Hogyan készüljünk a vízparti nyaralásra?

pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pipáljuk ki a legfontosabbat a listánkon: az egészséget! Itt a wellness hétvégék ideje és nemsokára elérkezik a várva várt strand-szezon és a jól megérdemelt nyári szabadság. Hogyan érdemes készülnünk a vízparton töltött napokra, hogy valóban önfeledt legyen a kikapcsolódás; hogyan előzhetjük meg a kellemetlenségeket, fertőzéseket?

Bár a wellness fürdőkben, aquaparkokban ellenőrzik a víz minőségét, ez közel sem nyújt maximális biztonságot, a természetes vizekben pedig még ennyire sem bízhatunk.

A fürdőruhák szoros, műszálas anyagai és a fürdés teremtette nedves közeg remek táptalajt biztosít a kórokozó baktériumok és gombák számára. A nedves fürdőruháról, testfelszínről bevándorló kórokozókkal szemben a női intim területnek a hüvely egészséges nyálkahártyája biztosít megfelelő védelmet. Ha ennek mikroflórája sérült, a nők kiszolgáltatottá vállnak a külvilágból, így a strandról, fürdőkből érkező fertőzésekkel szemben.

Forrás: LadeePharma
Forrás: LadeePharma


Mit is jelent ez? A hüvely védelméért a nyálkahártyáján jelen lévő baktériumflóra felel, amit normál körülmények között döntően a jótékony hatású tejsav-baktériumok az ún. lactobacillusok alkotnak. A tejsav-baktériumok által termelt tejsav felel a hüvely normál, alacsony pH-értékének (pH 3,8-4,5) fenntartásáért, és ez a savas közeg akadályozza meg, hogy a hüvelyben (a hüvely nyálkahártyáján) a kórokozó baktériumok elszaporodjanak.

A tejsavbaktériumok tápanyagellátása, és szaporodásukhoz szükséges megfelelő környezet azonban számos élethelyzet során károsodhat. Ilyen lehet a hosszan elhúzódó menstruáció, méhen belüli fogamzásgátló eszközök, hüvelygyűrű alkalmazása, antibiotikum kezelés, gyakori irrigálás, illatosított intim higiéniás szerek használata, de a nagy hormonális változással járó várandósság, vagy a menopauza is ide sorolandó.
A nem megfelelő körülmények hatására a tejsavbaktériumok száma lecsökken, és a pH-szint megemelkedik (savasból lúgos irányba tolódik). Felborul a hüvely baktérium-egyensúlya, és elszaporodnak a szervezet immunológiai védekező mechanizmusát károsító baktériumok. Az így kialakult állapot orvosi neve bakteriális vaginózis, mely a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés.

Forrás: LadeePharma
Forrás: LadeePharma


Annak érdekében, hogy a strandolásról csak kellemes élményeink maradjanak, érdemes már a fürdőzés előtt a megelőzésről gondoskodni. A patikákban kapható tejsav és glikogén tartalmú hüvelygélből hetente már 1-2 tubus használatával fenntarthatjuk a normál hüvelyi mikroflórát, és megelőzhetjük a kellemetlen állapot kialakulását. A Lactofeel gél nem tartalmaz hormont, és tartósítószert, így hormonális fogamzásgátlás, de várandósság és szoptatás alatt is használható.

Miért rontanánk el a megérdemelt pihenést, ha egy kis odafigyeléssel kellően felkészülhetünk a vízparti kikapcsolódásra? Pipáljunk ki mindent a listán: adjunk magunkra - ne csak a külsőnkre, az egészségünkre is!

Orvostechnikai eszköz CE 0344, gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze kezelőorvosát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.