A „forró vágytól felhevülten egymásnak esni" a kapcsolatok elején még abszolút életszerű, de egy idő után bizony az intim együttlétek nem egyszer tervezettek, a napi, heti rendhez mérten ütemezettek. Ennek pedig vannak előnyei, de hátrányai is.

Dolgozunk, háztartást vezetünk, barátozunk, gyereket nevelünk... számos olyan tényező van az életünkben, főként érettebb korban, melyek bizony útjában állnak az eszünket vesztett szeretkezéseknek.

A spontán szex legnagyobb ellensége egyértelműen a fáradtság. Mikor a napi dolgokat elvégezve odakerülnénk, hogy lehetőségünk legyen némi intimitásra, sajnos nagy az esélye, hogy a pár valamelyik tagja már túl fáradt hozzá. Nem csak fizikailag lehet elfáradni, a mentális, szellemi túlpörgés is épp annyira lehet libidóromboló, mintha egész nap fizikai munkát végeztünk volna.

A spontán szex legnagyobb ellensége egyértelműen a fáradtságForrás: Shutterstock

A hirtelen feltörő szenvedélyes szex másik nagy gyilkosa a stressz és a szorongás. A munka, a család, a lakás és manapság a járvány miatti aggodalmak gyakran feszítő stressz, vagy görcsös szorongás formájában jelentkeznek. Bár köztudott, hogy a szex remek stressz-oldó, és a közben felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően jótékonyan hat a depresszív mentális állapotokra is, mégis sok esetben ezek annyira terhelőek, hogy képtelenség „teli fejjel" az ágyba menni és mindent elengedni egy csettintésre.

Ez a fajta egyik, majd másik oldali visszautasítás elveheti a kedvet a próbálkozásoktól, ami hosszú távon akár a kapcsolaton belüli teljes intimitás elvesztésével is járhat. Ezt ne engedd!

Ütemezd!

Keressetek egy olyan napot a héten, amikor kevésbé lesztek fáradtak, teremtsétek meg a kellő nyugalmat, hangulatot, és készüljetek rá úgy, mintha randevúra mennétek. Az efféle beütemezett szexre nem úgy kell gondolni, mint valamiféle kötelező dologra. Lehetséges, hogy az estéből – vagy délelőttből, kinek mikor alkalmas -, nem is lesz mélyreható testiség, csupán egy kellemes, meghitt beszélgetés, ami gyakran közelebb tudja hozni egymáshoz a párokat, mint egy fél órás szex. Tehát az ütemezés alatt nem azt kell érteni, hogy este nyolckor pucéran várjátok egymást a hálószobában, és kilenckor már pizsiben mossátok a fogatokat.

Egyszerűen csak tudatosan teremtetek időt arra, hogy hosszabban tudjatok egymással foglalkozni mindenféle zavaró körülménytől és hatástól mentesen. A vágy nem csak jön, fel is kelthető, ameddig a kémia működik köztetek, és képesek vagytok egymást megkívánni.

Keressetek egy olyan napot a héten, amikor kevésbé lesztek fáradtak, teremtsétek meg a kellő nyugalmat, hangulatotForrás: Shutterstock

Az ütemezett együttlétekkel azonban érdemes vigyázni. Nem szabad, hogy elvegye annak a lehetőségét, hogy spontán is egymásnak essetek. Engedjétek, hogy a köztetek lévő szexuális energia a nap 24 órájában áramolhasson, igazából ezt hivatott elősegíteni az ütemezés is. Ennek megélése lehet egy forró csók a reggeli készítése közben, némi petting a fürdés alatt, egy kis kora délutáni orális kényeztetés ebédszünetben – természetesen csak akkor, ha mindketten home office dolgoztok.

Az ütemezett együttlétekkel újra megélhetitek a pezsgő várakozást, és visszacsempészhetitek a párkapcsolaton belüli intimitást a mindennapokba is. Használjátok, de ne cél legyen, csupán eszköz.