Nem csak a szexuális aktivitás, de a pénisz mérete és kinézete is megváltozik az évek előrehaladtával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy bizonyos kor felett már temetni kellene a szexuális életünket: a változás természetes folyamat. 

Nem titok, hogy a férfiak szexuális működése a korral visszaesik. A tesztoszteronszint csökkenése miatt nehezebb izgalomba hozni őket, hosszabb ideig kell várni a merevedésre és az orgazmus elérésére, az orgazmust követően pedig nehezebb újra felizgatni őket. Az életkor jelentős visszaesést hoz a sperma mennyiségében és minőségében is. A merevedési zavar, vagyis impotencia, egyértelmű összefüggésben áll az öregedéssel: 40 és 70 éves kor között a potens férfiak aránya a kutatások szerint 60 százalékról 30 százalékra esik vissza.

Forrás: Shutterstock

Kutatások szerint maga a pénisz is jelentős változásokon esik át a férfiak nemi életének csúcsától idős korukig. Ahogy a hajunk, úgy a test más részén is vékonyodni kezd és őszessé válhat a szőrzet, a makk a vérellátás visszaesése következtében fokozatosan elveszíti vöröses színét, a fanszőrzet pedig lassanként megritkul.

Az idősödés során a férfiak gyakran meghíznak. Az alhasi zsír felgyülemlésével a hímvessző látszólagos mérete megváltozik. Egyes esetekben a hasi zsír szinte elrejti a péniszt, de a látszólagos zsugorodás mellett a hímvessző egy tényleges és visszafordíthatatlan zsugorodáson is átesik. Ez a hosszúság- és vastagságcsökkenés általában nem drámai mértékű, de észrevehető. 

Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a hímvessző idővel veszít érzékenységéből. Ennek következtében nehéz merevedést és orgazmust elérni. Az azonban nem egyértelmű, hogy az érzékenység csökkenése levon-e az orgazmus élvezeti értékéből.

A szakemberek mindenesetre azzal vigasztalják a férfiakat, hogy a jó nemi élet legfontosabb összetevője az, hogy a férfi ki tudja elégíteni partnerét, ehhez pedig nincs szükség kitűnő szexuális teljesítményre vagy nagy hímvesszőre, a lényeg a közös élvezet.