"Ha a világ összes országa a leggazdagabb országokhoz hasonlóan fogyasztana, több mint három Földre lenne szükség az igények kielégítésére"

Forrás: Shutterstock -
túlfogyasztás gyerekek Föld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte veszélybe kerülhetnek a gyerekek a fejlett országok túlfogyasztása miatt - áll az ENSZ Gyermekalapjának kedden közzétett jelentésében, amelyben kiemelik, hogy több gazdag ország még a saját határain belül élő gyermekek egészségére sem figyel kellőképpen.

"Ha a világ összes országa a leggazdagabb országokhoz hasonlóan fogyasztana, több mint három Földre lenne szükség az igények kielégítésére" - szögezik le a dokumentum összeállítói.

Forrás: Shutterstock

A jelentésben 39, az Európai Unióhoz, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó országot vizsgálnak meg, és kitérnek egyebek között a levegőben lévő mérgekre, a vegyszerek okozta károsodásokra és a lakások nedvességtartalmára. A kutatás összeállítói leszögezik: még ezekben az országokban is több mint 20 millió gyereknek magas a vérében az ólomszint.
"Sok fejlett ország igyekszik viszonylag egészséges környezetet teremteni a határaikon belül élő gyermekeknek, ám ezek az országok a világ legnagyobb környezetszennyezői, így a bolygó más részein élő gyermekek környezetét tönkreteszik" - fogalmazott Gunilla Olsson, a szervezet kutatóintézetének a vezetője.

A jelentés szerint Finnország, Izland és Norvégia törekszik leginkább az ott élő gyerekek egészségének megóvására. Egyúttal azonban ezen országok lakói érdeklődnek legkevésbé aziránt, hogy szennyezőanyag-kibocsátásuk milyen hatással van a világ más részeire.

Spanyolország, Írország és Portugália bizonyult a leginkább kiegyensúlyozottnak abból a szempontból, hogy miközben viszonylag csekély mértékben járulnak hozzá a globális környezetszennyezéshez, az ott élő gyermekeknek igyekeznek egészséges életfeltételeket biztosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.