Sokáig úgy tartották, hogy bármi, ami a normálistól eltérő vagy szokatlan, az olyan rendellenesség, amit gyógyítani kell. Ezt gondolták a korai pszichológusok a szexuális fetisizmusról is, ma azonban már szinte minden fajtája elfogadottá vált.

Közel száz évvel ezelőtt a neves pszichológusnak, Sigmund Freudnak köszönhetően került be a köznyelvbe a fetisizmus, aminek lélektana már a XIX. század második felétől kezdve foglalkoztatja a szakembereket. Mi fokozza a szexuális érdeklődést? Mitől jönnek izgalomba a férfiak, és mitől a nők? Egészségesnek tekinthető-e, ha valaki egy élettelen tárgyra, vagy egy olyan testrészre gerjed, aminek köze sincs a szexualitáshoz?

Mivel csak egy évszázada foglalkozik a pszichológia a fetisizmussal, így csak találgatni lehet, pontosan mitől is alakulhat ki az emberekben. Habár az okok megértése még gyerekcipőben jár, az jól látszik, hogy az elmúlt évtizedekben mennyire kitágult a fetisizmus fogalma. A szaknyelv ugyanis elméletileg csak az élettelen tárgyakkal kapcsolatban érzett szexuális vágyra használta ezt a kifejezést.

Jól látszik, hogy az elmúlt évtizedekben mennyire kitágult a fetisizmus fogalmaForrás: Shutterstock

A köznyelv azonban fétisnek tekinti a szerepjátékokat, a tevékenységek vagy testrészek, testalkatok iránt érzett vonzalmat is.

Ennek a tág értelmezésnek köszönhető, hogy a fetisizmus hétköznapivá vált. A szexuális fétis és fantáziálás pedig mindaddig nem veszélyes, amíg közös beleegyezéssel történik, amíg mindkét fél számára élvezettel jár és nem okoz maradandó sérülést.

Azon már meg sem lepődünk, hogy egyes férfiakat izgalomba hoz egy formás női láb vagy kecses kéz, a dohányzás. Sokan nővérkékről, apácákról, vagy épp dominákról fantáziálva jutnak a csúcsra. De vannak olyan extrém, bizarr fétisek, amikkel kevésbé elfogadó, megértő a társadalom.Ilyen, ha valakit be kell pelenkázni, esetleg ki kell kötözni, netán vérre, testnedvekre, szőrzetre vagy orvosi beavatkozásokra gerjed az illető. Ebbe a körbe tartozik még a kövérség- vagy etetésfétis.

Egykoron elfogadott, sőt kívánatos volt a kövérség. Ma viszont a testpozitivitást hirdető kampányok ellenére ferde szemmel néz a társadalom a nem tökéletes testtel megáldott emberekre. Vannak azonban olyanok, akiket pont a teltség hoz izgalomba.

A feederism követői arra gerjednek és az fokozza a szexuális vágyaikat, ha partnerüket etethetik, minél jobban felhizlalhatjákForrás: Shutterstock

Az etetésfétis esetében nem pusztán arról van szó, hogy az embert a másik kerekded idomai izgatják fel. A feederism követői arra gerjednek és az fokozza a szexuális vágyaikat, ha partnerüket etethetik, minél jobban felhizlalhatják. Nem ritka esetben akár 200 kilót is mutathat a mérleg, és a hizlalás vonaton nincs fék. Az etetésre izgulók képesek olyan mértékben is teletömni párjukat, hogy az egy idő után már képtelen lesz megmozdulni.

Ez pedig csak fokozza a szexuális vágyat, amit már nem is a partner személye, hanem annak kövérsége indít be.

Döntő többségben a férfiak azok, akik felhizlalják a nőket; ennek a fordítottja eléggé ritka. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy az etetett személy számára ez egy rossz, megalázó helyzet, fontos megjegyezni, hogy a hízó fél is élvezi ezt. Sőt, az egész folyamat közös beleegyezéssel történik. Az etetett pedig egy idő után már elvárja, hogy minden igényét kiszolgálják, gondoskodjanak róla, főleg akkor, ha a túlsúlya miatt képtelenné válik ellátni magát.

Egyes etetők naplót vezetnek párjuk gyarapodásáról. Naponta mérik a súlyát, a karjuk, combjuk, hasuk és nyakuk kerületét, az elért eredményekkel pedig gyakran dicsekedni is szoktak. Az etetésfétis követői számára létrejött egy saját közösségi oldal, a Feabie, ahol etetők és a gyarapodást vállalók találhatnak egymásra. Nemcsak arra van lehetőség, hogy ismerkedjenek, párt találjanak, hanem hogy tartsák a kapcsolatot a hozzájuk hasonló feederistákkal.

Egyes etetők naplót vezetnek párjuk gyarapodásárólForrás: ANP via AFP/Roos Koole

Az etetésfétis persze nemcsak abból áll, hogy extrém nagyra hizlalják a másikat. Sokan kordában tartják a súlygyarapodást, és annak ellenére egészségesek, hogy napról napra nehezebbek lesznek.

Amikor ráállnak a mérlegre, és meglátják, hogy ismét felszaladt egy-két kiló, nem kapnak pánikrohamot, sőt őket és párjukat pont ez tölti el örömmel. Ha a hízás nem akar beindulni, gyakran különféle trükköket is bevetnek. Míg az emberek többsége bő, fekete ruhákat vesz fel, és örül, hogy el tudja rejteni az úszógumiját, addig az etetettek szándékosan egy-két számmal kisebb pólót vagy nadrágot húznak magukra: a feszülő felsőkkel izgatják szerelmüket.

Az etetésfétis súlyos egészségügyi kockázatot rejt magában, ha az etetett személy rövid idő alatt nagy súlyfelesleget szed magára. Ha azonban kordában tartják, akkor egyik félnek sem okoz problémát. Ennek ellenére a mai napig vita tárgyát képezi, hogy mentális zavarnak kell-e tekinteni a szexuális fetisizmus bármely fajtáját -  annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet négy évvel ezelőtt törölte ezeket a betegségek listájáról.