Bejárta a világot a magyar fotós fényképe - sajnos tévedésből a nevét senki nem tüntette fel

Forrás: Zsiros Istvan Hungary -
fotó sajtó Huffington Post Zsíros István BBC világsajtó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zsíros István képe bejárta a világsajtót. A Keleti-pályaudvar aluljárójában készült képet a MÚOSZ „Menekültügyről másként” nevű szolidaritási fotóakciójára küldte el. A kép, amelyen egy sátorban csókolózó pár látható, számos külföldi lapban, online-portálon és televíziós műsorban is látható volt. Bemutatta a BBC, a Huffington Post és az olasz miniszterelnök is kiposztolta saját oldalára - írja a Szeretlekmagyarország.hu.

Zsíros István a kép keletkezéséről az eMasának nyilatkozott: „A kép hátteréről annyit kell tudni, hogy megérzés alapján mentem fel Pestre, és egy kis időt töltöttem el a Keletinél, mert saját szemmel akartam látni, hogy mi is a helyzet. Különleges dolog volt olyan pillanatokat látni, amelyek az események emberibb oldalát mutatták meg. Ez is egy ilyen volt”.

Zsíros István, migránsok Forrás: Zsiros Istvan Hungary

Az Al Jazeera görög munkatársa, Yannis Androulidakis saját Facebook-oldalán megosztotta a fotót, a fotós nevének kiírása nélkül. Innen terjedt el az interneten, többezren osztották meg István képét - azt gondolva, hogy a görög Androulidakis a szerző. Így került ki több helyre is, például a New York-i Ahmed Shihab-Eldin, az amerikai VICE magazin munkatársa is így osztatta meg. A világhírű street art művész, Banksy is Androulidakis nevével tette ki a fotót, hiába írták meg többen is kommentben, hogy a kép készítője Zsíros István - írja a portál.

Nem vagyok sem újságíró, sem riportfotós, a szerencsének köszönhető, hogy a kép elkészült, ahogy az is, ahogy a neten szétterjedt” – mondja Zsíros.

A kép terjedésével egyre több helyről keresték meg a magyar fotóst. Az olasz La Stampa címlapon hozta a képet, írt róla a brit The Guardian és a The Independent, az amerikai The Huffington Post, bemutatta a BBC és a svájci közszolgálati televízió, sőt még az olasz miniszterelnök is közzétette Facebook-oldalán. „Végre elmondhatjuk, hogy a migráció európai kérdéssé vált” – írta a Matteo Renzi a Facebook-on.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.