Az intimitás meghittséget, bizalmat jelent, melyet sokan a szexualitással kapcsolnak össze, tévesen. A kapcsolaton belüli intimitásnak összesen 8 formáját ismerjük, és csupán akkor beszélhetünk igazán jól működő párokról, ha ezek mindegyike megtalálható benne, méghozzá kölcsönösen.

Íme, az intimitás nyolc formája

 

1. A fizikai intimitás  

Ezt a fajta intim közelséget sajnos sokan azonosítják a szexualitással, pedig a kettő közt égbekiáltó különbség van. A fizikai intimitás a testi közelséget jelöli két ember között, szigorúan a hálószobán kívül. Gyakran megérintitek a másikat, öleléssel, csókkal, szájra puszival köszöntitek egymást, kézen fogva sétáltok, a nap folyamán apró érintésekkel jelzitek a közelségeteket? Nos, akkor van egy jó hírem, köztetek jól működik a fizikai intimitás.

Az érintés nem csak a hálószobában lehet intimForrás: Shutterstock

2. Érzelmi intimitás  

Úgy érzed, képes vagy a párodnak mindenféle védőpajzs nélkül beszélni azokról az érzéseidről, terveidről, álmaidról, melyektől sebezhetőnek érzed magad? Sőt, hasonlóan megnyílik ő is előtted? Ez az érzelmi intimitás, amit bizony a kapcsolatok egy részében sosem képesek megélni a párok egymással.

3. Intellektuális intimitás  

Képesek vagytok hosszas, jóleső beszélgetésekre, melyek témáját illetően túlmutatnak a hétköznapi életeseményeken? Tudtok egymásnak új dolgokat mondani, képesek vagytok lekötni a másik figyelmét csupán a mondandótok tartalmával? Ez egy csodás kapcsolódási mód, melyet érdemes megbecsülnötök!

4. Spirituális intimitás  

Ez nem a vallásról szól, inkább olyan fajta hiedelmekről, melyek az általunk ismert világon túlnyúlnak. A karma, a halál utáni élet, a szellemvilág, a mágia... mindenkinek van róluk elképzelése, véleménye, és, ha ti ezt meg is tudjátok egymással osztani anélkül, hogy elzárkózást tapasztalnátok a másik oldaláról, akkor a spirituális intimitást élitek meg.

5. Bizalmi/ teljes érzelmi intimitás  

Hibáztál, elfelejtettél valamit, túlköltekeztél, meggondolatlanul ígérgettél? Amennyiben párodnak képes vagy ezekről hazugságok és a megítélés félelme nélkül beszélni, akkor köztetek rendben van a bizalmi intimitás. Természetesen ehhez az is kell, hogy ő is ilyen érzésekkel oszthassa meg veled a hasonló dolgait.

Nem kell "sutyiban" félretenned a pénzedetForrás: Shutterstock

6. Anyagi intimitás  

Itt nem arról van szó, hogy a másik pénztárcájában turkálhatsz. Az anyagi intimitás megélésekor épp arról van szó, hogy nem kell beszámolnod arról, hogy mikor és mennyi fizetést kapsz, mégis képes vagy nyíltan beszélni róla. Nem kényszerülsz rejtekhelyekre dugdosni a félretett pénzedet, sőt, ha netán anyagi zűrbe keveredsz, annak a feszültségét és az ezzel kapcsolatos félelmeidet is meg tudod a pároddal osztani – és viszont.

7. Kapcsolati intimitás  

Amikor egymás bántása, minősítése nélkül tudjátok megbeszélni a kapcsolatotokat érintő, gyakran nehéz kérdéseket, gondolatokat, elvárásokat, nagyon szerencsések vagytok. A kapcsolati intimitás megélésekor nem a hiszti, a zsarolás és a felélem fog titeket változásokra sarkallni, hanem egymás szeretete, szerelme, megértése és tisztelete.

8. Szexuális intimitás  

Ez az a fajta közelség, mely során pironkodás és gátlások nélkül tudjátok a saját szexualitásotokat megélni a párotokkal. Az ilyen felszabadult testiségben nincsenek tabuk, ahogy kényszerítés se!