A fotós perverz, a modell pedig mindenre kapható – fordul meg a legtöbbek fejében, amikor az aktfotózás szót meghallják. Fülledt erotika, illetlen pózok és nyomdafestéket nem tűrő utasítások lebegnek a lelki szemek előtt. Mi most megnéztük, mi történik valójában egy ilyen fotózáson, ahol nem glamour modellek vagy playmate-ek állnak a kamera előtt, hanem hús-vér hétköznapi nők.

Hangulatos, ízléses műterem, szelíd ábrázatú fotós, két átlagos, mégis különleges nő. Mogyorosi Stefan ugyanis nem modellekkel dolgozik, amikor művészi aktokat készít, hanem olyan nőkkel, akiktől nemcsak ő kapja meg, amit szeretne – hogy modellt állnak kamerája előtt. Ő is szeretne valamit adni nekik: önbizalmat és a szépség érzését.

A stúdióban ő és két modellje, a 29 éves Zsuzsi és a 28 éves Gabi fogadott. Stefan gyöngyöket tesz a női idomokra, mert – mint mondta – nagyon jól vezetik a szemet. A fotózásra nem feslett erkölcsű nők érkeztek ledér szerelésben, ahogy a legtöbben képzelnék. Diplomás értelmiségi nők, akik szerettek volna önbizalmat és bátorságot kapni. Mindketten másodszorra lépték át a stúdió küszöbét, első alkalommal egyedül, most ketten álltak a kamera elé. A Gyöngy-sorozatban szereplő nők eldönthetik, hogy látszódhat-e az arcuk a képeken. Zsuzsi arc nélkül vállalta, Gabi azonban úgy döntött, hogy az egész testét megmutatja.

Stefan gyöngyöket tesz a női idomokra, mert nagyon jól vezetik a szemetFotó: Mogyorósi Stefan

Mit tehet a házastárs?

„Most már tudod, hogy én milyennek látlak?” – idézte fel férje reakcióját Zsuzsi, aki egy hároméves kislány édesanyja. 20 évesen küzdött meg a méhnyakrákkal. Ennek állít emléket a hátán lévő tetoválás is. „Amikor az ember 20 évesen belenéz a tükörbe, azt látja, hogy szép. Amikor szül egy gyereket, hozzám hasonlóan szoptatja 28 hónapig, akkor a tükör már nem ezt mutatja. Azt ne kérdezd meg, miért kattintottam Stefan hirdetésére. Nem tudom megmondani” – nevetett az édesanya. „Amikor megmutatta a képeket, azt kérdeztem: Ez én vagyok? A fellegekben voltam valahol” – folytatta Zsuzsi. Hozzátette: rengeteg energiát adott neki, hogy férje támogatta őt. 

Stefan, aki a fényképező másik oldalán áll, maga is családos ember. Néhány évvel ezelőtt választotta magának a szokatlan hobbit. Gyöngyöket egyik korábbi munkájánál használt, akkori – szintén civil – modellje adta az ötletet, hogy készítsen egy egész sorozatot. „Mi szól mellette? Amellett, hogy nagyon fényes, szinte világít, jó kontrasztot ad. Sokkal jobban csillog a bőrnél, feltűnő a fotókon. Oda irányítom vele a néző figyelmét, ahova akarom. Ha sok van belőle, el is takarhat. Nem akarok hazudni a fotókon, ennek ellenére, minden nőnek van olyan a testén, amit nem szívesen mutat meg. Ennek a sorozatnak az a célja, hogy akik a képeken szerepelnek, tetsszenek maguknak” – mesélte Mogyorosi Stefan, akinek felesége eleinte furcsállta a különös hobbit. Ő ugyanis nem a fotózásból él, mérnök végzettsége van. Mint mondta: nem a gondolattal volt nehéz megbirkóznia, hanem mások reakcióival. Férfi ismerőseik ugratták őt, hogy milyen remek ürügyet talált magának meztelen nők vizslatására. Hölgy ismerőseik pedig a már-már klasszikus kérdést tették fel feleségének: És te ezt hagyod?

A Gyöngy-sorozatban szereplő nők eldönthetik, hogy látszódhat-e az arcuk a képekenFotó: Mogyorósi Stefan

„Hogy férfiként miért rajong valaki a női testért, azt nem kell megmagyarázni, de ez a hobbi nem átlagos. Amikor elkezdtem, már 10 éve házasok voltunk, jó a viszony köztünk, nem volt ebből probléma. Az elején persze neccesebb volt, az emberben ott bujkál a kisördög. De látta, mennyire fontos nekem, hogy fejlődjek ebben a dologban. Megbeszéltük, hogy van annak egyszerűbb módja, hogy az ember megcsalja a párját” – fogalmazott Stefan. Családjával egyébként Biharkeresztesen él, Nagyváradon dolgozik, havonta egy hétvégét tölt a Gyöngy-sorozat készítésével. Hangsúlyozta: az is fontos volt, hogy ne a családtól vegye el az időt.

A fotós blogot is indított a sorozat kapcsán. Itt modelljei mesélik el, hogyan élték meg a fotózás perceit, miben változtak mindennapjaik azóta.

Semmi széttárt láb, semmi pornó
Stefan szerint az aktfotózásnak manapság rossz a megítélése. „Először nem elődeink munkája, a festészet jut az eszünkbe, hanem azok a fotók, amelyek egyes férfimagazinokban jelennek meg” – fejtette ki a fotós. Hozzátette: úgy látja, ha egy celeb megmutatja a testét, az rendben van a közvélemény számára, ám ha egy átlagember csinálja ezt, elítélik. A fotóst pedig a legtöbben esetben perverznek, élvhajhásznak tartják.

„Pedig soha nem ér hozzánk” – mondta Zsuzsi az ablaknál állva már ruha nélkül. Mellette Gabi, aki nemcsak saját örömére készíttette a fotókat, blogján is megmutatta azokat. Írásaiban, posztjaiban szeretné hangsúlyozni, hogy a nők mindenféle divatos diéta és külsőség nélkül szépek.

Ennek a sorozatnak az a célja, hogy akik a képeken szerepelnek, tetszenek maguknakFotó: Mogyorósi Stefan

Nem kell megfelelni

„Azt gondolom, hogy minden nő szép, de az már más kérdés, hogy mások mit várnak el tőle. Itt pedig az a kérdés, hogy másoknak akarunk megfelelni, vagy szerintünk szeretnénk szépek lenni kívül és belül” – mesélte Gabi, aki blogján is hasonló témákat feszeget. Mint mondta: a fotói megosztása után kapott hideget-meleget.

„Volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy vadabbra számított. Ezzel a fotózással sok mindent megmutattam magamból. Utána egy ébredő csillagharcos erejével suhantam el a Deák térig, akár egy díva” – mosolygott Gabi. Hozzátette: az utóbbi évek neki sem voltak minden szempontból könnyűek. Szerinte a nehézségek arcán is nyomot hagytak, ezt az első fotókon is észrevette. Ennek ellenére még magabiztosabban tudott másodszorra is a kamera elé állni.

„Mindig úgy viszonyultam a saját szépségemhez, hogy ez még nem az igazi. Amikor a mai elvárásokkal teli világban egy nő úgy mer egy idegen elé állni, hogy leveszi a ruháját, ahhoz bátorság kell” – fogalmazott Gabi. Leszögezte: erősebb lett az első fotózás óta. „Először féltem. Nem a körülményektől és attól, hogy ruha nélkül leszek, hanem magamtól. Hogy amikor meglátom a képeket, megint jön az az érzés, hogy én nem így akarom magam látni. De amikor Stefan megmutatta a képeket a fényképezőjén, meg kellett kérdeznem: ez én vagyok? Hihetetlen volt, amit éreztem” – emlékezett vissza Gabi. Kis mosollyal az arcán hozzátette: ehhez Stefan tehetsége is kell.

Gabi: „Először féltem. Nem a körülményektől és attól, hogy ruha nélkül leszek, hanem magamtól.”Fotó: Mogyorósi Stefan

Egy édesanyát is lenyűgözhet

„Az egyik barátom, aki értékelte a fotók művészi mivoltát is, azt mondta, hogy nagyon szép a testem. A válaszom ennyi volt: köszi, most már én is tudom” – nevetett. Úgy érzi, minden nőnek így kellene éreznie magát alkattól, szem- és hajszíntől függetlenül. „És ez nem feminista felfogás, egyszerűen így gondolom.”

Amikor szüleinek elmesélte, milyen élményben volt része, olyan választ kapott, amire nem számított. Édesanyja annyit mondott: „Te valami olyasmit tettél, amit én soha nem mertem volna” – idézte fel édesanyja szavait Gabi.

Kattints a képre, és nézd meg az aktfotós további képeit a két bátor és gyönyörű modelljéről:

Fotó: Mogyorósi Stefan