Számtalan nagy hatású alakja van a fotózásnak, akinek látásmódja, stílusa évekre meghatározta a fényképezést. A legtöbbjük nevét azonban nem ismerjük, vagy már rég elfeledtük, miközben képeik mai napig velünk vannak.

Az egyik ilyen elfeledett mestere a fotózásnak William Mortensen, aki fénykorában, 1920 és 1950 között Hollywood ünnepelt és sikeres fényképésze volt. Rendszeresen járta a filmforgatásokat, színészek voltak a modelljei, ám egy idő után megunta ezt a munkát és valami teljesen más felé fordult.

Úgy gondolta, ijesztőbb képeket tudna csinálni a legtöbb horrorfilmnél, ezért pályája végén különleges stílussal, a piktorializmussal kezdett kísérletezni. A festőművészként is elismert Mortensen olyan képeket hozott létre, amik megidézik a fekete mágiát, és sötét, démoni erejük van. Nem csoda, hogy kortársai egyenesen az Antikrisztushoz hasonlították, és kiátkozták a szakmából.

Fotói azonban magukért beszélnek, sőt 100 év elteltével még ijesztőbbek, mint egykoron. A lenti képre kattintva megnézhetitek a belőlük készült galériát.

Forrás: vintag.es