Idén nyáron szúnyoginvázióra számíthatunk: már nappal is támadnak a vérszívók

szúnyog Nyár szúnyoginvázió vérszívó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sok csapadék és elviselhetetlen hőség miatt idén még több a szúnyog: az emberek óriási, fájó csípésekre panaszkodnak, ráadásul megjelent egy olyan faj is, aminek csípése még kellemetlenebb tüneteket produkál.

A hazánkban őshonos szúnyogok mellett az elmúlt években betelepedett az ázsiai tigrisszúnyog is. A vérszívók már nem csak este, napközben is támadnak, de vajon mit tehetünk ellenük?

„Ez most tökéletes idő a szúnyogoknak. A nagy esők és árvizek után nem csak a vízparton, de az esővizes edényekben, keréknyomokban is sok a pangó víz, melynek felszínére vagy annak közelébe helyezi el a nőstény szúnyog a tojásait (...)

A nagy meleg kikelésre készteti a kis szúnyogokat, melyek éhesen jönnek a világra, s közülük a nőstények azonnal támadnak"

– mondta el a Ripostnak Sár József entomológus.

Forrás: Shutterstock

Az Ázsiából néhány évvel ezelőtt betelepült tigrisszúnyog nappal is aktív, ráadásul rossz hír, hogy az elmúlt öt évben már szinte az egész országban elterjedtek. Bár a légi permetezés hatékonynak bizonyult a vérszívók elleni harcban, idén szigorították a vegyszerekre vonatkozó előírásokat, ami megnehezíti a védekezést.

A tudósok arra kérik az embereket, hogy ha ázsiai tigrisszúnyogot látnak, küldjék el a rovar fotóját az adott település nevével és pontos dátummal, és küldjék el az MTA Ökológiai Kutatóközpontjába a szunyog@okologia.mta.hu e-mailcímre, hogy feltérképezzék, Magyarország mely területein telepedtek le a különleges vérszívók.

Az ázsiai tigrisszúnyog kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, a lábait. Forrás: Centers for Disease Control and Prevention

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.