabas/Barabas Attila

3. Darabos menstruáció

A menstruációs vér is árulkodó lehet, ám amiatt nem kell aggódni, ha kisebb csomókat találunk benne, hiszen ez is természetes folyamat. 

4. A hüvely illata

A nőgyógyászok nem ajánlják, hogy illatosító készítményeket használjanak a nők az intim testtájakon. Azt mondják, hogy a vaginának van egy természetes illata, ám ha nincs kifejezetten szúrós, bántó szaga, nem szükséges szakemberhez fordulni. 

5. Eltérő szín

Nem meglepő, ha a szeméremajkaid más színűek, mint a vagina többi része, akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha gyulladt, vörös részeket tapasztalsz.