Ilyen veszélyeket rejthet, ha szexelünk koronavírus idején.

Három szakértőt kérdezett a The Guardien, hogy milyen kockázatai lehetnek a szexualitásnak a koronavírus-járvány idején.
Átadható-e a COVID-19 szexuális úton?

Jessica Justman, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora leszögezte, hogy nem látnak olyan mintákat, amelyek a COVID-19 szexuális úton való terjedését jelzik. A betegség elsődlegesen a légutakból kikerülő cseppek útján terjed. Azonban a csókózás nagyon gyakori a közösülés során, és a vírus nyállal terjedhet.

Legyen szex, vagy ne legyen?Ha a partnerek egyike megfertőződött a COVID-19-cel, akkor az a megfelelő viselkedés, ha minél távolabb tartják magukat egymástól. Ha a tünetek alapján előfordulhat a fertőzés, vagy ha már meg is erősítették, akkor az érintettnek el kell szigetelnie magát.

Mi történjen az új partnerekkel?Mivel a jelenlegi ajánlás az, hogy amennyire csak tudunk, próbáljunk otthon maradni, és csak azokkal az emberekkel lépjünk kapcsolatba, akik valóban lényeges dolgokkal látnak el bennünket, például élelmiszerrel és gyógyszerrel. De még velük is tartsuk meg a másfél-két méteres fizikai távolságot. Ez határozottan kihívást jelent a szex szempontjából.

A szextől való tartózkodás segít a járvány legyőzésében?Akinek állandó szexpartnere van, könnyebb helyzetben érezheti magát. Azoknak azonban, akik nem élnek tartós kapcsolatban, vagy nincs rendszeres partnerük, a jelenlegi helyzet problémás lehet, hiszen önmegtartóztatást kell gyakorolniuk.