Bár egyénfüggő, hogy kiben növeli és kiben csökkenti a szexuális önbizalmat a felnőttfilmek gyakori fogyasztása, egy nemrég lezárult hároméves felmérés szerint nem egyenlőképp hat a nemekre a rendszeres pornónézés.

A több mint 100 ezer francia nyelven beszélő résztvevő bevonásával készült nemzetközi kutatás alapján a rendszeres pornófogyasztó férfiak többsége szexuális teljesítményük és önbizalmuk csökkenéséről számolt be, míg a nők esetében épp ennek ellenkezőjére lettek figyelmesek.

Forrás: Shutterstock

„Azt tapasztaltuk, hogy minél több pornót néznek a férfiak, annál gyakrabban merülnek fel kétségeik a szexuális teljesítményükkel (pl. nemi vágy, erekció) kapcsolatban, és – heteroszexuális párok esetében – annál több női partnerük számol be arról, hogy nem elégedett a szexuális életükkel"mondták a kutatók.

„A nők esetében fordított tendencia volt megfigyelhető: minél több pornót néztek, annál nagyobb volt a szexuális kompetenciaérzésük, illetve annál kevesebb problémát tapasztaltak a szexszel kapcsolatban, továbbá – heteroszexuális párok esetében – annál elégedettebb volt férfi partnerük szexualitásuk bizonyos aspektusaival (pl. az intim együttlétek minőségével) kapcsolatban" – tették hozzá.

Mindezektől függetlenül azt is megjegyezték, hogy a megfigyelések ellenére nem a pornó okozza a férfiak fő szexuális problémáit és nem tekinthető szexuális csodaszernek a nők esetében sem.

Úgy véljük, hogy mindent összevetve eredményeink arra az ironikus tényre világítottak rá, hogy a pornó – amely egy férfiak által dominált iparág, és hasonló közönséget is céloz meg – összefügg a férfiak szexuális életének romlásával, a nőkét viszont nagymértékben javítja.