Valljuk be, mindenki néz, vagy nézett már pornót. Bár alapvetően nincs ezzel semmi baj, de azért jó tudni, hogy a jóból ez esetben is megárthat a sok.

Mivel ma már bárhol hozzá lehet férni bármilyen felnőtt tartalomhoz, a függőség is könnyebben alakul ki. Gondoljunk csak bele, míg néhány tíz évvel ezelőtt csupán újságok, majd kazetták, később DVD-k álltak az ember rendelkezésére, ma már az állandóan a zsebünkben lévő okostelefonok is kifogyhatatlan tárházai lettek a pornónak. Nem kell rejtegetni, nem foglal helyet, és sokkal kompaktabb, bárhol előkapható örömforrás lett.

Pornófüggőségről akkor beszélünk, amikor az embernek kényszeresen szüksége van arra, hogy szexuális jellegű tartalmakat nézzen. A pornó széleskörű hozzáférhetősége egyeseknél villámgyors függőséget eredményezhet, ami negatívan befolyásolja az emberi kapcsolatokat, a felelősségtudatot és a munkahelyi teljesítményt is. Bár talán csak kíváncsiságnak indul, hamar válhat mintává, majd szokássá, ezután kényszerré.

Természetesen, ahogy a dolgok démonizálása sosem vezet jórra, a pornónézés esetében sem fogja megoldani a problémát. Megfelelő tájékozottsággal, ha megtanuljuk a helyén kezelni, különbséget tenni valóság és fikció között, és nem a felnőtt filmeket vesszük követendő példának a saját szexuális életünkben, akkor ez csupán ártatlan szórakozás.

Forrás: Shutterstock

Vannak, akiknek fogalmuk sincs partnerük felnőttfilm-fogyasztási szokásairól, vagy egyenesen megtiltják neki, míg más párok akár együtt is lazán belevetik magukat a megrendezett élvezetek örömébe. Akik számára a pornó is csak egy élvezeti eszköz a sok közül, nincs mitől tartani, de ha már átcsap kényszerbe, az egészen más.

Mikortól beszélhetünk pornófüggőségről?

A függőség súlyossága alapvetően attól függ, hogy milyen gyakran kapja el az embert a hév, és mennyire szokatlan időpontokban. Ha egyértelműen mértéktelenség és határtalan önszeretési inger gyötri a párunkat, az már komoly aggodalomra adhat okot.

Ugyanolyan intő jel, ha a magányos pásztorórák már veszélyeztetik a házasság vagy a párkapcsolat egészséges működését, és az is, ha a munkahelyi kötelezettségek szorulnak háttérbe a kényszeresség miatt.

A pornófüggőség főbb jelei:

 • A partner kevésbé szociális, mint korábban
 • A partnert nem érdekli a szex, elutasítóan viselkedik
 • A partner követelődzővé vagy durvává válik szex közben, miközben ez korábban nem volt rá jellemző
 • Erekciós problémák
 • A partner láthatóan csak testben van jelen, lélekben nem
 • A partner a semmiből elkezd megjegyzéseket tenni a másik megjelenésére
 • Feltűnően sok időt tölt egyedül
 • Törli az internetes előzményeit
 • Megváltozik a viselkedése
 • Elveszti a libidóját, kivéve pornónézés közben
 • Nem érdeklődik az intim kapcsolódás iránt
 • Hazugság, megtévesztés, hogy elrejtse a függőséget a közeli emberek elől
 • Motiváció és öröm elvesztése azokban a tevékenységekben, amelyek korábban boldoggá tették
 • Kockázatvállalás, például felnőttfilm nézés munkahelyen
Forrás: Shutterstock

Ezeknek a jeleknek természetesen számos más oka is lehet, és egyáltalán nem törvényszerűen csak és kizárólag kapcsolódnak a pornófüggőséghez. Ha viszont mégis úgy gondolod, hogy a párod beleesett ebbe a csapdába, van néhány dolog, amelyek segítségével elindíthatod őt a gyógyulás útján. Azt viszont ne felejtsd el, hogy te csak mankó lehetsz, a munkát neki kell belefektetnie.

Az első lépés minden esetben annak a felismerése, hogy probléma van. Ezután fontos segítséget kérni, mivel a pornófüggőséget nagyon nehéz egyedül kezelni. Érthető, ha az ember nehezen nyílik meg bárkinek is egy ilyen problémával kapcsolatban, azonban nem szabad elfelejeni, hogy a szakemberek azért vannak, hogy segítsenek, ha probléma adódik.