Kiderült, valójában miért is olyan nehéz meghatározni a pénisz valódi méretét.

A szakemberek az 1940-es évek óta próbálnak pontos adatokat gyűjteni a pénisz hosszáról, ám ez korántsem egyszerű. A Men's Health azt írja, sokan kíváncsiságból, unalomból vagy valamilyen motiváció miatt fognak egy mérőszalagot, odateszik, és megmérik ernyedt és merev állapotban.

Felmerül azonban néhány kérdés. Felülről vagy oldalról kell mérni? Ha kissé ívelt, akkor mérőszalagot kellene vonalzó helyett használni? És ha valaki körül van metélve, akkor mi a helyzet?

A portál azt írja, a szakértők véleménye is megoszlik erről, egyelőre nincs rá konkrét szabály. Pedig a mérés abból a szempontból is hasznos lehet, hogy milyen méretű óvszert válasszon a férfi. Abban az esetben ugyanis, ha rosszul választanak, túl nagy vagy túl kicsi számukra az adott darab, akkor akár önértékelési problémáik is lehetnek.

Az első feljegyzések a témával kapcsolatban 1942-ből származnak, ekkor egy New York-i klinikán 1500 férfi péniszét próbálták lemérni. Ez a kísérlet azonban kudarcba fulladt, rájöttek ugyanis, hogy a pénisz mérete függhet például a szobahőmérséklettől is.

Lehetetlenség lemérni a pénisz hosszátForrás: Shutterstock

1948-ban a szexkutató Alfred Kinsey megállapította, hogy az átlagos péniszméret 15,7 centiméter hosszú. Hamar kiderült azonban, hogy a férfi rengeteg hibát követett el a mérés során: nagyjából 18 ezer fehér bőrű egyetemista korú férfinak küldött ki egy kérdőívet, hogy írják rá, milyen hosszú a férfiasságuk. Mindössze 3500-an választoltak, és valószínűleg ők is csaltak, nagyobb méretet írtak, mint amilyen valójában nekik van.

Ezután rájöttek, hogy az önbevallásos módszer nem működik, klinikai körülmények között kell az alanyokat megvizsgálni. Ekkor azonban újabb problémába ütköztek a szakemberek: az alanyok a vizsgálat során elkezdtek szorongani, és ez nehezítette az erekciójukat. Ezt azzal próbálták korrigálni, hogy bizonyos folyadékot fecskendeztek a péniszbe, amitől az merevvé vált, ugyanakkor így nagyobbak lettek, mint egy normál erekció esetében.

2015-ben készült ismét egy nagyobb felmérés a témában, akkor arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy 13,1 centi az átlagos méret, de még ezt is érdemes fenntartásokkal kezelni, valószínűleg ez sem túl pontos, ez ugyanis attól is függ, ki hogyan érte el az erekciót (orális szexszel vagy esetleg maszturbálással), melyik kontinensről származik az illető, és továbbra is kérdéses, hogyan is kell mérni az íveltebb férfiasságokat...