Inceleknek nevezik azokat a felnőtteket, akikkel senki nem akar szexelni.

Hallottál már az úgynevezett incelekről? A szó az „involuntarily celibate” angol kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy az illető nem önszántából választotta a cölibátust. Még egyszerűbben megfogalmazva, nem akar vele senki szeretkezni.

A Szeretlek Magyarország azt írja, alapvetően férfiakról van szó, és sokan közülük a feminizmust okolják kialakult helyzetük miatt. Egy felmérés során a szakemberek megállapították, hogy 10 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban körülbelül egymillió 25–45 éves férfinak és 800 ezer 25–45 éves nőnek nem volt soha sem szexuális kapcsolata, sem pedig szexuális élménye.

Inceleknek nevezik azokat, akikkel senki nem akar szexelniForrás: Dreamstime

Több összetevője is lehet annak, ha valaki incellé válik: függhet a személyiségétől, hogy mennyire visszahúzódó, milyen az anyagi háttere vagy az iskolázottsága. A külsőnek is szerepe van, lehet, hogy korábban is sokat bántották előnytelenebb kinézete miatt vagy csak ő maga van meggyőződve róla, hogy rosszabbul néz ki, mint mások.

Sajnos volt már rá példa, hogy a kényszerű cölibátus pánikbetegséget, szorongást vagy paranoiát váltott ki. Incelnek vallotta magát például az a férfi is, aki 2018-ban a tömegbe hajtott és megölt tíz embert Torontóban. Bár sokan tartanak tőlük, többségük nem veszélyes a társadalomra. Magukra nézve veszélyesebbek: előfordulhat köztük az öngyilkosság.