Sajtóértesülések szerint Ferenc pápával közeli viszonyban áll az a szlovén jezsuita pap, aki évtizedekkel ezelőtt vett rá csoportos szexre apácákat spirituális okokra hivatkozva.

A Szlovéniában történt botrányról az egyik áldozat mesélt a lapoknak: azt állította, a most 68 esztendős Marko Ivan Rupnik pornófilmeket nézetett vele és rendtársnőivel, valamint hármas szexre buzdította őket. Tette mindezt azzal az indokkal, hogy így mindhárman átélhetik, valóban megtapasztalhatják az Atya, a Fiú és a Szentlélek kapcsolatát.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

A volt apáca 1987 és 1994 között élt a szlovéniai kolostorban, ahol az általa elmondottak történtek. Rupnik ebben az időszakban állítólag legalább húsz nőt zaklatott szexuálisan, majd megfenyegette őket, hogy senkinek sem beszélhetnek közös titkukról. A nő 1994-ben tett panaszt először, de a pap ismerősei eltussolták az ügyet. 

Később egy nyomozás megalapozottnak találta a jezsuita szexuális visszaéléseivel kapcsolatos vádakat, így Rupnikot 2020 májusában kiközösítették az egyházból, de még ugyanabban a hónapban el is törölték a büntetését.

Egy évvel később, amikor már kilenc nő vádolta meg szexuális bűncselekményekkel Rupnikot, a jezsuiták vezette kongregáció azzal hárította el az ügyet, hogy nem lehet vizsgálatot indítani olyan bűncselekményekkel kapcsolatban, melyek már elévültek – írja a 24.hu.