World Press Photo 2016 kiállítás a Néprajzi múzeumban.

pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kiállítás szeptember 23 és október 23 között látogatható.  

Az utazó kiállítás anyagát a World Press Photo Alapítvány által minden évben meghírdetett nemzetközi pályázat anyaga adja. A fotóriporterek és a dokumentarista fotográfusok számára ez a legjelentősebb nemzetközi megmérettetés.

A 2016-os díjak átadásának ünnepségén Mazen Darwish, szíriai ügyvéd, a szólás

szabadságáért küzdők élenjáró aktivistája Szíriában, tartotta az ünnepi beszédet. Mazen

Darwish három évet töltött börtönben, ahol egy kamera hiányzot neki a legjobban.

Egyetlen kép tökéletesen megmutatta volna azt a kegyetlenséget, amit száz

börtöntársával együtt el kellett szenvedniük. A szíriai elnöknek a nyilvánosságról

alkotott véleményét egy beszédből idézte a szónok: “Az utcai tüntetők nem izgatnak

különösebben, de az sokkal inkább, ha erről valaki fényképet készít, és azt az Interneten

publikálja.“ A diktátorok tudják, hogy az emberek szabadságra vágynak, és előbb-utóbb

elsöprik őket. Ezért félnek az információ szabad áramlásától, ezért megölik a

szemtanúkat és letagadják az igazságot. “

Forrás: World Press Photo

Amikor egy fotográfus megnyomja kamerája

gombját, az a pillanatot dokumentála, megmenti az idő eltűnését. Ha ez a pillanat elvész, elvész a hozzá fűződő történet is.”

Ez évben 128 ország 5775 fotográfusa 82951 képet adott be a versenyre. A zsűri 21 ország 42 fotográfusát díjazta nyolc kategoriában. A képeket a sajtófotós szakma jeles képviselőből álló zsűri bírálja el. A tagok évente cserélődnek. A zsűri független a World Press Photo Alapítványtól.

A nyertes fotókból álló kiállítás 45 ország száz városába utazik el, ahová több, mint 3,5 millió látogatót várnak.

Vizuális, egyre inkább képek uralta világunkban a sajtó- és dokumentarista fotósok fontos szerepet játszanak abban, hogy a képek értelmes, értelmezhető kontextust kapjanak. Fotóriportok, interaktív dokumentum-összeállítások és hosszú éveken keresztül készült fotósorozatok naponta jelennek meg az újságokban, folyóiratokban és a képernyőkön. A World Press Photo évtizedek óta támogatja és segíti a kiemelkedő színvonalú sajtó- és dokumentarista fotózást az egész világon. A kiállítást megtekintve a látogató jobban megérti, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. A pártatlan tájékoztatás révén szolidaritásra, toleranciára, empátiára, emberségre nevel.

A szervező előre egyeztett időben, csoportok számára ingyenes tárlatvezetéseket ajánlanak.

KÍSÉRŐKIÁLLÍTÁS

Emberár – A modern népvándorlás szemtanúi

A magyar származású Joseph Pulitzer által alapított Pulitzer-díj 100 éves történetében először magyar fotósok is megkapták a szakma talán legrangosabb elismerését New Yorkban. Balogh László és Szabó Bernadett, a Reuters két hazai fotóriportere a menekültválságról készített képeikkel kerültek a hírfotó kategóriában a győztes Reuters csapatába.

Ahogy terjedt a menekültválság Törökországtól Görögországon át a Balkán felé, a Reuters úgy küldte fotósait a népvándorlás dokumentálására. Az országról országra ismétlődő képek aztán bibliai léptékű anyaggá áltak össze. A portfólió ereje épp ebben rejlik: tengeri hányattatástól menekülttáborokig, vasúti vagonoktól országúti kutyagolásig, esőben, tűző napsütésben, éjjel, nappal, a menekültek életében csak egy valami volt állandó: az út.

A Pulitzer-díjas képsorozatot, Balogh László és Szabó Bernadett további képeivel kiegészítve, az emeleti díszteremben tekinthetik meg.

World Press Photo Budapest kiállítás honlapja:

1. http://worldpressphotohu.info/index

2, http://worldpressphotohu.info/wpp16

World Press Photo Facebook oldala:

www.facebook.com/worldpressphotobudapest

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.