Számos szülő aggódik amiatt, hogy gyermeke túl korán kezdi meg a szexuális életet. Fontos tudni, hogy itt nem csak az életkor számít, hiszen minden ember más. A nők és a férfiak nagy százaléka is túl korán veszítette el a szüzességét. 

Az Egyesült Királyságban átlagosan 16 éves koruk körül veszítik el a szüzességüket a fiatalok. Nem mindegy azonban, hogy 16 évesen egy fiatal mennyire van tisztában a védekezés mikéntjével, a nem várt terhesség, a szexuális úton történő betegségek kockázatával, és az sem mindegy, hogy mindkét fél beleegyezett-e a szexuális együttlétbe. 

Sokan nem készek a szexuális élet megkezdéséreForrás: Thinkstock

Az Independent cikkében egy friss tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a megkérdezett 2800 szexuálisan aktív, 17 és 24 év közötti nő és férfi közül a nők közel 52 százaléka, a férfiak pedig 44 százaléka nem volt kész arra, hogy megkezdje a szexuális életét. Az alapján határozták meg, hogy valaki elég érett volt-e a szexuális élete megkezdésére, hogy valóban tisztában volt-e a védekezés fontosságával, és a rendelkezésére is álltak-e a megfelelő eszközök, tisztában volt a közösülés mikéntjével és a betegségek kockázataival. Fontos volt továbbá mindkét fél beleegyezése és autonómiája is.

Melissa Palmer kutató hangsúlyozta, hogy az életkor csupán egy szám, nem veszi figyelembe az emberek közötti különbséget. A fiatalokat befolyásolhatja többek között az, hogy otthon, valamint az iskolában milyen szexuális felvilágosítást kaptak.