Az ADHD-t manapság már egészen kiskorban felfedezik, így megfelelő hozzáállással, idegrendszert érlelő tornával - bizonyos esetekben gyógyszeres kezeléssel - segíthetnek a gyereknek az "optimalizáltabb hétköznapi működésben", de a figyelemzavaros hiperaktivitás egész életén át el fogja kísérni, hiszen ebből nem lehet kigyógyulni.

Arról sok cikk szól, hogy a csoportos szociális kapcsolatokban mit tapasztal egy hiperaktív, figyelemzavaros gyerek, arról már jóval kevesebb, hogy miként éli meg ezt az állapotot egy felnőtt, de a legritkábban az ADHD és a szexualitás kapcsolatáról hallani. Ari Tuckman 3000 ember bevonásával készített egy mini-kutatást. Ebben 72 kérdésre kellett válaszolniuk a résztvevőknek, melyek az ADHD-t és a szexuális kapcsolatokat, szokásokat érintették.

A felmérés eredménye alapján kijelenthető, hogy a hiperaktív és figyelemzavaros emberekre jellemzőbb:

  • a gyakoribb és hevesebb szex utáni vágy
  • a gyakoribb önkielégítés
  • a nagyobb pornófogyasztás
  • a promiszkuitás (szexuális partnerek gyakori váltogatása)
  • a konszenzusos, nem monogám kapcsolatok
Az ADHD a szexuális életünkbe is beleszólForrás: Shutterstock

Bár az erőteljesebb szexuális vágy és a gyakoribb szex első „ránézésre" ideálisnak tűnhet, Tuckman a Men's Health-nek megjegyezte, hogy ez könnyen válhat kétélű karddá.

Nagy előny lehet a hosszú távú kapcsolatokban - ahol a szenvedély idővel alábbhagyhat - ha az egyik fél egy kicsit fókuszáltabban kezeli a szexet és így nem engedi, hogy a másik megfeledkezzen erről a kölcsönös élvezeti forrásról.

Ugyanakkor a vágyak közti nagy különbség komoly konfliktusforrás is lehet. Ez valószínűbb azoknál a pároknál, ahol a férfi ADHD-s.

Egy hiperaktív, figyelemzavaros felnőtt számára tudatosabb odafigyelést igényel, hogy szexuális viselkedését partneréhez tudja igazítani, ám, ha ez sikerül, úgy remek társként tudnak funkcionálni.