Nem csak a tudomány, de a média is befolyásolja azt, hogy mi nők hogyan tekintünk az orgazmusra. De vajon min múlik, hogy sikerül-e eljutni a csúcsra?

Sok nő úgy tekint az orgazmusra, mint a szex végső céljára. Számos nő nem érez kielégülést a szexuális aktus során 20-as, 30-as évei előtt, és inkább idősebb korukban tapasztalják meg a gyönyört.

Léa J. Séguin, aki a kanadai Montreal Quebec-i Egyetem Szexológia Tanszékének munkatársa azt vizsgálta, miként tüntetik fel a női orgazmust a pornográfiában. A kutatásból kiderült, hogy 50 népszerű videoklipben a hölgyek 18 százalékát mutatták úgy, mintha elérnék az orgazmust, ezek 25 százalékában volt jelen a csikló stimulálása - írja a ragazze.

Forrás: Shutterstock

A szakember szerint ezek a filmek különösen irreális elvárásokat támasztanak a női orgazmus kapcsán, márpedig pornófilmet sokan néznek. A Helsinkiben levő finnországi népességkutató intézet munkatársa, Osmo Kontula professzor 8 ezer finn nőt kérdezett meg szexuális tapasztalatairól. Legtöbbjük 35 év alatti volt és első orgazmusát maszturbáción keresztül érte el 10-13 éves koruk előtt. Átlagosan azonban 17 évesen estek át az első közösülésen és nem éreztek orgazmust eközben.

Kontula professzor 2015-ös kutatása szerint a nőknek csak 6 százaléka mondta, hogy mindig van orgazmusa a hüvelyi behatolás során, 40 százalékuk „majdnem mindig" tapasztalja, 16 százalékuk az esetek felében, 38 százalékuk ritkán. A női orgazmus titka sokkal inkább az agyban és a párkapcsolatban keresendő. Fontos, hogy az illető mennyire tartja fontosnak saját kielégülését, és mennyire működik a kommunikáció szex közben. Az orgazmusképességhez az is hozzátartozik, mennyire tartják jónak magukat az ágyban a nők, és képesek-e a pillanatra koncentrálni.

A tapasztalatok szerint ami leginkább gátolja az orgazmus elérését, az a kimerültség és a stressz, valamint a nehéz koncentráció, a kielégülés ugyanis akkor jön, amikor a gondolkodás megszűnik.

Forrás: Shutterstock